Foto:
Foto:

Zagrožena kazen za zavajanje potrošnika o poreklu blaga pri neposredni prodaji znaša po zakonu o kmetijstvu od 1500 do 9000 evrov, če prekršek stori samostojni podjetnik posameznik, z globo od 600 do 1800 evrov se za prekršek kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika in z globo od 600 do 1800 evrov posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost. Pri tem lahko inšpekcija tudi zaseže blago, s katerim je bil storjen prekršek.

Vprašajte prodajalca po izvoru blaga

Potrošnikom ob tem na ministrstvu za kmetijstvo svetujejo, da pri nakupih pred stojnico vprašajo prodajalca po izvoru blaga, sorti sadja oz. zelenjave in ali je kmetija s katere izvirata sadje ali zelenjava pod uradnim inšpekcijskim nadzorom. Nadzor bo potekal tako na tržnicah kot tudi na drugih prodajnih mestih, kjer se premične stojnice nahajajo, zlasti ob magistralnih in lokalnih cestah, ob izvozih iz avtocest, ob trgovskih blagovnih centrih, sejmiščih in termalnih toplicah.

Bodite pozorni na poreklo

Ministrstvo obenem opozarja potrošnike, naj bodo pozorni pri nakupu kmetijskih proizvodov (sadja in zelenjave), ki se v tem obdobju pojavljajo v prodaji na tržnicah ali na drugih prodajnih mestih kot sezonski lokalni pridelki. Posebej naj bodo pozorni na poreklo, zato naj od prodajalca zahtevajo vse informacije in dokazila, da gre za resnične navedbe oziroma poreklo. V primeru suma ali očitnega zavajanja naj obvestijo pristojne inšpekcijske službe.

Foto: Reuters