Foto:
Foto:

Predsednik slovenjgraške območne obrtne zbornice Ivan Meh je pred okoli 70 zbranimi povedal, da je med 350 člani območne zbornice zaradi odmer vsesplošno nezadovoljstvo. Če se ne bodo uspeli dogovoriti z občino za spremembe, obrtniki po njegovih besedah zahtevajo odstop mestnega sveta na čelu z županom, napovedujejo pa tudi proteste pred občino. Župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas, direktorica občinske uprave Vesna Kozlar in pravnik na občini Sašo Blatešič so zbranim pojasnjevali, da so upoštevali, kar jim nalaga zakonodaja in da so letos v odmerah vse podatke jemali iz uradnih evidenc, medtem ko so prej upoštevali podatke, ki so jih zavezanci javljali sami. Iz tega izhajajo razlike v zneskih. Od 5000 zavezancev za odmero pri stanovanjski rabi nepremičnin je po navedbah župana letos okoli 2000 takšnih, ki po novem plačujejo nekoliko manj, 50 odstotkov jih plačuje več, pri okoli desetini zavezancev večjih sprememb ni. Med pravnimi osebami, skupno gre za 285 zavezancev, pa bosta 102 plačala po novem manj, 72 pa jih bo plačalo več, je pojasnil župan. Na občini, ki bo sicer letos iz naslova nadomestila v proračun letos dobila dobrih 400.000 evrov več kot lani oz. skupno okoli dva milijona evrov, priznavajo možnost napak in obljubljajo, da bodo v pritožbenem roku Finančni upravi RS (Furs), ki je izdala odmere, ob reševanju primerov z zavezanci poslali prave podatke, zavezanci pa imajo tudi možnost plačila na obroke.

Največ težav pri nepozidanih stavbnih zemljiščih

Predstavniki občine so pojasnili tudi, da so lani ob pripravah sprememb odloka vsem zavezancem posredovali podatke, ki so jih upoštevali prej in ki bodo upoštevane letos, tako da so vsi imeli možnost urediti evidence. Največje razlike v odmerah so sicer pri lastnikih nepozidanih stavbnih zemljišč, ki jih občina v preteklosti ni toliko obremenila, čeprav bi jih morala. Po novem so v primerih, ko gre za nepozidana stavbna zemljišča v poslovnih conah, odmere visoke, vse to pa po županovih besedah tudi z namenom, da bi lastniki ta zemljišča ali pozidali ali čim prej dali na trg, saj si v občini želijo čim več investitorjev in novih delovnih mest. Župan je zavrnil navedbe Francija Gerbca iz Slovenskega nepremičninskega združenja, da je občinski odlok v nekaterih delih sporen in celo protiustaven. Župan Čas zagotavlja, da so pred sprejemom odloka preverili zakonitost in sodno prakso na tem področju. Gerbec je menil tudi, da bi se morala občina v primeru takšnih povišanj odmer nadomestila odločiti za postopnost sprememb in sorazmernost obremenitev, izpostavil pa je tudi na nejasne izdane odločbe o odmeri nadomestila, saj iz njih niso razvidni vsi upoštevani podatki. Ob tem je Gerbec na splošno opozoril na podobno situacijo tudi v drugih občinah po Sloveniji, predvsem pa na neurejenost nepremičninskega področja v Sloveniji.

Župan napovedal spremembe odloka

V okviru točke pobude in vprašanja so danes o nadomestilu razpravljali tudi svetniki slovenjgraške občine, ki so imeli o dogajanju različna mnenja. Samostojni svetnik Boris Raj je menil, da je zgodba ta hip preveč spolitizirana. Prepričan je, da so bili svetniki in občinske službe ves čas postopka spreminjanja odloka o nadomestilu konec lanskega leta pri polni zavesti. Namen, da se naredi red, je bil legitimen, je dejal Raj. Svetnik Peter Slemenik (SD) pa je opozoril, da so bili pri sprejemanju odloka pod časovnim pritiskom in da so se odločali na napačnih podatkih. Slemenik se strinja, da se na tem področju v občini naredi red, ni pa prav, da je slovenjgraška občina med najdražjimi v Sloveniji, je dejal. Župan Čas je napovedal spremembe odloka v smeri, da od prihodnjega leta naprej do določene mere znižajo odmere za stanovanjske uporabnike. Glede letošnjih odmer pa je dejal, da bodo v primeru napak skupaj z zavezanci v pritožbenem roku te odpravili. Napovedal je tudi odprtje posebne telefonske linije za nadomestilo na občini, če pa kdo ne more plačati odmer, pa Čas napoveduje, da bodo skupaj s Fursom in zavezanci zadeve skušali rešili. Podžupan Janez Potočnik pa je dodal, da je treba lastnikom nezazidanih nestanovanjskih zemljišč, ki so letos dobili visoke zneske, stopiti nasproti, da ne bodo zdaj v časovni stiski primorani premoženja prodajati pod ceno ali da bi prišlo do dražb premoženja.

O visokih nadomestilih za uporabo stavbnega zemljišča v občini Slovenj Gradec bomo govorili tudi v oddaji Posebna ponudba, ki se na male zaslone vrača 20. septembra ob 17.25 na 1. programu TV SLO. Odslej bomo z vami ob torkih.

Foto: BoBo