Skupni nastop vseh zborov, ki so sodelovali na 1. Mednarodnem pevskem festivalu v Vrhniki. Foto: SKD dr. France Prešeren, Šibenik
Skupni nastop vseh zborov, ki so sodelovali na 1. Mednarodnem pevskem festivalu v Vrhniki. Foto: SKD dr. France Prešeren, Šibenik
Minister Gorazd Žmavc s članicami SKD dr. France Prešeren, Šibenik
Minister Gorazd Žmavc s članicami SKD dr. France Prešeren, Šibenik. Foto: SKD dr. France Prešeren, Šibenik
Zbor Prešernovke
Prešernovke. Foto: SKD dr. France Prešeren, Šibenik

Obisk ministra Gorazda Žmavca

11. maja je Slovence, združene v Slovenskem kulturnem društvu dr. France Prešeren iz Šibenika, obiskal minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v spremstvu Rudija Merljaka in Jelene Malnar. Ob tej priložnosti so ministra seznanili z aktivnostmi društva in se hkrati dotaknili tudi problemov s katerimi se društvo sooča pri svojem delovanju. Minister je pokazal veliko zanimanje in razumevanje za težave ter predlagal rešitve za izboljšanje trenutnega stanja in še kvalitetnejše sodelovanje društva z Uradom za Slovence v zamejstvu in ostalimi društvi. Obisk ministra je bil Slovencem v Šibeniku v veliko zadovoljstvo, saj jim je dal občutek resnične povezanosti s Slovenijo, njihovo matično deželo.

Spet v Slovenijo

Že naslednji dan so se članice Ženskega pevskega zbora Dr. France Prešeren ( Prešernovke), kot vsako leto, odpravile v Slovenijo. Tokrat so gostovale na Vrhniki, kjer so preživele dva dni. V prostem času so se sprehodile po Ljubljani in plule po Ljubljanici, obiskale rojstno hišo Ivana Cankarja na Vrhniki in Kartuzijanski samostan Bistra. In pridno vadile, saj sta jih čakala dva nastopa.

Gostovanje v Borovnici

Prešernovke so z veseljem sprejele povabilo Ženskega pevskega zbora Tonja iz Borovnice, da gostujejo pri njih. Prireditev je bila v dvorani osnovne šole v Borovnici . Prešernovke so zapele pet pesmi in uživale v nastopu ŽPZ Tonja , ki jih je navdušil z posebno pestrim programom . Predsednica slovenskega šibeniškega društva Karmen Donđivić se je s simboličnim darilom zahvalila za povabilo , ŽPZ Tonja pa je pevkam podaril zgoščenko z njihovimi pesmimi. Sledilo je prijetno druženje.

Pod jasnim nebom rdeča roža

Pesem ne pozna meje niti različnih jezikov, pesem ima to moč, da povezuje. Tako je pesem Prešernovke združil z Ženskim pevskim zborom Oruri z Japonske, Ženskim pevskim zborom Tonja iz Borovnica, Mešanim pevski zborom Štingl“c iz Borovnice; s Klapo Sušca iz Šentjakoba ob Savi, z Mešanim pevskim zborom Lipa iz Šempas in Mešanim pevskim zborom Ivan Cankar z Vrhnika na I. Mednarodnem pevskem festivalu z naslovom Pod jasnim nebom rdeča roža. Festival je organiziralo Pevsko društvo Ivana Cankarja Vrhnika . Prešernovke so odpele dve slovenski narodni pesmi in tri hrvaške. Na koncu prireditve so vsi zbori, združeni, zapeli pesem Slovenija od kod lepote tvoje. Večer se je nadaljeval v prijetnem druženju ob pijači in jedači, pesem pa je bila zvesta spremljevalka vse do konca druženja.

, SKD dr. France Prešern, Šibenik