Zaradi sramu moški viagro najpogosteje naročajo prek spleta. Foto:
Zaradi sramu moški viagro najpogosteje naročajo prek spleta. Foto:

Tablete smo tako naročili tudi mi, njihova cena je bila nekajkrat nižja od tistih, ki jih je z receptom mogoče kupiti v lekarni. Ali gre za ponaredek ali ne so ugotavljali na Fakulteti za farmacijo, kamor smo tablete odnesli v analizo.

"Srce mi je noro razbijalo, bal sem se, da me bo zadela kap"

Med poplavo ponudb smo na spletu izbrali oglas enega od ponudnikov. "Ja, to je dobra stvar, dobim jo iz Anglije, ne pa denimo s Kitajske," se je pohvalil spletni ponudnik viagre. Za 20 tabletk nam je zaračunal 50 evrov. Prodajalec s Štajerske se je podvizal, že naslednji dan smo prejeli paket in Fakulteto za farmacijo prosili za analizo. Ugotovili naj bi vsebnost sildenafila, glavne sestavine viagre. Zdravila niso bila shranjena v originalni embalaži, tudi zunanji videz je bil drugačen od originala. Eden od uporabnikov prek spleta kupljenih "modrih tabletk" nam je zaupal posledice uporabe: »"Zbudil sem se sredi noči, srce mi je noro razbijalo, sinusi so bili zamašeni, glava me je močno bolela. Bal sem se, da me bo zadela kap."

Viagra brez recepta

V Sloveniji lahko viagro predpiše zgolj zdravnik, torej jo dobimo le na recept. Kljub temu lahko hitro odkrijemo slovenske spletne strani, kjer modre tabletke ponujajo brez recepta. Ponarejevalcem je v interesu, da kupec od njih večkrat kupi v dobri veri, da ima original, zato so tudi cene zelo podobne. Pri tem se prodajalci pogosto pretvarjajo, da gre za spletno stran originalnega izdelovalca zdravila ali pa se nanj celo sklicujejo, uporabljajo njegov logotip in podobno. Hkrati splet zagotavlja diskretnost in enostavno naročanje brez recepta. Slovenska policija je nedavno zasegla večjo pošiljko tablet, ki je bila namenjena slovenskemu spletnemu prodajalcu. Analiza je pokazala, da tabletke vsebujejo zgolj sladkor, o aktivnih substancah, ki preprečujejo erektilne motnje, pa ni bilo niti sledu.

Na črnem trgu vedno več tudi "doping" zdravil, analgetikov

Trendi kažejo, da na črnem trgu intenzivno raste tudi število zdravil za zniževanje telesne teže, steroidi, blažilci bolečin, narkotiki in snovi, ki lajšajo tesnobo. Ponarejena zdravila so nevarna že po svoji naravi, saj niso izdelana v varnih pogojih. Ni redkost, da preiskovalci nelegalnih proizvodenj naletijo na umazane prostore, v katerih najdejo tudi glodavce, insekte, plesen.

Kakšni so bili rezultati analize tablete, ki smo jo kupili prek spletne prodaje in kakšne so razmere na področju ponarejenih zdravil pri nas, boste izvedeli v Posebni ponudbi ob 17.20 na 1. programu TV Slovenija.

Jasna Krljić Vreg