V Sloveniji je bilo konec leta 2017 registriranih skoraj 1.525.000 cestnih vozil, od tega skoraj 1.118.000 osebnih avtomobilov. Foto: BoBo Foto:
V Sloveniji je bilo konec leta 2017 registriranih skoraj 1.525.000 cestnih vozil, od tega skoraj 1.118.000 osebnih avtomobilov. Foto: BoBo Foto:

Strošek identifikacije je povezan s spremembo lastništva vozila, saj je gledalka postala lastnica avtomobila ob poplačilu leasinga. "Za to identifikacijo, ko je referentka vzela mojo osebno izkaznico in jo pogledala, sem morala dati pet evrov," razlaga Marija Zaletel. Pri AMZS sicer pravijo, da strošek ni povezan le s časom, ki ga stranka prebije ob okencu, ampak tudi z zahtevami predpisov, da storitve sprememb lastništva lahko opravljajo. "To je strošek parkirnih mest, poslovnih prostorov, vzdrževanja prostorov, največji strošek pa je strošek informacijske tehnologije, ustrezne aparaturne opreme in ustrezne programske opreme," pojasnjuje Bogdan Poljanšek z AMZS.

Ministrstvo ne omejuje stroška identifikacije

Z Ministrstva za infrastrukturo so nam sporočili, da je strošek ugotovitve identitete fizične osebe pri spremembi lastništva vozila z zakonom določen le za upravne enote in znaša štiri evre in pol, pri pooblaščeni registracijski organizaciji pa višina ni predpisana. Pojasnili so še, da Zakon o motornih vozilih v tretjem in četrtem odstavku 32. člena določa, da je treba vsako spremembo podatkov v prometnem dovoljenju (npr. tehnično spremembo, spremembo lastništva, prebivališča ali sedeža) v 15 dneh prijaviti registracijski organizaciji. Prijavi spremembe mora lastnik vozila oziroma oseba iz šestega odstavka tega člena priložiti listine, s katerimi dokazuje spremembo. Če se sprememba lastništva vozila dokazuje z listino o pravnem poslu, sklenjenem med fizičnima osebama ali fizično in pravno osebo, ali z računom, mora registracijska organizacija ugotoviti identiteto fizičnih oseb, pri tem pa v evidenco registriranih vozil zapiše tudi vrsto in številko osebnega dokumenta, na podlagi katerega je bila ugotovljena identiteta fizičnih oseb. Na listini ali računu registracijska organizacija preveri oziroma zapiše naslov stalnega ali če tega nima začasnega prebivališča osebe, na katero bo preneseno lastništvo vozila, EMŠO oziroma matično številko lastnika vozila in osebe, na katero bo preneseno lastništvo vozila, ter identifikacijsko številko vozila, ki je predmet spremembe lastništva. Če je ugotovitev identitete fizične osebe preverjena v postopku overitve njenega podpisa in listina vsebuje vse podatke, ki se preverjajo ob ugotovitvi identitete fizične osebe pri registracijski organizaciji, se šteje, da je identiteta fizične osebe ugotovljena in zahtevani podatki na listini v skladu s tem odstavkom preverjeni oziroma zapisani, kar se zabeleži v evidenci registriranih vozil.

Pri AMZS strošek zaračunavajo od leta 2011

Marija Zaletel se ne more načuditi, na kakšen način so pri podjetju prišli do izračuna stroškov in jih ocenili na pet evrov. "Ne gre sicer za pet evrov, to ni velik znesek. Sem pa ob tem pomislila, če grem zdaj še na banko, pa na pošto, to je potem še 10 evrov, ker tudi tam se moram identificirati, da ne govorim o tem, da me ob tem lahko ustavi še policist, ki hoče od mene kar dva dokumenta," napol v šali stroške sešteva naša sogovornica. Tudi Bogdana Poljanška z AMZS smo vprašali, kako zgleda postopek identifikacije fizične osebe. "Postopek identifikacije zgleda tako, da stranka pristopi k okencu, naša delavka pregleda osebni identifikacijski dokument stranke, številko tega dokumenta pa zapiše v ustrezen program," pojasnjuje. Dodajmo, da AMZS pri zaračunavanju identifikacije osebe ob spremembi lastništva vozila nikakor ni osamljena, nasprotno. Strošek zaračunava večina pooblaščenih podjetij, AMZS pa je celo med najugodnejšimi – le na Vrhniki smo našli cenejšega izvajalca, medtem ko so pri nekaterih zneski tudi skoraj dvakrat višji. Pred prepisom lastništva vozila velja torej preveriti, kje so stroški, povezani z identifikacijo, nižji ali pa jih morda celo ni.