Od sobote imajo zeleno luč mednarodni avtobusni prevozi. Kdaj bodo prevozi v tujino zares stekli, pa je odvisno od poenotenja priporočil NIJZ-ja s priporočili drugih evropskih držav. Pri nas še vedno veljajo strogi ukrepi, ki omogočajo, da avtobus s 55 sedeži sprejme le 20 ljudi. Na Združenju za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije so pridobili podatke o ukrepih, ki veljajo za avtobuse sosednjih držav. "Nemčija in Avstrija sta močno sprostili ukrepe. Zato se sprašujemo, ali bo moral tuji prevoznik, ko bo pripeljal v Slovenijo, spoštovati pravila, ki veljajo pri nas, in bo moral torej 25 od 55 potnikov na avtobusu postaviti ven?" se sprašuje Robert Sever, predsednik Združenja za promet. Zato so prevozniki, ki opravljajo samo turistične prevoze in nimajo možnosti, da bi se preusmerili na linijske in posebne prevoze, v brezizhodnem položaju, opozarja Sever. "Če bodo še naprej veljala taka priporočila, ocenjujemo, da bo storitev pri agenciji trikrat dražja, saj bomo potrebovali tri avtobuse in tri voznike."

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V letalskem prometu se razmere spreminjajo iz dneva v dan

Danes je z ljubljanskega letališča prvič od razglasitve epidemije proti Belgiji poletelo letalo letalske družbe Wizzair. Do konca meseca se bodo na letališče Jožeta Pučnika Ljubljana poleg družb Air Serbia, katere letalo je v Beograd vnovič poletelo 29. maja, Montenegro Airlines in nemške Lufthanse predvidoma vrnili še Air France, Transavia in Brussels Airlines. Kot nam je povedal vodja letaliških storitev na Fraportu Janez Krašnja, se bodo predvidoma 25. junija s poletom v Dubrovnik začeli tudi čarterski poleti, seznam pa se bo julija še razširil z desetimi grškimi turističnimi cilji. "Za julij bo, upajmo, število prevoznikov, ki se bodo vrnili, še večje, v zadnji fazi pa pričakujemo prihod še tistih prevoznikov, pri katerih je epidemiološka slika v njihovih državah še slaba, kot recimo Rusija, Anglija in Turčija," je še dodal Krašnja. Julija naj bi se tako vzpostavile letalske povezave s Tel Avivom, Varšavo, Kijevom, Berlinom in letališčem Gatwick v Londonu, a kot opozarja Krašnja, se podatki iz dneva v dan spreminjajo in je vzpostavitev letalskih povezav odvisna predvsem od rahljanja pogojev za karanteno pri vstopu v Slovenijo in uspešnosti prevoznikov pri prodaji letalskih vozovnic na navedenih progah. Povezavi z Ljubljano sta se v letošnji poletni sezoni odrekla Iberia in Finnair.

Konec meseca z vlakom v tujino

"Predvidoma do konca meseca se bomo z vlakom znova lahko odpravili proti Beljaku, Münchnu, Stuttgartu, Frankfurtu, Zürichu, Dunaju, Budimpešti, Zagrebu, Reki, Pulju in tako naprej," je povedal Primož Kokalj s Slovenskih železnic. Kljub sprostitvi mednarodnega potniškega prometa na vlakih še vedno velja: vstopanje je dovoljeno le na označenih mestih, obvezno je razkuževanje rok ob vhodu, razdalja enega metra in pol med sedeži, nošenje mask in pomikanje potnikov v eni smeri, kar pa po besedah Kokalja v tujini ni potrebno. Zato se Slovenske železnice z NIJZ-jem dogovarjajo o uskladitvi pravil. Sporočili so nam, da bodo pogovore o tem začeli že ta teden. Dobra novica pa je, da se kljub izgubam cene vozovnic za vlake ne bodo povišale.

Križarjenj do jeseni najverjetneje ne bo

Mladen Barukčić iz turistične agencije Svet križarjenj je povedal, da je bilo od razglasitve epidemije odpovedanih sedem milijonov in pol rezervacij za križarjenja. "Čeprav se zdaj počasi ves svet vrača, so ladijske družbe za zdaj podaljšale neizvajanje križarjenj, večina do konca julija, nekatere na določenih destinacijah, recimo na Aljaski, pa do konca oktobra letošnjega leta. Tudi križarjenja bodo po epidemiji drugačna. "Za zdaj so napovedani na primer novi filtri, nadzor nad zdravstvenim stanjem potnikov, ladje se bodo ustavljale le v varnih in odprtih pristaniščih," je povedal Barukčić. Znova so zaživeli trajektni prevozi potnikov, ki bodo prav tako prilagojeni novi potovalni stvarnosti. "Največ zanimanja je za Sardinijo, Korziko in Grčijo," je povedal Tomislav Janžič iz turistične agencije Atlantic in dodal, da se cene ne bodo povišale. "Da bi pridobili več potnikov in da se ti ne bi bali kupovati rezervacij, so ladjarji celo omilili svoje splošne pogoje, kar pomeni, da pri menjavi datuma potovanja ne zaračunavajo dodatnih stroškov."