Foto: Reuters/V javnosti v zadnjih tednih odmeva afera, povezana z uporabo neregistriranega zdravila za zatiranje varoje Foto:
Foto: Reuters/V javnosti v zadnjih tednih odmeva afera, povezana z uporabo neregistriranega zdravila za zatiranje varoje Foto:

V javnosti v zadnjih tednih odmeva afera, povezana z uporabo neregistriranega zdravila za zatiranje varoje, ki ga je nekaterim čebelarjem več let prodajalo vrhniško podjetje Apis M&D in je vsebovalo nekatere nedovoljene substance. Med potrošniki se je zato okrepil strah, da slovenski med ni varen. Medex že več kot 60 let polni med in proizvaja prehranska dopolnila na osnovi čebeljih pridelkov, direktorica podjetja Aleša Kandus pa je na novinarski konferenci v Ljubljani zagotovila, da je njihov med varen, kakovosten in preverjen.

Medex izvaža v več kot 30 držav
Medex izdelke izvaža med drugim v Švico, Avstrijo, Nemčijo in Združene arabske emirate. Nekatere prodajajo pod Medexovo blagovno znamko, nekatere pa pod tujimi, zato sta kakovost in varnost izdelkov nujni. "Predstavljajte si, da bi bilo pri Aldiju v Švici kaj narobe. Takšne stvari lahko ogrozijo naše poslovanje," je poudarila Kandusova. Lani so analizirali ves slovenski med in v nobenem vzorcu niso odkrili ostankov nedovoljenih zdravil. Med dovoljenimi zdravili so v zelo majhnem številu vzorcev odkrili le ostanke amitraza, vendar je njegova najvišja vrednost dosegla le desetino dovoljene vrednosti. V nobenem vzorcu ni bilo prisotnih dveh ali več ostankov, zato ni možno njihovo medsebojno učinkovanje, je pojasnila vodja kontrole medu v Medexu Teja Mižigoj.

Analizirajo tudi ostale čebelje pridelke
Med je sicer eno najbolj varnih živil, saj je čebela zelo občutljiva žival. Če v naravi naleti na kakšno nevarno snov, umre še pred vrnitvijo v panj, je poudarila Mižigojeva in dodala, da analizirajo tudi ostale čebelje pridelke, kot so cvetni prah, propolis in matični mleček. Da bi se lahko potrošniki o varnosti medu prepričali tudi sami, je Medex vzpostavil spletno stran Preveri med, na kateri lahko kupci z vnosom serijske številke preverijo analize medu. Za lani lahko preverijo analize vseh polnjenj slovenskega medu, za letos pa bodo dostopne analize vseh polnjenj, tudi uvoženega medu, je pojasnila vodja poslovnega razvoja v Medexu Petra Kalan Lubajnšek. Gre za analize nemškega laboratorija.

Čebelarska afera vplivala tudi na prodajo Medexovega medu
Čebelarska afera je med ljudmi zasejala precejšnje nezaupanje, kar je pustilo pečat tudi na prodaji Medexovega medu. Ta je po 20. decembru, ko je afera dobila največje razsežnosti, glede na enako obdobje leto prej upadla za več kot 40 odstotkov, medtem ko druge čebelje pridelke potrošniki kupujejo normalno. V tujini padca prodaje ne beležijo, je pojasnila Kandusova. V zimskem času prodaja medu predstavlja približno 40-odstotni delež Medexove prodaje, v povprečju pa okoli 25 odstotkov. V podjetju se trudijo odkupiti ves razpoložljiv slovenski med, a ker približno 90 odstotkov slovenskih čebelarjev med proda na domu, ga v dobri sezoni ne morejo odkupiti več kot 150 ton in ga zato tudi uvažajo. Slovenski med tako zaleže za približno 40 odstotkov medu, ki ga prodajo pod Medexovo blagovno znamko, je navedla prva dama Medexa. Želi si, da bi se afera do konca razčistila in da bi pristojni javno objavili seznam čebelarjev, ki so uporabljali neregistrirano zdravilo. Ob tem sicer opozarja, da mora biti takšen seznam pripravljen korektno.