Ni samoumevno, da je uvrstitev države na rdeči seznam izredna okoliščina, zato je, kot pojasnjujejo na tržnem inšpektoratu, treba vsak primer preučiti posebej.
Ni samoumevno, da je uvrstitev države na rdeči seznam izredna okoliščina, zato je, kot pojasnjujejo na tržnem inšpektoratu, treba vsak primer preučiti posebej.

Oglasil se nam je gledalec, ki je dopust v Pinezićih na Krku načrtoval med 29. avgustom in 5. septembrom. 1. junija je pri hrvaški turistični agenciji Krk Adria rezerviral počitniško hišo in plačal 455 evrov, tj. 30 odstotkov predplačila. Ko je slovenska vlada Hrvaško uvrstila na rdeči seznam, se je odločil, da na dopust na Hrvaško ne bo odšel, in devet dni pred rezerviranim terminom rezervacijo odpovedal, hrvaškega ponudnika pa prosil za vračilo že vplačanega zneska. Namesto vračila je hrvaški ponudnik od njega zahteval še tisoč evrov plačila za neizkoriščeno namestitev. V splošnih pogojih poslovanja podjetja Krk Adria je zapisano, da ob odpovedi pred začetkom dopusta, ne glede na datum, pologa ne vračajo in da mora stranka v primeru odpovedi med bivanjem plačati celoten znesek najema. Kakšna so pravila v primeru, ko stranka odpove rezervacijo pred prihodom, v splošnih pogojih ni navedeno, zato je naš gledalec plačilo celotnega zneska najema znova zavrnil. Direktor podjetja Krk Adria mu je odgovoril, da bo denar od njega izterjal po pravni poti, če plačila za rezervirano namestitev ne bo prejel. Po našem posredovanju si je direktor podjetja Krk Adria Tomislav Cimerman očitno premislil in nam zagotovil, da preostanka denarja za neizkoriščeni najem počitniške hiše od stranke ne bo terjal.

Uvrstitev države na rdeči seznam ni nujno višja sila

Na tržni inšpekciji pravijo, da je treba ločiti med tako imenovanim paketnim potovanjem, ki vključuje najmanj dve potovalni storitvi, torej prevoz in nočitev, in individualno storitvijo, torej le nočitvijo z zajtrkom. Pri paketu veljajo določila Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot), ki določajo, da lahko potrošnik kadarkoli pred začetkom turističnega paketa odstopi od pogodbe (prvi odstavek 57.f člena ZVPot). Organizator potovanja pri tem lahko zahteva plačilo odstopnine. To določajo splošni pogoji organizatorja potovanja in je tem višja, čim bližji je datum odhoda. Kadar pa ne gre za paketno potovanje, se določbe Zakona o varstvu potrošnikov ne morejo uporabiti, je pa mogoče od pogodbe odstopiti po splošnih pogojih turistične agencije oziroma nastanitvenega obrata. Pri tem ni samoumevno, da je uvrstitev države na rdeči seznam izredna okoliščina, zato je, kot pojasnjujejo na tržnem inšpektoratu, treba vsak primer preučiti posebej.