Investicij v sončne elektrarne v Sloveniji zadnja tri leta praktično ni bilo. Foto:
Investicij v sončne elektrarne v Sloveniji zadnja tri leta praktično ni bilo. Foto:

Po podatkih Združenja slovenske fotovoltaične industrije je bilo prelomno leto, ko smo v Sloveniji zgradili največ sočnih elektrarn, 2012. Direktor združenja Robert Otorepec nam je povedal, da so tistega leta v Sloveniji postavili za okoli 80 megavatov sončnih elektrarn. "Mislim pa, da se v zadnjih letih ni postavil niti en sam megavat teh elektrarn."

Eko sklad že aprila z novim pozivom

En poziv za kreditiranje okoljskih naložb je trenutno pri Eko skladu že odprt, predvidoma aprila pa napovedujejo novega. Dodeljevali bodo sredstva v višini najmanj 1.500 evrov, v primeru izgradnje sončne elektrarne bo najvišji mogoč znesek kredita 40.000 evrov. "Vračilna doba bo do 10 let, obrestna mera pa bo predvidoma trimesečni euribor plus 1,3 odstotka," je pojasnil direktor Eko sklada Hinko Šolinc. Dodal je, da bodo morale elektrarne, odvisno od višine kreditiranja, obratovati najmanj tri leta. Nepovratnih sredstev trenutno ni na voljo, po Šolinčevih besedah jih letos po vsej verjetnosti tudi ne bo, saj sredstev ni.

Gen-i za sofinanciranje elektrarn

Tudi zaradi pomanjkanja spodbud so se v podjetju Gen-I odločili za sofinanciranje izgradnje malih sončnih elektrarn in sicer v višini 350 evrov na inštalirani kilovat. Na naše vprašanje, ali ni to v navzkrižju z njihovo poslovno dejavnostjo, nam je direktor podjetja Robert Golob dejal, da je ravno obratno in iz tega naslova računa tudi na nove poslovne priložnosti. Interes za sofinanciranje je bil velik, saj se je na razpis prijavilo kar 227 odjemalcev. "Strošek sončne elektrarne je v zadnjih petih letih padel za 400 odstotkov. V nekaterih sončnih krajih so danes sončne elektrarne že cenejše od oskrbe iz omrežij," dodaja Golob. Ob tem dodaja, da se bo prebivalstvu že čez nekaj let zdelo popolnoma samoumevno, da ima doma lastno malo sončno elektrarno, saj se bo ta splača bolj, kot nakupovanje električne energije iz omrežja.