Čas prezračevanja stanovanj se je po uvedbi delilnikov bistveno skrajšal Foto:
Čas prezračevanja stanovanj se je po uvedbi delilnikov bistveno skrajšal Foto:

Stanovalci so začeli bolj premišljeno zračiti stanovanja in danes tega praviloma ne počnejo več ob odprtih radiatorjih, povečalo se je število stavb, kjer so se stanovalci odločili za energetsko prenovo pročelja, več je tudi ogrevanja s klimatskimi napravami in električnimi radiatorji.

Tretjina plača manj, petina več

Raziskava energetske učinkovitosti REUS, ki so jo izvedli v podjetju Informa Echo, je pokazala, da je 32 odstotkov vprašanih po uvedbi delilnikov toplote za ogrevanje porabilo in plačalo manj kot prej, 19 je takih, ki prav tako menijo, da so porabili manj, a plačali več. Na ministrstvu za infrastrukturo ugotavljajo, da je več kot tretjina vprašanih etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah z uvedbo delilnikov zadovoljna. "Z novim pravilnikom, ki je začel veljati na začetku novembra, želimo zmanjšati delež tistih, ki plačujejo več kot prej," je dejal direktor direktorata za energijo Danijel Levičar.

Ravnanje stanovalcev se je bistveno spremenilo

Da smo po obvezni vgradnji delilnikov leta 2011 Slovenci bistveno spremenili svoje ravnanje, ugotavljajo tudi v ljubljanski Energetiki. Franc Tomc, vodja prodaje v Energetiki, je povedal, da so v kurilni sezoni 2011/2012 zaznali največji enkratni padec porabe energije, in sicer v vrednosti 9,7 odstotka. Nadaljeval se je tudi pozitiven trend v obliki vse bolj številnih odločitev za energetsko prenovo stavb, a je kljub temu še vedno okoli 60 odstotkov stavb energetsko neučinkovitih, kar pomeni, da je manevrskega prostora za večjo energetsko učinkovitost še precej.

Čas prezračevanja se je skrajšal

Rajko Dolinšek, direktor podjetja Informa Echo in pobudnik raziskave, ki jo izvajajo že šest let, pravi, da se je prezračevalni čas stanovanj od uvedbe delilnikov bistveno skrajšal. "Ta čas je zdaj bližje priporočenim petim minutam, v času prezračevanja pa ljudje obenem pogosteje zapirajo radiatorske ventile, česar prej niso počeli. Po domače povedano: stanovanj se ne pregreva več."

Več klimatskih naprav in električnih radiatorjev

Raziskava Echo je pokazala, da se vse več gospodinjstev odloča za nakup klimatske naprave. Da jo imajo, je povedala več kot tretjina vprašanih. "Vse pogosteje se ljudje odločajo, da bodo klimatsko napravo uporabljali tudi za gretje prostorov, tretjina jih za ogrevanje poleg daljinskega ogrevanja uporablja tudi električne radiatorje," rezultate raziskave povzema Dolinšek. Uršula Krisper iz Elektra Ljubljana dodaja, da so klimatske naprave vse bolj priljubljene tudi zaradi "ugodja, toplote, ki iz klimatske naprave pride takoj".

Preverite, kako lahko prihranite

Pri izračunu porabe energije in stroškov glede na vrsto energije in način ogrevanja starost ogrevalnega sistema ter površino, ki jo nameravate ogrevati, vam je lahko v veliko pomoč brezplačna spletna aplikacija Porabi manj.

Rok Kužel