Foto:
Foto:

V specifikaciji so natančno predpisani pogoji reje, predelave, kakovosti in porekla surovine za goveje in perutninsko meso, ki bo označeno z zaščitnim znakom izbrana kakovost - Slovenija. Slednji bo potrošnikom zagotavljal nadstandardno kakovost proizvodov, dodaten nadzor nad postopki reje in predelave ter popolno sledljivost mesa od rejca do potrošnika. Ta zaščitni znak bo namreč potrošnikom zagotavljal, da je bilo goveje in perutninsko meso rejeno in predelano v Sloveniji.

Za kakovost bo skrbel neodvisni organ

Za začetek proizvodnje kmetijskih pridelkov in živil s to označbo pa je potrebno še imenovanje certifikacijskih organov, ki bodo opravljali zunanji neodvisni nadzor. Prvi certifikacijski organi naj bi bil imenovani predvidoma v naslednjih tednih, so sporočili z ministrstva.Država bo skupaj z mesnim sektorjem znak in proizvode iz te sheme še posebej promovirala in potrošnikom predstavila prednosti tovrstnih proizvodov. S tem bodo proizvodi na policah trgovin bolj vidni, potrošnik pa jih bo lažje prepoznal. Z znakom je dovoljeno označevati goveje in perutninsko meso, pridobljeno izključno od živali vzrejenih v Sloveniji ob hkratnem zagotavljanju ostalih kriterijev iz potrjene specifikacije. Eden najpomembnejših kriterijev se nanaša na kakovost krme, ki omogoča dobro izkoriščanje genetskega potenciala živali in pomembno vpliva na kakovost mesa in mesnih proizvodov.

Stroga pravila pri krmi

Pri vzreji govedi za izbrano kakovost morajo rejci zagotavljati uravnotežene krmne obroke, ki vsebujejo najmanj 50 odstotkov voluminozne krme, izjema so teleta do treh mesecev starosti. Zdravstveno varstvo govedi mora biti zagotovljeno z izvajanjem ustreznih biovarstvenih ukrepov, v primeru individualnega zdravljenja živali pa je treba upoštevati podaljšano karenčno dobo. Krmni obroki v intenzivni reji perutnine za izbrano kakovost ne smejo vsebovati živalskih proteinov, v kmečki reji pa morajo biti obroki sestavljeni pretežno iz žit, z dodatkom beljakovinsko bogatih krmil. Tako pri govejih živalih kot perutnini je prepovedana uporaba krmil z negativne liste.

Kratke transportne poti

Pridelovalci in predelovalci so se zavezali tudi k doslednemu upoštevanju kriterija kratkih transportnih poti v radiju do 200 kilometrov in najdaljšemu dovoljenemu času transporta, ki ne sme biti daljši od osmih ur.Predpakirano perutninsko meso, označeno z izbrana kakovost - Slovenija, mora na maloprodajnih etiketah navajati tudi ime rejca perutnine. Oznako izbrana kakovost - Slovenija smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci govejega in perutninskega mesa, ki so podvrženi dodatnemu nadzoru neodvisne kontrolne organizacije (certifikacijskega organa) nad zagotavljanjem skladnosti v prireji in proizvodnji mesa. Doslednost uradnega nadzora v postopkih pridelave, predelave in označevanja mesa pa je dodatno zagotovilo za zaupanje potrošnikov.