Leta 2016 je stalo najdražje stanovanje v Ljubljani 650 tisoč evrov, lani pa je najdražje stanovanje stalo 5 milijonov evrov, kar je skoraj 8-krat več. Foto: Radio Slovenija
Leta 2016 je stalo najdražje stanovanje v Ljubljani 650 tisoč evrov, lani pa je najdražje stanovanje stalo 5 milijonov evrov, kar je skoraj 8-krat več. Foto: Radio Slovenija

Čeprav so mnogi pričakovali, da bo epidemija končno ustavila večletno rast cen nepremičnin v Ljubljani, se je zgodilo ravno nasprotno – cene tako novogradenj kot rabljenih stanovanj v Ljubljani so dosegle rekordne vrednosti. Leta 2016 je stalo najdražje stanovanje v Ljubljani 650 tisoč evrov, lani pa je najdražje stanovanje stalo skoraj 8-krat več ‒ 5 milijonov evrov. Najočitnejši razlog za skok cen je pomanjkanje ponudbe. Stroka opozarja, da nižanja cen ne bo, dokler v trg ne poseže država. Letno je v Sloveniji izdanih gradbenih dovoljenj za od 3 do 4 tisoč stanovanj. Od tega jih je deset odstotkov v Ljubljani. Med prodanimi stanovanji je zelo malo novogradenj. "Trg novih stanovanj predstavlja mogoče samo pet odstotkov vseh sklenjenih poslov na letni ravni," je povedal Alen Komić iz ABC nepremičnin. Cene novogradenj v Ljubljani se gibljejo od 2.900 do več kot 11.000 evrov na m2. Ne dražijo pa se samo novogradnje. Pogled na trg kaže, da vedno višje cene dosegajo tudi rabljena stanovanja, ki trenutno dosegajo že skoraj 3000 evrov na kvadratni meter. "V prihodnosti pričakujemo, da bodo padle cene rabljenih stanovanj, medtem ko na trgu novogradenj pričakujemo, da se bodo cene ustalile," je povedal Predrag Todić iz podjetja nepremičnine Ljubljana.

Največja podražitev stanovanj v Mariboru

Po rezultatih Colliersovega poročila o nepremičninskem trgu pri nas so se lani stanovanja v Mariboru med petimi največjimi mesti najbolj podražila, a hkrati ostajajo najcenejša. Trend draženja se nadaljuje tudi letos. Po lanski desetodstotni rasti cen so se te v prvih letošnjih mesecih povišale še za dodatnih 10 do 15 odstotkov. Razlog za to je veliko pomanjkanje rabljenih stanovanj in prepočasna gradnja novih. Cene nadstandardnih stanovanjskih nepremičnin so med petimi največjimi slovenskimi mesti najnižje prav v Mariboru. A tudi tu vztrajno rastejo. "Samo v enem letu so določene cene materiala zrasle za 30 odstotkov, kar se bo z leti nedvomno odražalo na višjih cenah stanovanj," je pojasnil Luka Jurič iz podjetja Novogradnje Maribor. Posebnost mariborskega nepremičninskega trga so tudi visoke najemnine. Za dvosobno stanovanje je lahko najemnina celo višja od mesečnega obroka posojila. V Mariboru manjka nekaj tisoč stanovanj, v prihodnjih letih naj bi jih zgradili okoli 2 tisoč.

V Slovenskem primorju pričakujejo popravek cen navzdol

Koper je po ceni stanovanj na drugem mestu, takoj za Ljubljano, povprečna cena kvadratnega metra je 2536 evrov, stanovanja pa so se lani podražila za slabih osem odstotkov. Podobno kot drugje po državi je tudi ob morju povpraševanja več kot ponudbe: "Še vedno je največ povpraševanja po dvo- ali trisobnih stanovanjih za mlade družine, v zadnjem času, tudi zaradi dela na domu, več ljudi pogleduje po zalednih vaseh," je pojasnila nepremičninska posrednica Mary Markežič iz podjetja Keller Williams Slovenija. Nepremičninski posredniki zaznavajo tudi umik iz Hrvaške. "Zanimiv pojav, marsikdo je prodal nepremičnino na Hrvaškem zaradi težav s prehajanjem meje," je povedal Daniel Lovšin, nepremičninski posrednik iz podjetja Casabela nepremičnine. V obalnih mestih stanovanj že dolgo primanjkuje, v Piranu, denimo, že desetletja ni bilo novogradnje. "Pričakujeta se sicer dva projekta v Izoli, vendar šele leta 2023, novogradenj v Kopru pa ni na vidiku," je zaskrbljen Lovšin. Nepremičninski posredniki tam predvidevajo, da se bodo cene stanovanj letos znižale.

Luksuzne novogradnje za več kot 11.000 evrov na m2

V Ljubljani se gradi več nadstandardnih novogradenj kot kadar koli prej. Med večjimi projekti po besedah Predraga Todića izstopajo Schellenburg, Šumi in RB Elipse. Schellenburg, kjer so petino stanovanj že prodali, bo obsegal palačo in vilo s 125 stanovanji. Trenutno še razpoložljivo najdražje stanovanje meri 333 m2, cena pa je slabe 4 milijone evrov, kar pomeni, da stane kvadratni meter 11.670 evrov. Na drugem koncu mesta raste center Šumi. Hotelsko-stanovanjski objekt naj bi dokončali do konca leta, poleg hotela bo v njem 96 stanovanj, četrtina med njimi je že prodanih. Cene: od 380.000 evrov do milijona in pol, kar pomeni, da je povprečna cena kvadratnega metra dobrih 5000 evrov. Na Roški cesti gradijo prvo stolpnico v obliki elipse s 65 stanovanji, prodajati so jih začeli včeraj. Povprečna cena kvadratnega metra je 4000 evrov, najdražje stanovanje pa bo stalo milijon sto tisoč evrov. V Ljubljani se gradi tudi več manjših luksuznih stanovanjskih objektov, kjer se cene kvadratnega metra gibljejo med 4000 in 9000 evri.

Zaradi visokih cen nepremičnin bodo ljudje s povprečno plačo, ki rešujejo stanovanjski problem, še težje prišli do stanovanja. Kako njim omogočiti nakup nepremičnine? Bi morala poseči država? S katerimi ukrepi, da bi uravnovesila podivjani nepremičninski trg? Odgovori v oddaji Koda ob 17.25 na 1. programu TV Slovenija.