Foto:
Foto:

Bistvena novost, ki bi jo prinesel za zdaj sicer neusklajeni zakon, na katerega so pripombe dala skoraj vsa ministrstva, je dejstvo, da bi si lahko uporabniki sami izbrali svojega dimnikarja. Poleg tega bi namesto koncesij ministrstvo podeljevalo licence. Direktorica Direktorata za okolje na MOP Tanja Bolte izpostavlja še po njihovih besedah eno pomembnejših novosti, to je, da bi uporabniki z dimnikarjem podpisali izjavo, s katero bi mu dovolili vstop v prostor in pregled naprav.

Sekcija dimnikarjev: trenutni sistem je dober

V Sekciji dimnikarjev pri Obrtni zbornici Slovenije (OZS) menijo, da sistema ni treba spreminjati, saj deluje dobro. "Zakon odgovornost prelaga na državljane," pravi vodja sekcije Simon Dovrtel in dodaja, da so dimnikarske storitve v javnem interesu ter ob tem izpostavlja kakovost zraka, požarno varnost, skrb za okolje. Če bi storitve prepustili prostemu trgu, bi se dimnikarji prilagajali strankam, menijo, kar bi pomenilo padec kakovosti storitev in delo v interesu stranke.

Civilna iniciativa: merjenje emisij je popolnoma odveč

V Civilni iniciativi Dimnik, kjer si že vrsto let prizadevajo za spremembo trenutno veljavnega zakona, ki ureja dimnikarske storitve, bi najraje videli, da dimnikarske storitve ministrstvo prepusti prostemu trgu, ob čemer se ne bojijo dviga cen teh storitev, na kar opozarjajo pri OZS. "Uporabniki bi bili zadovoljni, če bi zakon ostal takšen, kot je, črtati pa je treba vse nepotrebne storitve, kot so merjenje emisij in preštevilni pregledi kurilnih naprav," meni vodja iniciative Matija Kramar.

Ministrstvo: dimnikarska služba je v javnem interesu

Tudi na MOP menijo, da dimnikarskih storitev ne gre brezglavo prepustiti prostemu trgu, treba je varovati tako požarno varnost kot okolje. Pomembno je, da "ima dimnikar dostop do uporabnika, da mu preda določeno znanje, kako naj svojo kurilno napravo uporablja na pravilen način, kako naj pravilno kuri, da bodo s tem emisije manjše.", pravi Tanja Bolte. Pritrjuje ji Simon Dovrtel, ki je prepričan, da bi ob prehodu na prosti trg uporabniki "storitve opravljali če bodo hoteli, ko bodo hoteli, vsak bo lahko kuril kadar bo hotel, nobenega nadzora ne bo več." Matija Kramar pa je prepričan, da so uporabniki dovolj ozaveščeni za ustrezno oskrbovanje svojih kurilnih naprav, kar dokazuje dejstvo, "da so si uporabniki znali sami zgraditi domove in vgraditi tudi kurilne naprave."

Na potezi je politika

Nov sistem, ki so ga pripravili na okoljskem ministrstvu, poraja številna vprašanja, rezervnega scenarija ni. Če politika predlaganega zakona ne bo potrdila, bodo dimnikarske storitve z novim letom prepuščene prostemu trgu. Vsekakor velja dodati, da vsaj do konca leta dolžnosti lastnikov kurilnih naprav ostajajo nespremenjene.

Rok Kužel