39 kubanskih zdravnikov je odšlo tudi na pomoč v Andoro. Foto: Reuters
39 kubanskih zdravnikov je odšlo tudi na pomoč v Andoro. Foto: Reuters

Država, v kateri je na oblasti komunistični režim, je večino osebja poslala v najranljivejše afriške in karibske države, a tudi v razvite evropske države, predvsem v Italijo, ki je ena najbolj prizadetih. Nekateri to potezo označujejo za socialistično solidarnost, drugi za zdravstveno diplomacijo. Države z veseljem sprejemajo kubansko pomoč, z izjemo ZDA, kjer je predsednik države Donald Trump pozval vse, naj zavrnejo kubanske zdravstvene misije, saj gre za izkoriščanje delavcev, kar pa Havana zavrača.

Na Kubi je po uradnih podatkih 1337 potrjenih primerov okužbe, umrlo je 51 ljudi. Kuba ima že vrsto let sloves države, v kateri je število zdravnikov glede na število prebivalcev med najvišjimi na svetu. Njihov javni zdravstveni sistem je usmerjen v preventivo in stalno pripravljenost za boj proti takšni epidemiji, kot smo ji zdaj priča.

"Prednost Kube je njihov zdravstveni sistem, v središču katerega je skupnost. Tudi sami se želimo zgledovati po njih," je dejal južnoafriški minister za zdravje Zweli Mkhize.

Tudi v Južni Afriki je večina trgovin in podjetij zaprtih. Foto: Reuters
Tudi v Južni Afriki je večina trgovin in podjetij zaprtih. Foto: Reuters

V Južni Afriki se je z novim koronavirusom okužilo več kot 4300 ljudi, umrlo jih je 86. Država ima s Kubo posebne vezi, saj se je Havana pomagala boriti proti apartheidu v državi. Ko je bil Nelson Mandela leta 1990 izpuščen iz zapora, se je za to večkrat zahvalil tudi kubanskemu revolucionarnemu voditelju Fidelu Castru.

Pred nekaj tedni je Južna Afrika na Kubo poslala letalsko pošiljko medicinske opreme, Kuba pa jim zdaj pošilja zdravstvene delavce. "To so časi za solidarnost in sodelovanje. Če bomo sodelovali, bomo hitreje in učinkoviteje ustavili širjenje novega koronavirusa," je dejal kubanski veleposlanik v Johannesburgu Rodolfo Benitez Verson.

Kubanski zdravniki v 67 državah

Kuba vse od revolucije leta 1959 pošilja zdravnike in medicinske sestre na pomoč revnim državam, ki se spopadajo z različnimi nesrečami in izbruhi bolezni. Njihovi zdravniki so se borili tudi proti izbruhu kolere na Haitiju in ebole v zahodni Afriki pred nekaj leti. Poleg tega Havana svoje zdravstvene delavce v nekatere države pošilja tudi v zameno za denar, saj pomagajo lokalnemu prebivalstvu tam, kjer drugi zdravniki ne želijo delati.

V 67 državah sveta je prisotnih kar 37.000 kubanskih zdravstvenih delavcev.