Foto:
Foto:

Statistiki so podatke za to raziskavo doslej zbirali samo s telefonskim anketiranjem, januarja pa so začeli anketiranje po telefonu kombinirati s spletnim vprašalnikom. Način zbiranja podatkov vpliva na izražena mnenja, kar kažejo tudi izsledki drugih raziskav. Bolj pesimistično mnenje potrošnikov v januarju statistiki zato pripisujejo tudi vplivu metodoloških sprememb.

Manj večjih nakupov?

Vrednost kazalnika zaupanja se je na mesečni ravni znižala zaradi bolj pesimističnega pričakovanja potrošnikov za prihodnjih 12 mesecev glede varčevanja (padec za 14 odstotnih točk), gospodarskega stanja v Sloveniji in finančnega stanja v gospodinjstvih (vsak za pet odstotnih točk) in ravni brezposelnosti (za eno odstotno točko). Večina kazalnikov na mesečni ravni se je poslabšala. Izboljšala sta se le kazalnika primernost trenutka za večje nakupe (za tri odstotne točke) in gospodarsko stanje v Sloveniji v zadnjih 12 mesecih (za dve odstotni točki). Najbolj se je poslabšal kazalnik večji nakupi v prihodnjih 12 mesecih (za 39 odstotnih točk). Tudi kazalnika gibanja cen sta bila precej slabša kot v prejšnjem mesecu (gibanje cen v prihodnjih 12 mesecih za 23 odstotnih točk, v zadnjih 12 mesecih pa za 16 odstotnih točk).

Čas za varčevanje

Na letni ravni se je vrednost kazalnika znižala zaradi bolj pesimističnega pričakovanja potrošnikov v prihodnjih 12 mesecih glede varčevanja (za šest odstotnih točk), gospodarskega stanja v Sloveniji (za štiri odstotne točke) in finančnega stanja v gospodinjstvu (za dve odstotni točki). Vrednost kazalnika raven brezposelnosti pa se je na letni ravni zvišala za pet odstotnih točk. Med drugimi kazalniki sta se na letni ravni izboljšala le dva, in sicer kazalnik gospodarsko stanje v Sloveniji v zadnjih 12 mesecih (za 20 odstotnih točk) in kazalnik primernost trenutka za varčevanje (za sedem odstotnih točk). Najbolj se je poslabšal kazalnik gibanje cen v prihodnjih 12 mesecih (za 21 odstotnih točk), precej pa so se poslabšali tudi kazalniki večji nakupi v prihodnjih 12 mesecih (za 16 odstotnih točk), sedanje finančno stanje v gospodinjstvu in gibanje cen v zadnjih 12 mesecih (vsak za 13 odstotnih točk).

Foto: Reuters