Mesnine dežele Kranjske zapirajo svoja vrata. Foto: BoBo Foto:
Mesnine dežele Kranjske zapirajo svoja vrata. Foto: BoBo Foto:

Marca letos je Kras Sežana, eno najbolj uglednih slovenskih mesnopredelovalnih podjetij, del katerega so bile od leta 2003 tudi Mesnine dežele Kranjske, dobil novega lastnika. To je postala skupina Jata Emona. Kras je dobil tudi novo vodstvo, Edvarda Fondo pa je na položaju direktorja zamenjal finančnik Borut Volk.

40 ton izdelkov v uničenje

MDK je zaprt že od 21. januarja 2018. Redne inšpekcije v obratu za proizvodnjo svežega in pakiranega mesa, ki so potekale vse od junija lani, so vedno znova ugotavljale resne pomanjkljivosti pri minimalnih higienskih standardih ter vzdrževanju infrastrukture in opreme. Umazan in dotrajan trak, po katerem potuje meso, poškodovane stene in cevi, razbite ploščice, oporečna oprema, plesen, vlaga, nedelujoči umivalniki, ni mila, ni brisač, lastnika so opozorili, da mora živalim zagotoviti vodo. To so ugotovitve, zaradi katerih je inšpekcija po 14 odločbah v zadnjih treh letih in globah v skupni višini preko 30 tisoč evrov obrat zaprla. Novi direktor Borut Volk je na naše vprašanje, kdaj, če sploh, bo MDK znova zagnal proizvodnjo, odgovoril, da so se po "opravljenih številnih analizah odločili, da se obrat v Zalogu ne bo več odpiral". Ker se tudi Kras prebija skozi težke čase se je vodstvo odločilo, da je ravno Kras tisti, ki lahko "nosi neko dodano vrednost, MDK pa se je pokazal bolj kot breme v celotni skupini in iz poslovnih razlogov se ne bo več odprl". Na dan zaprtja obrata je bilo v zalogah MDK še okoli 160 ton izdelkov v skupni vrednosti okoli pol milijona evrov, 40 ton so jih morali zavreči, saj jim je pretekel rok uporabe. Kaj bo z blagovno znamko MDK, še ni znano.

Kdo je odgovoren za propad MDK?

Kaj se je zgodilo z nekoč priljubljenim in uglednim proizvajalcem mesnin z več kot 120-letno tradicijo? Več kot desetletje stara priznanja in medalje za kakovost izdelkov samevajo na praznih hodnikih podjetja, ki tudi na zunaj kaže klavrno podobo: razpadajoča fasada, zaprta mesnica, nezaupanje potrošnikov je bilo načeto, inšpekciji so med drugim prijavili, da so v MDK-jevih izdelkih našli pesek in plastiko. Zaposleni o razmerah niso želeli javno govoriti, Evelin Vesenjak iz Konfederacije novih Sindikatov Slovenije, se je za oddajo Koda slikovito izrazila, da je obrat spominjal na taborišče. Ne le navzven. "Ko sem bila tam, je obrat na taborišče spominjal tudi navznoter. Ne gre samo za fasado, odnosi med ljudmi so izjemno pomembni. In delavci, četudi so na minimalni plači – to je problem, ki ga je treba urediti drugje – zahtevajo, da se do njih obnašaš kot do človeka. Tako pa smo slišali, da se delavci na primer niso smeli pogovarjati med seboj. Povedali so mi tudi, da so bila stranišča zaprta, da niso delovala. Enkrat kazensko, drugič drugače," je povedala Vesenjakova. Od 120 zaposlenih pred januarskim zaprtjem je marčevsko plačo prejelo 96 ljudi, majsko le še 54. Nekateri se danes vozijo na delo v Kras ali v MDK-ju opravljajo še administrativna dela, nekateri so na čakanju ali so se upokojili.

Fonda leta 2011 s 170 tisoč evri letne plače

Mesnine dežele Kranjske so bile nekdaj v Mercatorjevi lasti, od leta 2003 pa je njihov 100-odstotni lastnik Kras. Že dlje časa se je podjetje spopadalo s hudimi finančnimi težavami: leta 2016 so imele MDK 1,8 milijona evrov izgube. Do nedavnega direktor obeh družb, Edvard Fonda, je bil še leta 2011 na lestvici najbolje plačanih menedžerjev s 170 tisoč evri letne plače. Na naše vprašanje o tem, zakaj so obrat pripeljali do zaprtja, je februarja letos dejal, da mu je žal in da so v podjetju do konca upali, da zaprtja ne bo, saj da so v preteklih letih v proizvodnjo vložili preko pet milijonov evrov. Vse tehnološke linije so po njegovih besedah nove; leta 2015 je bila prenovljena klavnica, procesi visoko standardizirani. V objektu, ki je bil zgrajen po drugi svetovni vojni, je po mnenju nekdanjega direktorja vedno mogoče najti kaj, kar je potrebno popravila. "Ta prostor ima 100 umivalnikov in 100 vrat. To je mokra, težka industrija, na liniji klanja teče kri. To je realno življenje v mesni industriji," je pripovedoval Fonda. Današnji direktor Borut Volk meni, da si je Fonda iskreno in intenzivno prizadeval za ponovno odprtje obrata, da pa je storil tudi kakšno napako, kot denimo, da obstoječih zalog niso pravočasno spravili na trg. Vmes je prišlo do spremembe lastništva in novo vodstvo je presodilo, da ponoven zagon obrata ni upravičen. Fonda je danes svetovalec v Krasu.