Foto: BoBo
Foto: BoBo

V piranski občini je največ tovrstnih nepravilnosti v Luciji, kjer so v blokovskem naselju v središču kraja številni poslovni prostori že dlje časa predelani v tako imenovane poslovne apartmaje. Eden od lastnikov takega apartmaja je za Dnevnik pojasnil, da za lokal ni bilo zanimanja, zato so ga, brez potrebnih dovoljenj, preuredili v apartma. In dodal, da še zdaleč ni edini. Takšna praksa gre v nos predvsem tistim lastnikom, ki imajo v svojih prostorih še vedno trgovine in lokale. Vonjave iz kuhinje, obešeno perilo in podobno med poslovne prostore ne sodi, so prepričani.

Lastniki poslovnih prostorov opozarjajo na nepravilnosti tudi v prestolnici

Da se podobne nepravilnosti dogajajo tudi v Ljubljani, so nas opozorili nekateri najemniki in lastniki poslovnih prostorov na Tržaški cesti 2 v Ljubljani. Vodja pravne službe v podjetju Iskra Zala Šešok je uredništvu oddaje Koda sporočila, da jih kot solastnike v stavbi nihče ni prosil za soglasje, potrebno za spremembo poslovne stavbe v poslovno – stanovanjski objekt. Dodala je tudi, da je to moteče predvsem zaradi stroškov, ki se obračunavajo pavšalno: ''količina vode, ki jo turisti porabijo pri tuširanju, znatno presega količino vode, ki jo zaposleni v pisarnah na tej lokaciji, porabijo denimo za pripravo kave''. Podobno naj bi bilo tudi s stroški elektrike in ogrevanja.

Gre zgolj za nesoglasja med solastniki?

Kot smo izvedeli po objavi prispevka v oddaji Koda, pa stvari niso črno-bele, prav tako nekateri lastniki preurejenih poslovnih prostorov razpolagajo s potrebnimi dovoljenji. Med njimi so Gami Ljubljana, Juvar d. o. o. in Kreatiff, ki so uredništvu dostavili dokazila, da so ustrezno registrirani za opravljanje sobodajalske dejavnosti in da zaslužek redno prijavljajo Finančni upravi, ter iz tega naslova plačujejo davke. Pokazali so nam tudi potrdila o izdanih računih, plačilu turistične takse, prijavah gostov na policiji itd. Kot so povedali, ostalih lastnikov niso prosili za soglasje, saj pred leti, ko so pridobivali potrebna dovoljenja, zakonodaja tega ni zahtevala. Ob tem so dodali, da je pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj precej zapleten in dolgotrajen projekt, a si drugačnega poslovanja enostavno ne morejo privoščiti.

Večkrat so jih že obiskale različne inšpekcije

Če bi v njihovem poslovanju bile nepravilnosti, bi jih inšpekcije, ki so jih že večkrat obiskale, sankcionirale. Prepričani pa so tudi, da njihovi gosti niso največji porabniki električne energije in vode. Poleg pisarn je v stavbi tudi več podjetij s takšno ali drugačno proizvodnjo, na primer tiskanjem, testiranjem proizvodov ipd. Bojijo se, da so nekaterim lastnikom poslovnih prostorov trn v peti, zato poskušajo z njimi obračunati tudi preko medijev. Za nadzor na tem področju je sicer pristojnih več inšpekcij: Finančni urad, Tržna inšpekcija in gradbeni inšpektorat. Iz slednjega so nam sporočili, da nadzor tovrstnih nepravilnosti ni njihova prednostna naloga. Bolj jih zanimajo objekti, ki ogrožajo zdravje in življenje ljudi, javno varnost ali premoženje večje vrednosti. Furs pa zaradi davčne tajnosti informacij o morebitnem nadzoru ne daje.

Foto: BoBo