Foto:
Foto:

Zadnji pokazatelji kažejo, da močnejša domača potrošnja prehiteva počasnejši izvoz, kar nakazuje možnost, da se bo krepitev gospodarstva nadaljevala, so zapisali v poročilu z naslovom Vztrajanje kljub šibkemu zunanjem povpraševanju. Potrošniki so po mnenju S&P poskrbeli za "dobrodošlo spodbudo" rasti, še posebej v največjem evropskem gospodarstvu v Evropi, Nemčiji. Poleg tega so začeli denarnice bolj na široko tudi drugod po devetnajsterici.

V zadnjih mesecih spet nižja inflacija

Zaradi takšnega razvoja dogodkov v bonitetni agenciji Evropski centralni banki (ECB) priporočajo, naj še malo počaka z razširjanjem programa denarnih spodbud, ki ga je v začetku leta zagnala za boj proti deflaciji, piše francoska denarna agencija AFP. Vsesplošno se namreč pričakuje, da bo ECB razširila program kvantitativnega sproščanja, s katerim v bančni sistem črpa denar in upa, da bo našel pot do gospodarstva. Na začetku izvajanja programa se je inflacija v območju evra namreč začela nekoliko krepiti, v zadnjih mesecih pa podatki spet povzročajo preglavice odločevalcem v Frankfurtu.

Za rezultate je potreben čas

"ECB se prezgodaj preveč obremenjuje, saj je običajno potrebno nekaj časa, da se pokažejo učinki programov kvantitativnega sproščanja," so dodali v S&P. Kljub dobrim obetom pa agencija opozarja, da obstaja še precej negotovosti glede vzdržnega okrevanja gospodarskih naložb, ki so po mnenju S&P "glavno orožje za spopadanje evrskega območja z vztrajno visoko ravnijo brezposelnosti".