december 2018 | nazaj

Okoli najdražjega projekta v samostojni Sloveniji, izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, je bilo spleteno tesno povezano omrežje na več ravneh, v njegovem središču pa ključni igralec investicije — Uroš Rotnik. To omrežje je bilo organizirano na treh stebrih — poslovni sodelavci, krog prijateljev in družinskih članov ter politika na lokalnem in državnem nivoju.

Prvi steber je slonel na tesnih poslovnih povezavah znotraj podjetja TEŠ in povezanimi podjetji. Te domevno koruptivne povezave so razkrite v kazenski ovadbi, kjer najdemo poleg Rotnika, njegovo desno roko Bojana Brešarja in Jožeta Lenarta, oba zaposlena v TEŠ-u, ter zaposlene v podjetju CEE — Jožefa Dermola, Mirana Lebana in Darka Weissa. To podjetje je pripravljalo domnevno sporno razpisno dokumentacijo za TEŠ 6. Pomembno vlogo pri investiciji, kot ugotavlja policija, je imelo tesno poznanstvo med ovadenima Rotnikom in lobistom Petrom Kotarjem. Slednjega policija sumi posredovanja podkupnin od Alstoma do Rotnika. Znotraj TEŠ-a pa je Rotniku oziroma njegovemu direktorskemu stolčku hrbet ščitil Branko Sevčnikar, vodja TEŠ-evega sindikata. Seveda pa je bilo pomembno zaledje investicije v Premogovniku Velenje, kjer je Milan Medved poskrbel, da je bila nerealno nizka cena premoga sprejeta. Sicer kasneje nerealizirana. Pravno podporo je Rotniku priskrbela odvetnica Anita Dolinšek, danes Napotnik. Ta je bila pri projektu aktivna tudi znotraj TEŠ-a, saj je bila imenovana kot članica pogajalske skupine pri zloglasni pogodbi med TEŠ-em in Alstomom. Danes je še naprej odvetnica, saj ji pred leti imenovanje za višjo sodnico v Celju ni uspelo.

Poslovni odnosi pa so se razvili tudi v privatne, kar je mogoče sklepati iz dejstva, da so določeni akterji postali sosedje na hrvaškem otoku Krk in v Moravskih Toplicah. Na otoku Krk Rotniku v vasi Vantačići v apartmajski hiši družbo dela več znanih obrazov iz zgodbe TEŠ 6 — lobist Peter Kotar oz. njegova hči Barbara Kotar, do januarja letos pa je imela tukaj apartma Darja Medved, ki ji ga je daroval mož Milan Medved, nekdanji direktor Premogovnika Velenje. Darja Medved pa je skupaj z zetom tudi lastnica ene hiše na Krku, nedaleč stran od omenjene apartmajske hiše, kjer najdemo Rotnika.

V Moravskih toplicah pa so sosedje Uroš Rotnik, njegova desna roka Bojan Brešar, nekdanji nadzornik in direktor TEŠ-a Franc Rosec in Stanislav Sovič, podjetnik, ki je služil več milijonov na račun poslov s TEŠ-em. Lastnik enega izmed apartmajev je tudi TEŠ-ev sindikat. Do pred treh let pa je bil tukaj lastnik Niko Medved, sin Milana Medveda.

Pomembne niso bile samo prijateljske vezi, ampak tudi družinske. Karmen Rotnik, žena Uroša Rotnika je še danes zaposlena pri lastniku TEŠ-a — Holdingu slovenske elektrarne. Darja Medved, žena nekdanjega direktorja velenjskega premogovnika Milana Medveda, je bila zaposlena v obeh občinah Šaleške doline. V Velenju, v času župana Srečka Meha, je bila odgovorna za finance, v Šoštanju pa je bila direktorica občinske uprave. V občini Velenje pa je bila svoj čas direktorica občinske uprave Andreja Katič, danes ministrica za pravosodje. Rotniku in projektu sta lokalno podporo nudila predvsem župana velenjske občine in poslanca Socialnih demokratov — nekdanji župan Srečko Meh in ponovno izvoljeni Bojan Kontič. Kontič je podporo Rotniku zagotavljal tudi, ko slednji ni več sedel na čelu TEŠ-a. Kmalu po zamenjavi z mesta direktorja je namreč Rotnika postavil za direktorja Komunalnega podjetja Velenje.

Poleg že omenjene vloge stranke SD, pa v omrežju TEŠ-a najdemo tudi člane stranke SDS. Nekdanji že pokojni direktor HSE-ja Jože Zagožen je bil sopodpisnik pogodbe z Alstomom v Parizu. Dalje najdemo Franca Rosca, sedanjega poslanca SDS in nekdanjega začasnega direktorja ter nadzornika TEŠ-a, ki je poskušal zagotoviti vrnitev Rotnika na direktorsko mesto preko sodne poti, a neuspešno. Kot direktor TEŠ-a pa je z neplačilom sodne takse poskrbel za umik kar milijon in pol evrov vredne tožbe zaradi preplačane gradnje upravne stavbe. In to proti Rotniku in sebi.

Pomembna pa je bila podpora državnega vrha. Nekdanja akterja projekta šesti blok — Rotnik in Medved — je vlada nastavila za nadzornika v državnih podjetij. Rotnika je Pahorjeva vlada nastavila za prvega nadzornika tedanjega SOD-a, Milana Medveda pa za prvega nadzornika DARS-a. Imenovan je bil v času tedanjega finančnega ministra Franca Križaniča. Križaniču pa zgodba o TEŠ-u 6 ni tuja. Sam je bil namreč nadzornik HSE-ja, za TEŠ in Premogovnik Velenje pa je izdeloval različne študije. Poleg tega ga je ravno TEŠ imenoval v komisijo za oceno investicijskega programa šestega bloka. Pomembna pa je tudi vloga tedanjega Zaresovega ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, ki je s funkcije ministra odstopil kmalu po plačilu prvega obroka Alstomu, s čimer je bil projekt rešen nevarnosti pred zaustavitvijo.

Omrežje okoli investicije TEŠ 6 je imelo svoje lovke na privatni, poslovni, lokalni in državni ravni. Takšno omrežje je koristilo Rotniku pri vodenju projekta, posamezni členi omrežja pa so bili za svoj prispevek nagrajeni tako ali drugače.

TEŠ PO TEŠ 6: Trije stebri omrežja TEŠ