Foto: Marko Ferlin/mobile.de
Foto: Marko Ferlin/mobile.de

Slovenci smo, vsaj po številkah sodeč, veliki ljubitelji avtomobilov. Vsako leto kupimo približno 200 tisoč vozil, 15 odstotkov je rabljenih avtomobilov iz drugih evropskih držav. Polovico uvoženih vozil kupci najdejo na spletni strani nemškega portala mobile.de, ki je zaradi razmeroma velike izbire in nizkih cen med slovenskimi kupci zelo priljubljen, je pojasnil Marko Ferlin iz podjetja Odkrit nakup, ki upravlja portal narociavto.si. Ob tem opozarja, da je približno petina oglasov na nemški strani zavajajočih. Skupaj z uredništvom časopisa Finance so pod drobnogled vzeli oglas za BMW M3, letnik 2017, s 45 tisoč prevoženimi kilometri, za ugodnih 39 tisoč evrov. Oglas ne razkriva, od kod avto prihaja, še manj, da je bil hudo poškodovan. Ugotovili so, da je bil udeležen v hudi prometni nesreči v ZDA, od koder so ga za okoli 12.500 evrov pripeljali v Litvo, kjer so ga mojstrsko popravili.

Tvegan nakup v nesreči poškodovanih vozil

"Najpomembnejši kanal za spravljanje tako imenovanih totalk v Evropo je Litva. To so avtomobili, ki jih kupijo na dražbah v Ameriki in so bili bolj ali manj poškodovani. V Litvi je dovolj dostopna cena delovne sile, da te avtomobile poceni popravijo, tako da so na zunaj lepi, tehnično pa precej slabi," je opozoril novinar Financ Miloš Milač. V Litvi so omenjeni avto prodali za slabih 30 tisočakov, trenutno pa ga na portalu mobile.de. registrirani prodajalec ponuja za 38.900 evrov. Nesreče v oglasu ne omenjajo. "Približno tretjina prodajalcev bo poslala slike, kakšen je bil avto prej, večina pa ne bo hotela, zanašali se bodo na to, da bodo besede dovolj," je dodal Ferlin. Kupcu se mora pri tako nizki ceni sprožiti alarmni zvonec, saj se podobni avtomobili prodajajo za 50 tisoč evrov in več, opozarjajo poznavalci. Nakup avtomobila, ki je bil udeležen v nesreči, je lahko tvegan, saj so študije pokazale, da ko je karoserija zvita, bo naslednjič v podobni prometni nesreči veliko prej klonila ob udarcu, kar pomeni, da bodo posledice na avtomobilu dosti hujše, še opozarja Ferlin.

Kako prepoznati sumljive oglase?

Na policiji opozarjajo na povečanje števila spletnih goljufij, med katere spadajo tudi prevare pri nakupu rabljenih avtomobilov iz tujine. V zadnjem mesecu so obravnavali več goljufij, pri katerih fizične osebe v Sloveniji ponujajo storitev uvoza vozil, večinoma iz Nemčije. "Oškodovanec plača celotno kupnino za avto vnaprej, kasneje pa avta ne vidi," je povedal Benjamin Franc, vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto pri Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi. Na Avto-moto zvezi Slovenije zaznavajo povečanje pojavljanja lažnih spletnih strani, ki so na prvi pogled podobne stranem znanih podjetij in s tem zavajajo kupce. "Ti v dobri veri kupijo vozilo prek depozitnega sistema, podobnega sistemoma Western Union in Monygram, kjer je denarju zelo težko ali pa celo nemogoče slediti, lahko pa celo nakažejo znesek na tekoči račun v tujini. Ta denar je za vedno izgubljen," je povedal Jurij Kočar iz AMZS. "Policija se srečuje s težavo, da ko oškodovanec prijavi goljufijo, spletna stran in oglas izgineta, telefonska številka je praktično neizsledljiva, zato smo odvisni od tujih varnostnih organov," je še povedal Franc in dodal, da je večina storilcev povratnikov drugih kaznivih dejanj, ki nimajo lastnega imetja, zato oškodovanci tudi po postopkih pred sodiščem svojega denarja običajno ne vidijo več.