Foto:
Foto:

Rok za ugovor na danes odposlane informativne izračune dohodnine se izteče 3. maja. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na bančne račune 1. junija. "Zavezanci naj informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj te podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca," svetujejo na Fursu.

Kdaj zavezancem ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine

Če podatki v informativnem izračunu niso pravilni, so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost ugotovljena nepravilno, morajo najpozneje do 3. maja podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba. Na Fursu so izpostavili še, da zavezancem ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku ne presega enega evra. V prihodnjih dneh bo tako informativne izračune prejelo omenjenih 930.430 zavezancev, od tega 25,6 odstotka z doplačili, 29,4 odstotka z vračili, preostalih 45 odstotkov pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Vsi skupaj bodo morali doplačati 40,1 milijona evrov, vrnili pa jim bodo skupaj 61,1 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila znaša 168 evrov, povprečni znesek vračila pa 223 evrov.

Število zavezancev, ki bodo prejeli informativni izračun dohodnine, precej višje kot v preteklih letih

Informativni izračuni bodo izdani rezidentom Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi. Tako kot pretekla leta v prvem svežnju ni predvsem tistih zavezancev, ki niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov, niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskih dohodkov. Tako kot pretekla leta lahko zavezanci tudi tokrat na iTočki preverijo, ali so zanje že izdali informativni izračun dohodnine. Dostopna je na Fursovi spletni straniwww.fu.gov.si. Na vprašanje bo odgovorila, če ji zavezanec sporoči davčno številko. Letos je število zavezancev, ki bodo prejeli informativni izračun dohodnine, precej višje kot v preteklih letih. Kot pojasnjujejo na Fursu, ga bodo izdali vsem davčnim zavezancem, ki so imeli kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, in to ne glede na znesek. Informativni izračun bodo tako letos prejeli tudi upokojenci in študenti. Ta novost bo zavezancem, ki jim je bila med letom odtegnjena akontacija dohodnine, a zaradi nižjih bruto dohodkov od zneska splošne oz. posebne osebne olajšave doslej informativnega izračuna niso prejemali, ne bo treba vlagati napovedi za odmero dohodnine, da bi dosegli vračilo preveč plačanega davka.

Foto: MMC RTV SLO