Balirani odpadki na Mali Mežakli brez okoljevarstvenega in občinskega dovoljenja. Foto: TV Slovenija
Balirani odpadki na Mali Mežakli brez okoljevarstvenega in občinskega dovoljenja. Foto: TV Slovenija

Odpadke odlagata lastniško povezani podjetji, v Suhadolah pri Komendi Publikus, na Jesenicah pa njegovo hčerinsko podjetje Ekogor. Publikus, v lasti Slavko Hrženjaka v Suhadolah pri Komendi skladišči večjo količino odpadkov – skladišči namreč kar 9 tisoč ton več kot bi jih smel. Potem, ko se je pred leti naokoli širil neznosen smrad je začel balirati in odlagati ob tamkajšnjem zbirnem centru. Tam je dvakrat tudi zagorelo, nazadnje maja lani, ko je bilo v plamenih 1500 kubičnih metrov odpadkov. Po požaru je okoljska inšpekcija ugotovila, da je bil objekt brez uporabnega dovoljenja. Tomaž Štebe iz Civilne iniciative Mengeš pravi, da trenutna situacija traja že desetletje, da je problem neukrepanja vseh, ki so bili opozorjeni oziroma pozvani. Vložena je bila pritožba na inšpekcijo, ki ukrepa, ampak brez učinka.

Inšpekcijski postopki proti Publikusu – doslej dobrih 36 tisoč evrov kazni

Inšpekcija je Publikusu in tedanjemu direktorju in lastniku Slavku Hrženjaku zaradi teh in enako odloženih bal v Postojni in Študi izrekla za dobrih 36 tisoč evrov kazni. Te so bile plačane, vseh bal z odpadki pa Publikus do roka, ki je potekel že novembra lani, še ni odstranil. Do prejšnjega meseca je odpeljal dobrih 6 tisoč ton. Inšpekcija pa mu je za odstranitev vseh bal postavila nov rok: junij prihodnje leto. Mu je s podaljšanjem roka zaradi argumentacije, da v Sloveniji ni sežigalnic, kamor bi lahko odpeljal odpadke, naredila celo uslugo?

Publikusov Ekogor na Jesenicah brez dovoljenja odlaga na občinski zemlji

Podjetje Ekogor, ki je v lasti prej omenjenega Publikusa v gozdu na Mali Mežakli ob javni deponiji na občinski parceli zadnja leta kopiči identične bale odpadkov. Za odlaganje na občinski zemlji nima dovoljenj. Kot ugotavlja inšpekcija tam skladišči kar 9.400 ton odpadkov. Pod balami, ki ponekod že razpadajo, saj jih je večina tam že več let, ni nikakršne zaščite tal, opozarja občinska svetnica Občine Jesenice Alma Rekić.

Konstantno se govori o nekem začasnem odlaganju. To ni začasno odlagališče, ker začasno odlagališče je maksimum recimo 12 mesecev. Tukaj pa imamo že leta te odložene bale.

Alma Rekić, občinska svetnica Občine Jesenice

Na javni deponiji Ekogorja je gorelo pred tremi leti. Lani septembra in letos poleti je zagorelo tudi nekaj metrov stran – na občinski deponiji. Župan Jesenic Blaž Račič, ki si je še pred volitvami zadal, da bo rešil problem gore baliranih odpadkov, danes pravi, da Ekogor te odpadke skladišči, zato, ker jih nima kam odpeljati. Dodaja, da so podjetje sicer večkrat opozorili, da na tej lokaciji tega ne morejo skladiščiti.

Odškodnina zaradi odlaganja na občinski zemlji brez dovoljenja

Jeseniška občina predlaga, da ji Ekogor plača 10 tisoč evrov odškodnine za zadnja štiri leta, nato pa slabih 4 tisoč evrov na leto. Ekogor mora odpadke odstraniti takoj, ko so za to podani pogoji oziroma najkasneje v treh letih od podpisa dogovora. Če bo do podpisa sploh prišlo, bodo lahko odpadki - tokrat z dovoljenjem občine - tam še nadaljnja tri leta. To pa je v navzkrižju tudi z odločbo okoljske inšpekcije, ki terja, da se odpadki odstranijo najkasneje do junija prihodnje leto. Inšpekcija je ta rok podaljšala že tretjič, Ekogorju pa med tem naložila že za dobrih 33 tisoč evrov kazni, ki jih je tudi plačal.

Obdelani odpadki v bale, tisoče ton jih stoji več let