Doroteja Nadrah Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković
Doroteja Nadrah Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković
Velikani z gore Luigija Pirandella
Velikani z gore Luigija Pirandella Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković
Kuhinja pritegnila obiskovalce
Kuhinja pritegnila obiskovalce Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković
HNK Ivana pl. Zajca, Reka
HNK Ivana pl. Zajca, Reka Foto: Radio Slovenija/Marjana Mirković
Sotočja - Paolo Magelli: »Jezik je svoboda«

Na Reki je bila 2. marca 2018 premiera predstave . Gre za koprodukcijo petih evropskih manjšinskih gledališč - poleg nosilnega partnerja, Italijanske drame z Reke, sodelujejo še Slovensko stalno gledališče iz Trsta, Nemško mestno gledališče iz Temišvara, Državno Albansko gledališče iz Skopja in Madžarsko gledališče Kosztolanyi Dezso iz Subotice. Predstava v petih jezikih – italijanščini, albanščini, madžarščini, nemščini in slovenščini –, je bila izvedena v okviru programa Vnovično odkrivanje Evrope, prvega neposrednega projekta reškega gledališča - HNK Ivana pl. Zajca - v sklopu projekta Reka - EPK 2020.

Predstava Velikani z gore, poslednja in nedokončana mojstrovina italijanskega dramatika Luigija Pirandella, pripoveduje zgodbo o skupini neuspešnih potujočih igralcev brez gledališča. Da bi nastopili z novo predstavo, se zatečejo v vilo »na robu življenja«, ki postane prizorišče njihove uprizoritve, čeprav se bodo morali ukvarjati tudi z nesoglasjem čudaških prebivalcev.

Predstavo je režiral Paolo Magelli, umetnik z izjemno bogatim opusom, več kot 150 predstav in mnoge od njih kultne in nagrajene. Odmevne predstave je ustvarjal na različnih odrih po svetu, od rojstnega Prata in Italije, do nekdanje Jugoslavije, Nemčije, Švice, Francije, Slovenije, Belgije, Madžarske, Izraela, Palestine, Mehike, Venezuele …Številne režije na območju Balkana so ga obeležile kot kontroverzno javno osebnost. V reškem gledališču je že režiral, nazadnje leta 2016 Krčmarico Mirandolino, s katero je italijanska drama praznovala svojo sedemdesetletnico.

Paolo Magelli, znan po političnih sporočilih, tudi tokrat ni razočaral. Kaj sporoča? Kako so predstavo doživeli igralci in kaj so skuhali v spremljevalnem programu? Prisluhnite prispevku Marjane Mirković.

Foto: Marjana Mirković

Sotočja - Paolo Magelli: »Jezik je svoboda«