Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Tednik - Arhiv

Tednik Tednik

18. 1. 2021

Epidemija duševnih težav. Pozdravi s Tenerifa. Pravljična, a prazna. Hiša Mandrova. Razkol po ameriško.

Tednik Razkol po ameriško

18. 1. 2021

V sredo, natanko dva tedna po nasilnem vdoru Trumpovih privržencev v kongres, bo kot 46. ameriški predsednik prisegel Joe Biden. Napetost se stopnjuje, v vseh zveznih državah zaostrujejo varnostne ukrepe, FBI svari pred možnostjo novih protestov. Policija je do zdaj aretirala več kot 120 ljudi, seznam razkriva pisano druščino pripadnikov skrajno desnih gibanj in zvestih Trumpovih privržencev. Kako razklana je ameriška družba v resnici? Novinarka Nataša Prislan Culiberg.

Tednik Hiša Mandrova

18. 1. 2021

Samota marsikomu prija. Tako sta iz mestnega vrveža na odročno podeželje pobegnila 30-letna Eva in Aljaž. Sredi neokrnjene narave v Novem Kotu v občini Loški Potok sta kupila staro leseno vaško šolo, jo lastnoročno obnovila in si ustvarila samooskrbno življenje. Zdaj je njuna hiša, ki sta jo poimenovala Hiša Mandrova, postala projekt, ki združuje ljubezen do narave, lesa in tradicije. Novinarka Anka Pirš.

Tednik Pravljična, a prazna

18. 1. 2021

Po zimah z malo snega ima Kranjska Gora letos res pravljično podobo, a ta gorenjski turistični biser v teh januarskih dneh bolj kot ne sameva. Decembra se je tam sicer trlo ljudi, tudi zaradi izkoriščanja poslovnega najema za oddajo apartmajev, a po poostrenem nadzoru inšpekcije in policije je zdaj slika drugačna. Tudi Zlata lisica je potekala brez občinstva. V petek je Kranjsko Goro obiskal Boštjan Veselič Golob.

Tednik Pozdravi s Tenerifa

18. 1. 2021

Več kot 20 tisoč podjetij v storitveni dejavnosti je zaradi protikoronskih ukrepov že propadlo, ocenjujejo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, kar 80 odstotkov njenih članov je v hudih težavah. Skoraj 11 tisoč zaposlenih v trgovini ter več kot 12 tisoč v gostinstvu in turizmu je ostalo brez dela. Mali podjetniki morajo jemati posojila, da preživijo, a sprašujejo se, kako jih bodo vračali in koliko podjetij bo sploh preživelo. Zato si bolj kot pomoči države želijo delati. Anja Šter.

Tednik Epidemija duševnih težav

18. 1. 2021

Tesnoba, depresija, agresija. Vse več otrok in mladostnikov trpi zaradi duševnih stisk, med srednješolci je število hospitaliziranih po poskusu samomora naraslo za kar 30 odstotkov. A vsi ne dobijo nujne pomoči, saj so se že tako nedopustno dolge čakalne dobe za otroške psihiatre in klinične psihologe še podaljšale. Domači in tuji strokovnjaki opozarjajo, da po epidemiji virusa sledi epidemija duševnih težav. Novinarka Erna Petrač Barborič.

Tednik Ko spregovori koža

11. 1. 2021

Zakaj si ljudje že od nekdaj tetovirajo kožo? Kaj s tem sporočajo v sodobnem času in kateri so najpogostejši motivi v slovenskih tetovatorskih salonih? Kaj storijo tisti, ki si vtetovirajo ime ljubljene ali oboževane osebe, ko ljubezen in naklonjenost mineta? Za prispevek Erne Petrač Barborič so svoje tetovaže pokazali oboževalec nogometaša Lionela Messija, oboževalka Esmeralde in glasbenik, ki si je vtetoviral obraz svoje žene.

Tednik Tednik

11. 1. 2021

Boj proti virusu ali represija? Na peklenski poti. Kdo je ogoljufal invalide? 30 let brez rešitve. Ko spregovori koža.

Tednik 30 let brez rešitve

11. 1. 2021

Težavam slabo izpeljane denacionalizacije kar ni videti konca. Lastniki stanovanj, ki so jim bile v začetku 90. let nepremičnine vrnjene v last, ne pa v posest, v njih pa so v zameno za neprofitno najemnino lahko ostali najemniki, pripravljajo tožbe proti državi. Menijo namreč, da na lastnih plečih rešujejo problem, ki bi ga morala rešiti država. Tako ostaja nerešen tudi položaj najemnikov. Metka Majer.

Tednik Kdo je ogoljufal invalide?

11. 1. 2021

Potem ko smo decembra v Tedniku razkrili, kako so centri za socialno delo ogoljufali mlade invalide za denarno nadomestilo, se nam je oglasilo še nekaj staršev z enako zgodbo. Na centrih za socialno delo so nadomestilo zavrnili s pojasnilom, češ da to invalidu ne pripada, dokler se šola. A varuh človekovih pravic opozarja, da po zakonu ta denar pripada vsem invalidom, ne glede na to, ali se še šolajo ali ne. Vprašanje pa je, kdo je za to krivico odgovoren, centri za socialno delo ali Ministrstvo za delo. Aleksandra Trupej.

