Finančna uprava poziva zavezance, naj ne nasedajo sumljivim ponudbam. Foto: BoBo Foto:
Finančna uprava poziva zavezance, naj ne nasedajo sumljivim ponudbam. Foto: BoBo Foto:

Podjetje Tehnokrat, ki je v lasti Pavle Murekar, diplomirane inženirke gradbeništva, v dopisu davčnim dolžnikom med drugim navaja, da so vse davčne izvršbe, ki nimajo materialnopravne podlage v zakonu o davku na dodano vrednost, nezakonite. V zameno za vnaprejšnje nakazilo 100 evrov na transakcijski račun podjetja ponuja pomoč pri ustavitvi izvršbe. Hkrati dodaja, naj je ne kličejo tisti, ki vsebine ponudbe ne razumejo.

Vsebina dopisa je pravno zmotna

Vsebino dopisa, ki je dostopen na tej strani, smo na vpogled posredovali odvetnici Maši Potkonjak Korošec. Ta nam je pojasnila, da Zakon o davčnem postopku vsebuje v izvršilnih naslovih ne samo izvršljivo odločbe o odmeri davka, temveč tudi izvršljiv obračun davka. "Tako da so navedbe v tej ponudbi pravno zmotne in po moji oceni tudi zavajajoče," je pojasnila odvetnica. Tudi na Ministrstvu za finance so nam povedali, da se davčne izvršbe ne more ustaviti iz razloga, navedenega v ponudbi, pravno sredstvo, ki je omenjeno v ponudbi (ugovor po poteku roka), pa sploh ne obstaja. Tako so po besedah ministrstva navedbe v dopisu glede nezakonitosti davčne izvršbe popolnoma napačne.

Do podatkov o dolžnikih na spletni strani finančne uprave

In kdo je Pavla Murekar? Kot je poročal časnik Dnevnik, naj bi nekdanja ljubljanska mestna svetnica iz vrst SDS-a pred leti s preko 150 vloženimi tožbami blokirala delo ljubljanskega okrožnega sodišča. To naj bi ji delno odvzelo poslovno sposobnost. Sodišče naj bi namreč presodilo, da obstajajo vzroki, ki vplivajo na njeno psihofizično stanje, zaradi česar deloma ni sposobna skrbeti zase, za svoje pravice in koristi, saj bi morala plačati stroške izgubljenih sodnih postopkov. Njeno podjetje Tehnokrat je sicer v letu 2014 ustvarilo pet tisoč, leta 2015 pa 30 tisoč evrov prihodkov. Podatke o davčnih dolžnikih je Murekarjeva našla na spletni strani finančne uprave. Na v ponudbi navedeno telefonsko številko smo jo večkrat neuspešno klicali tudi mi.

Ljudje se v stiski oprimejo vsake bilke

Odvetnica Maša Potkonjak Korošec nam je povedala, da so tudi v njihovi odvetniški pisarni prejeli veliko klicev davčnih dolžnikov, ki so želeli preveriti ali velja ponudbo vzeti resno ali ne. V pisarni so jim to odsvetovali. "Po moji oceni so davčni dolžniki že tako ali tako v neki stiski. In ko je človek v stiski, se pač oprime vsake bilke, zato po moji oceni ljudje na to gledajo kot na neko rešitev, ki pa, če gledamo s pravnega vidika, ne more obroditi nobenih sadov," je povedala. Temu pritrjujejo tudi na finančnem ministrstvu in dodajajo, da "je mogoče iz dopisa zelo verjetno sklepati na poskus izkoriščanja in zlorabe stiske dolžnikov". Sporno ponudbo je pod drobnogled vzel tudi Tržni inšpektorat, FURS pa zavezance poziva, naj jih o morebitnih podobnih zavajajočih dopisih obvestijo z anonimnim klicem na brezplačno številko 080 11 22.