Na seznamu prijavljenih so naslednje banke: Addiko Bank, Intesa Sanpaolo, Sparkasse, BKS Bank, Gorenjska banka, Nova KBM, NLB, Sberbank, SKB in Unicredit banka Slovenija. Foto: Shutterstock
Na seznamu prijavljenih so naslednje banke: Addiko Bank, Intesa Sanpaolo, Sparkasse, BKS Bank, Gorenjska banka, Nova KBM, NLB, Sberbank, SKB in Unicredit banka Slovenija. Foto: Shutterstock

Prijava kršitev se nanaša na dokument z naslovom Smernice za ureditev razmerij med bankami in kreditojemalci, katerih potrošniška kreditna pogodba je nominirana v švicarskih frankih ali vsebuje valutno klavzulo v švicarskih frankih. Pripravile in sprejele so ga banke, članice Združenja bank Slovenije, ki so tržile potrošniška posojila v frankih, so pojasnili v Združenju Frank. »Po preučitvi teh smernic smo ugotovili, da gre za nadaljevanje nepoštenih praks bank. In sicer zato, ker te smernice ne pomenijo sistemske rešitve vseh kreditojemalcev, ampak mogoče le peščice, mogoče odstotka ali dveh,« je povedal član Združenja Frank Peter Novak. Smernice, ki naj bi omogočile zunajsodno rešitev, kršijo določbe zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, ki prepoveduje zavajajoče in agresivne poslovne prakse, so prepričani v Združenju Frank. "To, kar želijo banke in njihovo združenje prikazati kot rešitev, je zgolj nadaljevanje neodgovornega, zavajajočega in nepoštenega ravnanja bank in Združenja bank Slovenije, saj smernice odstopajo od vseh sodb na evropskem sodišču, ki so se vse po vrsti glasile v korist posojilojemalcev,« je pojasnil Peter Novak.

Ministrstvo za finance se do omenjenih smernic ni opredelilo

O prijavi kršitev tržnemu inšpektoratu in Banki Slovenije so v Združenju Frank obvestili tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je nacionalni pristojni organ za varstvo potrošnikov, ter ministrstvo za finance, ki je pristojno za zakonsko urejanje in nadziranje finančnega sistema. S tržnega inšpektorata so nam sporočili, da bodo zadevo preučili v okviru svojih pristojnosti, in sicer z vidika morebitnih kršitev določila Zakona o varstvu potrošnikov in Zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnim praksami. Tudi Banka Slovenije je potrdila, da so prijavo prejeli in da jo bodo preučili v skladu s svojimi pristojnostmi. Ministrstvo za finance se kljub več pozivom, da se opredeli do smernic Združenja bank Slovenije in da sporoči, ali ne bo nasprotovalo zakonu, ki bi zadevo sistemsko rešil, če bo vložen, na naša vprašanja ni odzvalo.

V Združenju Frank upajo na zakon

Da je bilo stališče takratnega ministrstva neiskreno, pa meni predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je Združenju Frank lani pomagal zakonski predlog spraviti v parlamentarni postopek. »Šlo je samo za kupovanje časa. Minister je imel možnost to urediti z zakonom, ki bi bil vsebinsko tak, kot ga je predlagal državni svet. Če pa je igro 'maratonci tečejo častni krog' spet vrnil v parlament, kjer ni težko zagotoviti, da kdo od poslancev manjka, kateri drug pa se vzdrži, dobimo spet status quo in odgovor: Saj smo poskušali, a na žalost nam ni uspelo.« Združenje Frank je medtem svoj predlog zakona, ki je novembra lani neuspešno končal v parlamentarnem postopku, nekoliko dopolnilo. »V tem zakonu je dejansko omejeno valutno tveganje za potrošnike na 10 % skupnega odplačila glavnice oziroma glede na spremembo rednega mesečnega odplačila posojila,« je pojasnil Peter Novak. V Združenju Frank upajo, da bi bil lahko zakon, ki bi sistemsko rešil zagate posojilojemalcev v frankih, sprejet do konca tega mandata državnega zbora. Predsednik državnega sveta pa je glede na izkušnje pri prejšnjih poskusih sprejemanja nekoliko manj optimističen.

Združenje Frank: banke nadaljujejo z nepošteno poslovno prakso