Tednik Na peklenski poti

11. 1. 2021

V slovenskih gozdovih policija odkriva vedno več begunskih družin z otroki in otrok brez spremstva. Razmere v migrantskih centrih v Turčiji, Grčiji in Bosni so namreč nevzdržne, nevladne organizacije poročajo o nasilju policistov in nezakonitih vrnitvah migrantov. Na tako pot, zaznamovano z mrazom, lakoto in negotovostjo, se je podala tudi iranska družina: mladima staršema se je prvi otrok rodil v Bosni, drugi pa le nekaj dni pred božičem v gozdovih slovenske Istre. Z njima se je pogovarjala Anka Pirš.

Tednik Boj proti virusu ali represija?

11. 1. 2021

Epidemiološka slika v državi je vse slabša, za mnoge že tako nevzdržen položaj država še stopnjuje z visokimi globami. Lani so na Zdravstvenem inšpektoratu in Policiji za kršitve odlokov, povezanih z obvladovanjem epidemije, izrekli za najmanj 4 milijone evrov glob. Gre za smiselno kaznovanje ali nepotrebno represijo? Je sankcioniranje res učinkovit boj proti epidemiji ali pri ljudeh zbuja le odpor? Novinarka Anja Šter.

Tednik Iz minusa v plus

4. 1. 2021

Okoli 1600 evrov znašajo odhodki povprečnega slovenskega gospodinjstva: največji strošek so stanovanje, hrana, prevoz. Marsikomu pa se na koncu meseca ne izide, pogosto zaradi prenizkih dohodkov, včasih tudi zaradi nespametnega ravnanja z denarjem. Pa se je boljšega načina mogoče naučiti in priti iz minusa na bančnem računu v plus? Da, mogoče je, odgovarja samostojni podjetnik, ki se je z družino v pol leta izkopal iz hudih dolgov in celo nekaj prihranil. Z njim se je pogovarjala Anka Pirš.

Tednik Tednik

4. 1. 2021

V ruševinah. Ko je dom pisarna. Trening na balkonu. Zdravo v novo leto. Iz minusa v plus.

Tednik Zdravo v novo leto

4. 1. 2021

Učinki koronakrize se vse bolj kažejo tudi na splošnem zdravju in telesni pripravljenosti otrok in odraslih. Če k ukrepom, ki nas zapirajo v domove in občine, dodamo še zaprte telovadnice in pogosteje odprte hladilnike ter praznično obložene mize, dobimo ne prav zdravo sliko. Kako osvojiti in posvojiti zdrav način življenja, ki bo kljuboval skušnjavam in pritiskom? Erna Petrač Barborič.

Tednik Trening na balkonu

4. 1. 2021

Strogi ukrepi zaradi epidemije povzročajo veliko škodo tudi v profesionalnem in mladinskem športu. Treningi za mlade športnike so močno okrnjeni ali popolnoma odpovedani. Trenerji opažajo, da mladim upadata motivacija in kondicija, odsotnost discipline bo imela daljnosežne posledice. Športni strokovnjaki svarijo, da lahko izgubimo cele generacije mladih športnikov, a Ministrstvo za izobraževanje, kot trdijo, nima posluha za njihove ideje, ki bi preprečile še hujše posledice. Aleksandra Trupej.

Tednik Ko je dom pisarna

4. 1. 2021

Korona kriza je prinesla marsikaj novega, tudi delo na domu. A v Sloveniji to ni zaživelo: doma dela le okoli petina zaposlenih, kar nas uvršča na rep evropskih držav. Vlada si sicer prizadeva, da bi na domu delalo čim več ljudi in je pripravila tudi reklamni videoposnetek, ki pa je marsikoga razburil. Zaposleni in strokovnjaki namreč opozarjajo, da je zakonodaja na tem področju zastarela, da delodajalci izvajajo pretiran nadzor in da delo na domu in šolanje otrok na daljavo vodita v kaos in izgorelost. Anja Šter.

Tednik V ruševinah

4. 1. 2021

Na Hrvaškem so bili praznični dnevi oviti v črno. Območje Siska, Petrinje in Gline je v zadnjem tednu streslo več sto potresov, najhujši je bil v torek z magnitudo 6,2, močno smo ga čutili tudi v Sloveniji. Umrlo je osem ljudi, uničenih je več tisoč stavb, številni ljudje so ostali brez vsega. Z izjemno solidarnostjo so se takoj odzvali slovenska vlada, humanitarne organizacije in posamezniki. Reportažo iz Petrinje sta pripravila snemalec Jure Maček in novinarka Marta Razboršek.

Tednik Feri Lainšček

21. 12. 2020

"Ljubezen je treba ujeti, a nikoli zapreti. Ljubezen je treba gostiti in včasih skriti. Ljubezen je treba ljubiti." To je ena od iskrivih misli letošnjega Prešernovega nagrajenca Ferija Lainščka. Pisatelj, pesnik in scenarist že štiri desetletja pripoveduje o ljubezni, življenju in vidnih ter nevidnih nitih, ki ga tkejo. Novinarka Anka Pirš se je z njim srečala v prekmurskih meglicah, v katerih živijo magična bitja, ki mu pomagajo pri ustvarjanju.

Tednik Tednik

21. 12. 2020

V primežu virusa. 45 let uspehov. (Ne)veseli december v Ljubljani. (Ne)veseli december na Dunaju. Pomagamo Jožetu Pirhu. Feri Lainšček.

Stran 1 od 130
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov