Maturantski ples zaradi visokih cen vstopnic in ostalih stroškov za marsikatero družino predstavlja prevelik strošek. Foto:
Maturantski ples zaradi visokih cen vstopnic in ostalih stroškov za marsikatero družino predstavlja prevelik strošek. Foto:

Maturantski plesi so zadnja leta za nekatere plesne šole vse bolj dobičkonosen posel. V Sloveniji naj bi letos maturo opravljalo 16.000 dijakov, žal pa je med njimi nemalo takih, ki se bodo zaradi visokih stroškov maturantskemu plesu primorani odpovedati. A tudi tiste, ki si nakup dragih vstopnic za maturantski ples sicer lahko privoščijo, moti agresiven pristop nekaterih plesnih šol, ki si v borbi za posel, kot pravijo, privoščijo marsikaj.

Ena od dijakinj Gimnazije Jožeta Plečnika v Ljubljani nam je svojo izkušnjo s plesno šolo Urška pro, ki velja za enega večjih organizatorjev maturantskih plesov pri nas, opisala: "Rekli so nam, da maturantskega plesa z drugo plesno šolo zagotovo ne bomo imeli na Gospodarskem razstavišču, prav tako so udeležbo na maturantski paradi pogojevali z izbiro njih kot organizatorja maturantskega plesa." Kljub temu so se odločili za plesno šolo Kazina. A kmalu se je izkazalo, da plesa ne bodo imeli na Gospodarskem razstavišču, saj je večino terminov imela zakupljenih Urška pro. "Prvi sestanek je bil z vodjo marketinga (Gospodarskega razstavišča, op. p.). Dogovarjali smo se za datume in pregledovali proste termine. Potem se je v pogovor vključil predstavnik plesne šole Urška in se začel znašati nad predstavnikom plesne šole Kazina, nad Kazino samo in nad nami, "neumnimi" dijaki, ki da nasedamo drugim plesnim šolam. Na naslednjem sestanku nam je Gospodarsko razstavišče dalo jasno vedeti, da ne bomo prišli do termina. Pa ne zato, ker prostega termina ni, temveč zato, ker nismo zaželeni zaradi pogodb z Urško, ali nekako tako," je pojasnila dijakinja in dodala, da so jim na sestanku dali tudi jasno vedeti, da "gospod Prokofjev (Boris Prokofjev, plesna šola Urška pro, op. p.) ne želi, da imamo ples na Gospodarskem razstavišču in si ne bodo rezali veje, na kateri sedijo".

21 tisoč evrov za uporabo dvorane

Gospodarsko razstavišče je na koncu šoli sicer dalo ponudbo za uporabo dvorane, vendar je bila cena zanje previsoka. Uporaba dvorane za izvedbo maturantskega plesa bi jih namreč stala več kot 21 tisoč evrov. Za pojasnilo smo se obrnili tudi na Gospodarsko razstavišče, kjer nam je direktorica trženja Špela Terpin zagotovila, da jim Prokofjev nikoli ni postavil nobenega pogoja. "Zakaj naše ponudbe maturantje niso sprejeli, morate vprašati njih. Je pa Prokofjev v določeni prednosti, ker ima pri nas niz plesov in lahko za določeno ceno dijakom ponudi več." Boris Prokofjev na očitke odgovarja: "Ljudi, ki si izmišljujejo in peljejo to zgodbo, je treba vprašati, kakšen je pravzaprav namen in kdo to počne, in vedno boste našli zgodbo nekega tretjega igralca, ki pač poskuša servirati razne dezinformacije v javnost."

V Sloveniji večino maturantskih plesov organizirajo plesne šole

Poleg Urške pro maturantske plese med drugimi organizirajo še plesna šola Pingi, Kazina, podjetje Eventisi, ki sodeluje s plesno šolo Salsero, plesna šola Bolero, Devžej, Promotion events in podjetje Megamaturant, vendar se slednje letos za organizacijo maturantskih plesov ni odločilo, saj menijo, da so ti že od nekdaj eno najbolj sivih področij ekonomije. Cena vstopnice se letos giblje med 25 in 50 evri, v večini primerov pa je v ta znesek vključen najem in okrasitev dvorane, hrana, pijača, glasba, vodenje prireditve in tiskovine. Nekateri ponudniki temu dodajo še DVD s posnetkom prireditve in CD s fotografijami, nekateri pa organizirajo celo "afterparty". Dodaten strošek so plesne vaje, za katere dijaki odštejejo od 35 do 45 evrov, svečana oblačila, obutev, pričeska, za dekleta ličenje. Ko starši potegnejo črto, lahko kaj hitro ugotovijo, da jih bo maturantski ples stal v povprečju več kot 800 evrov, od tega so vstopnice za štiričlansko družino 200 evrov, plesni tečaj 45 evrov, obleka in čevlji 350 evrov, dodatki 100 evrov, pričeska in ličenje pa dodatnih 130 evrov.

So maturantski plesi postali prevelik zalogaj za družinski proračun? So res monopol nekaterih plesnih šol, ki z njimi služijo mastne denarce? Koliko je še razumna cena vstopnice? Kako lahko starši, ki plačajo vse stroške, sploh vplivajo na izbor organizatorja maturantskega plesa in končno ceno? Več o tem v oddaji Posebna ponudba, v soboto, 2. aprila, ob 17.20 na 1. programu Televizije Slovenija.

Foto: Eventisi