Foto:
Foto:

Lani sprejeti ukrepi v sklopu svežnja v pomoč evropskim kmetom, težkega okoli 500 milijonov evrov, od česar so slovenski kmetje dobili okoli 1,4 milijona evrov, so po Židanovi oceni prispevali k stabilizaciji razmer v Sloveniji, vendar ne dovolj. V Sloveniji je stanje posebej zaskrbljujoče v živinoreji, zlasti v sektorju mleka in mlečnih izdelkov, pa tudi v sektorju sadja in zelenjave. V povezavi z razmerami v mlečnem sektorju je Židan izpostavil, da smo v zelo nevarni krivulji, ki ponazarja, da proizvodnja surovega mleka narašča, obenem pa se nižajo odkupne cene mleka. Prav tako pada poraba mleka znotraj EU. Zato so ministri predlagali vrsto ukrepov, ki bi jih bilo treba sprejeti na ravni EU. Dogovorili so se, da vse države oddajo pisne pobude in predloge do 25. februarja, kar bo osnova za odločitve v marcu.

Siri iz uvoza po nizkih cenah

Slovenski minister je na zasedanju izpostavil, da se v Slovenijo občasno uvažajo siri po tako nizkih cenah, da ne pokrijejo niti odkupnih cen, kaj šele stroške proizvodnje, ter komisijo pozval, naj prevzame nadzor. Izpostavil je tudi težave kmetij, ki so vlagale in imajo zdaj zaradi nizkih cen likvidnostne težave pri vračanju posojil. Na tem področju bi se po ministrovem predlogu lahko aktivirala Evropska investicijska banka. Slovenija je podprla tudi predlog Francije, da se za začasno obdobje zvišajo intervencijske cene za odkup surovega mleka z 21 na 25 centov. Na manjše povpraševanje v EU pa se po ministrovih besedah lahko odgovori z odločnim oglaševanjem prednosti mleka in mlečnih izdelkov za zdrav način življenja.

Zaostrene razmere tudi pri prašičjem mesu

Pri prašičjem mesu je kratkoročni ukrep uvedbe pomoči za zasebno skladiščenje sicer nekoliko ublažil nadaljnje padanje cene prašičjega mesa v Sloveniji, ni pa saniral še vedno zaostrenih razmer. V Sloveniji je trenutna raven cene prašičjih klavnih trupov in polovic pod ravnijo predhodnih dveh let in tudi pod ravnijo petletnega povprečja 2011-2015. Zaradi zaostrenih razmer se v Sloveniji nadaljuje zmanjševanje staleža prašičev. Poslabšujejo se tudi razmere na trgu jabolk. V Sloveniji je od lani oktobra zaznati ponoven upad cene jabolk. Predvsem pa je raven cen precej pod ravnijo predhodnih dveh že tako slabih let. Minister je opozoril tudi na težave previsokih marž, saj jih večinoma občutijo kmetije, medtem ko trgovine in prehranska industrija ohranjajo svoje marže, zato tudi niso zainteresirani, ali je cena višja ali nižja.

Finančno breme za malo slovensko floto

Slovenski minister je izpostavil tudi predlog nove zakonodaje o trajnostnem upravljanju zunanjih ribiških flot, ki predvideva vzpostavitev novega sistema elektronske izmenjave podatkov in elektronskega registra dovoljenj za ribolov. Slovenija je opozorila na to, da bi predlagane dodatne obveznosti pomenile nesorazmerno upravno in finančno breme za malo slovensko floto ter pozvala k spremembi dometa predlagane ureditve. V slovenski floti uporabnih čolnov sicer ni dosti več kot sto, od ribištva živi manj kot sto slovenskih ribičev, a to so naši ribiči in treba jih je varovati, je poudaril Židan. Minister bo slovenske razmere in slovensko ribiško floto predstavil evropskemu komisarju za okolje in ribištvo Karmenuju Velli ob njegovem obisku v Sloveniji 10. in 11. marca.

Foto: Reuters