Foto:
Foto:

Evropsko sodišče v Luksemburgu je leta 2013 na pobudo nemškega ustavnega sodišča razsodilo, da lahko zavarovanci zahtevajo razveljavitev življenjskega zavarovanja, če ob njegovi sklenitvi niso bili dovolj natančno informirani o pogojih zavarovanja in rokih za odpoved pogodbe, pred kratkim pa je odločitev sodišča začela dobivati konkretne posledice. Nezadovoljni zavarovanci, ki so jih zastopniki prepričevali v visoke donose naložbenih zavarovanj, kmalu pa se je izkazalo, da bodo dobili precej manj od obljubljenega, začenjajo boj za razveljavitev pogodb. Na tem področju so aktivni predvsem v Nemčiji in Avstriji, avstrijska agencija za varstvo potrošnikov je pred dobrim mesecem namreč začela zbirati vloge zavarovancev, ki želijo razveljaviti svoje zavarovalne police. ''Po pregledu številnih pogodb ugotavljamo, da bi se dalo razdreti kar 80 odstotkov pogodb, tako klasičnih življenjskih, kot kombiniranih,'' pojasnjuje Petra Leupold, pravnica Avstrijske agencije za varstvo potrošnikov. Na Agenciji so ocenili, da bi morale zavarovalnice tistim, ki bodo pogodbo razdrli, vrniti ves vloženi denar in še 4-odstotne obresti.

Milijardne odškodnine bi lahko pokopale zavarovalnice

Ker so pod vprašajem vsa zavarovanja sklenjena med letoma 1994 in 2012, v Sloveniji pa od njenega vstopa v Evropsko unijo leta 2004, bi lahko pogodbe razveljavilo na milijone zavarovancev. ''Nemška zavarovalnica Allianz je ocenila, da je v igri okoli 115 milijonov polic in okoli 400 milijard evrov,'' pravi doktor Šime Ivanjko z Inštituta za zavarovalništvo in pravo v Mariboru. V Avstriji bi morale zavarovalnice po oceni avstrijskega finančnega svetovalca Maria Poplasa plačati okoli 200 milijard evrov. Marsikatera zavarovalnica takšnega finančnega zalogaja ne bi zmogla, je prepričan Ivanjko: ''Nobena zavarovalnica ne more prenesti takšnega udarca, poleg tega pa ne gre zgolj za zavarovalnice, pri naložbenih zavarovanjih govorimo tudi o skladih, ki bi propadli.'' Ivanjko je prepričan, da bo zato Evropska komisija predlagala, da se omeji obdobje, v katerem lahko zavarovanci zahtevajo razveljavitev pogodbe, določiti bo treba tudi kateri del vplačanega zneska se bo vračal in s kakšnimi obrestmi. ''Kam gre naš denar, ki ga vplačujemo v življenjska zavarovanja, ni povsem jasno. Kakšen delež gre za administrativne stroške, kakšen za zavarovanje in kakšen za investicije. Zato v Avstriji tudi še ne vemo točno, kateri del se bo vračal,'' komentira Poplas.

Razveljavitev bodo lahko zahtevali tudi slovenski zavarovanci

Tudi slovenski zavarovanci, ki ob sklenitvi kakršnegakoli življenjskega zavarovanja niso bili natančno seznanjeni s splošnimi in posebnimi pogoji in izračuni, bodo lahko zahtevali razveljavitev police in vračilo denarja, a ne vsi, je prepričan Ivanjko: ''Verjetno bodo sodišča vzpostavila neke standarde, po katerih se bo odločalo, katere pogodbe je možno razveljaviti.'' Na Inštitutu za zavarovalništvo in pravo so doslej v pregled prejeli 10 pogodb, pravi Ivanjko: ''Po naših ocenah so tri primerne za razveljavitev.'' Res pa bodo zavarovalnice težko dokazovale svoj prav, še dodaja Ivanjko: ''Mislim, da zavarovalnice nimajo pisnih dokazov o pogovoru z zavarovanci. To pa je ključno, saj je breme dokazovanja na zavarovalnici in ne na zavarovancu.''

Foto: Reuters

Posebna ponudba
Posebna ponudba