Slovenija naj bi covidno potrdilo uvedla do 30. junija, so sporočili z ministrstva za zdravje. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Slovenija naj bi covidno potrdilo uvedla do 30. junija, so sporočili z ministrstva za zdravje. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Hrvaška je veljavnost omejitev pretekli teden podaljšala do 30. aprila. Sprejemala bo turiste s potrdilom o negativnem rezultatu PCR- ali hitrega antigenskega testa, ki ju priznavajo države članice Unije. Potrdilo ne sme biti starejše od 48 ur. Če boste opravili hitri test in na Hrvaškem bivali dlje kot deset dni, se boste morali po tem času znova testirati. Na Hrvaško boste lahko šli tudi, če ste cepljeni, a le, če je minilo 14 dni od prejema zadnjega odmerka, torej tudi prvega, kadar je predvideno cepljenje z enim samim (pri cepivu Janssen proizvajalca Johnson & Johnson). Če ste bolezen že preboleli, za prehod hrvaške meje potrebujete potrdilo o pozitivnem rezultatu testiranja, ki ni starejše od pol leta, test pa mora biti starejši od 11 dni. Lahko pa državo obiščete tudi, če se takoj po vstopu vanjo testirate. V tem primeru morate do prejema negativnega izvida ostati v karanteni. Na Hrvaško lahko greste tudi brez naštetih potrdil, a boste morali najprej v desetdnevno karanteno. Med izjeme, ki potrdil ne potrebujejo, spadajo delavci, zaposleni v nujnih dejavnostih in prometu, ter učenci, študenti in stažisti, ki vsak dan potujejo v tujino. Poleg tega omejitve ne veljajo za diplomate, policiste in humanitarne delavce ter osebe, ki potujejo iz nujnih družinskih in poslovnih razlogov, tudi za novinarje, pa za potnike v tranzitu in paciente, ki potujejo iz nujnih zdravstvenih razlogov. Otroci, mlajši od sedem let, ki potujejo s starši ali skrbniki, teh potrdil ne potrebujejo. Lastniki nepremičnin na Hrvaškem med izjemami niso navedeni. Posamezniki, ki niso cepljeni ali nimajo potrdila, da so bolezen preboleli, ob vrnitvi v Slovenijo potrebujejo potrdilo o največ 48 ur starem rezultatu PCR-testa. Testiranje v nekaterih turističnih krajih na Hrvaškem turistom do polovice plača mesto, turistična skupnost ali celo ponudniki nočitev.

Pred odhodom dobro preverite razmere v državi, kamor se odpravljate

Ponudbo razmeram v tujini vsak dan prilagajajo tudi turistične agencije, ki stavijo predvsem na neposredne čarterske povezave iz Ljubljane in na tradicionalno priljubljene turistične cilje, kot so Grčija, Egipt in Tenerife. "Dejansko se potniki temu prilagajajo, tako da se odločajo precej v zadnjem hipu. Tudi mi destinacije izbiramo z danes na jutri, glede na epidemične razmere, in dogaja se, da recimo na novo odprte destinacije v zadnjem mesecu razprodamo v nekaj dneh," je povedal Matevž Hrovat iz turistične agencije Kompas. "Če se epidemična slika na določeni destinaciji spremeni, agencije potovanje odpovejo," je še pojasnil Horvat. Na ministrstvu za zunanje zadeve pa potnikom svetujejo, da se pripravijo na različne scenarije. "Pomembno je, da si shranite ali pa poiščete tiste kontaktne številke in naslove, ki vam lahko v nepredvidenih okoliščinah pomagajo. Dobro je vedeti, kje je naša ambasada, kontaktno mesto, torej informacijska točka v tistem delu sveta," svetuje Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve. Zlasti pa ne pozabimo na odgovornost, ki jo ima v takem primeru organizator potovanja. Pred odločitvijo o počitnicah je torej dobro preveriti razmere v državi, kamor se odpravljamo, pri potovanju prek posrednika ali agencije pa še pogoje, ki jih ta določa. "Dejstvo je, da bomo morali biti vsi potrpežljivi, da bo dopust okrnjen in zožen na osnovne storitve nastanitve in prehrane, pa še to ne v takem obsegu, kot smo ga bili vajeni," opozarja Maja Uran Mavrič s Fakultete za turistične študije – Turistica Univerze na Primorskem. "Letošnje poletje bo v turističnem smislu zelo povezano s tem, kako se bomo lahko izkazali kot zdravi, dobrodošli in taki, ki potujemo varno. Zlasti ob tem pomaga dejstvo, da je človek cepljen in da ima potrdilo o tem. Pomembno je tudi dokazilo, da smo bolezen preboleli. Oba statusa imata relativno kratek čas trajanja in zato je zelo pomembno, kako se poučimo o razmerah, ki jih na ciljnem delu sveta lahko pričakujemo. Države se bodo odpirale, vendar predvsem varnim gostom."

