Vlada bo še naprej regulirala cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva. Foto:
Vlada bo še naprej regulirala cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva. Foto:

Ključno vprašanje je, kako bi liberalizacija trga naftnih derivatov vplivala na javnofinančne prihodke. "Na podlagi ugotovitev, da je povpraševanje po motornem 98- in večoktanskem neosvinčenem bencinu cenovno precej neelastično, hkrati pa je motorni 95-oktanski bencin, ki bo še naprej pod regulacijo, dober nadomestek motornemu 98- in večoktanskemu bencinu, je Ministrstvo za finance ocenilo, da bo prišlo do sorazmerno majhnega izpada javnofinančnih prihodkov odprave regulacije cen motornega 98- in večoktanskega bencina, to je za približno 0,3 milijona evrov," piše v vladnem gradivu.

Metodologija določanja cen v veljavi od leta 2000

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se po metodologiji oblikujejo od leta 2000. Pobud za liberalizacijo cen naftnih derivatov je bilo s strani distributerjev že veliko. Pristojno ministrstvo jim je za zdaj, kot kaže, le delno prisluhnilo, saj naj bi po njihovem predlogu oblikovanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ostalo enako kot doslej. Predpisana metodologija temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro, modelske cene pa se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij.

Sprememba bo stopila v veljavo 9. februarja

Cena kurilnega olja naj se po pričakovanjih ministrstva za potrošnike ne bi bistveno spremenila. Do zaznavnih finančnih učinkov naj ne bi prišlo tudi zaradi dejstva, da novi ponudniki enostavno vstopajo na ta trg. Tudi sicer ministrstvo ne pričakuje znatnega povišanja cen naftnih derivatov, saj da je potencialni dvig marž in s tem cen naftnih derivatov navzgor omejen zaradi več dejavnikov. Cene goriv so trenutno sicer na eni najnižjih ravni zadnjih let: liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina stane 1,159 evra, liter 100-oktanskega bencina pa 1,209 evra. Cena litra dizelskega goriva se je spustila pod en evro, zanj je treba trenutno odšteti 0,988 evra, kurilno olje pa stane 0,658 evra.

Rok Kužel