Do poletja po Evropi z digitalnim zelenim potrdilom

Pretekli teden so članice Evropske unije na ravni veleposlanikov oblikovale skupno stališče o digitalnem zelenem potrdilu ali covidnem potrdilu. Njihov namen je do poletja pripraviti dokument, ki naj bi Evropejcem olajšal potovanja med pandemijo. Covidno potrdilo bo brezplačen dokument, na voljo v digitalni ali tiskani obliki. Z njim bomo Evropejci znotraj meja Evropske unije, pa tudi širše – če se bo Uniji uspelo dogovoriti s tretjimi državami – lahko prosto potovali. Pridobila ga bo lahko oseba, ki je bila ali cepljena proti covidu-19 ali je bolezen že prebolela ali pa ima negativni rezultat PCR-testa. A čeprav so predlagatelji na seznam dodali prebolevnike in osebe z negativnim rezultatom PCR-testa, pravniki opozarjajo, da je to še vedno kršenje načela enakosti. "Seveda je cepljenje brezplačno, niso pa brezplačni testi na koronavirus 19 in v odboru za človekove pravice v Evropskem parlamentu (LIBE) so že opozorili, da bi morale države članice zagotavljati tudi brezplačno testiranje. Kolikor sem zasledila, v Evropski uniji razmišljajo, da bodo odločitev o tem prepustili državam članicam," je povedala odvetnica Nataša Pirc Musar. Andrej Šter pa meni, da bi morali biti do brezplačnega testiranja ali dodatne rešitve upravičeni le tisti, ki se zaradi zdravstvenih okoliščin ne morejo ali ne smejo cepiti: "Tistemu, ki se ne bo želel cepiti, pa bo zelo težko najti nadomestno rešitev za njegovo odločitev."

Velik logistični, tehnični in politični izziv

Digitalno zeleno potrdilo bo vsebovalo osebne podatke: ime in priimek, datum rojstva in številko potnega lista ali drugega osebnega dokumenta, na katerega bodo vezani podatki o cepljenju, negativnem rezultatu testiranja ali potrdilu, da ste bolezen preboleli. Evropska komisija še vedno išče najboljšo rešitev za zaščito osebnih podatkov: "Skušamo se izogniti izmenjavi podatkov med članicami Unije. Iščemo tehnično rešitev, s katero bomo v Uniji lahko zgolj preverjali pristnost potrdila, nič drugega, da bi zagotovili ustrezno zaščito osebnih podatkov," je poudaril evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Države članice bodo morale same poskrbeti za ustrezno varovanje baze podatkov svojih državljanov. Tehnično podlago za izdajo covidnih potrdil pri nas po podatkih ministrstva za zdravje pripravljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pirc Musar pa ob tem opozarja: "Najpomembnejše pri tovrstnih bazah podatkov je, da vemo, kakšne so zahteve GDPR-ja v tem segmentu. Vlada informacijski pooblaščenki od decembra do danes še ni sporočila, kdo bo upravljal zbirko osebnih podatkov prijavljenih na cepljenje. Strahotno narobe je, da vlada ne vpraša strokovnjakov v državnih institucijah, kako naj se lotijo tovrstnih projektov, in bojim se, da se ta zmeda lahko prenese tudi na regulacijo tega, kar bo Evropa zapovedala, da bomo morali narediti." Da se utegne zalomiti tudi pri tehničnih zadevah, je prepričan Šter: "Zato, ker bo moral uradnik v grškem pristanišču, na finskem letališču in na bolgarski rečni ladji brati na isti način zelo različne dokumente. To je izziv, tako logistični kot tehnični, včasih tudi politični." Šter opozarja tudi na težave, ki bi se utegnile pojaviti zaradi različnih rokov veljavnosti potrdil o cepljenju in prebolenem covidu-19, še zlasti pa o negativnem rezultatu PCR-testa, pri katerem je čas veljavnosti najbolj omejen: "Lahko se zgodi, da bodo imeli štirje družinski člani različna časovna okna in bodo morali dobro uskladiti svoje dopustniške termine."

Covidna potrdila v Sloveniji 30. junija

Izredni odbor Svetovne zdravstvene organizacije se je 19. aprila izrekel proti temu, da bi potrdilo o cepljenju proti covidu-19 postalo del pogojev, ki jih morajo ljudje izpolnjevati za mednarodna potovanja. Državam je priporočil, naj za potovanja teh potrdil ne zahtevajo, saj cepivo ni povsod enako dostopno. Pirc Musar je poudarila, da je pri uvajanju ukrepov, ki posegajo v človekove pravice, pomembno, da so – tako kot pandemija – začasni. Evropska komisija predlaga, da bi bila covidna potrdila veljavna, dokler Svetovna zdravstvena organizacija ne razglasi konca pandemije. Končno glasovanje o dokumentu načrtujejo na junijskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Z našega ministrstva za zdravje so sporočili, da naj bi Slovenija covidno potrdilo uvedla do 30. junija.

Kje bomo letos dopustovali?