Foto:
Foto:

Direktor Agencije za zavarovalni nadzor Sergej Simoniti napoveduje ničelno toleranco do slabih prodajnih praks. Svoje agente in njihove prodajne prijeme bodo morale bolje nadzorovati zavarovalnice same, saj bodo po novem one odgovorne za napake svojih zastopnikov. V primeru kršitev bo ukrepala tudi Agencija. Ta lahko agencijo ali zastopnika sankcionira na več načinov, tudi z odvzemom licence. Simoniti ob tem sicer priznava, da včasih podjetju odvzamejo licenco, kmalu pa isti ljudje odprejo novo podjetje. Po novih pravilih to ne bo mogoče: ''Direktor družbe, ki mu bo odvzeta licenca, tri leta ne bo mogel biti direktor ali družbenik nove zastopniške ali zavarovalne družbe''. Simoniti ob tem opozarja, da potrebujejo Agenciji za ukrepanje tehtne dokaze. Zato potrošnike, ki menijo, da so jih zavarovalnice na kakršen koli način zavajale ali opeharile, poziva, da se z vso dokumentacijo oglasijo na Agenciji.

O spornih življenjskih zavarovanjih še ni veliko znanega

Glede sodbe Sodišča Evropske unije, ki je leta 2013 na pobudo nemškega ustavnega sodišča razsodilo, da lahko zavarovanci zahtevajo razveljavitev življenjskega zavarovanja, če ob njegovi sklenitvi niso bili dovolj natančno informirani o pogojih zavarovanja in rokih za odpoved pogodbe, je v Sloveniji še malo znanega. Agencija je za enkrat zaznala le posamične primere potrošnikov, ki menijo, da lahko zahtevajo razdrtje pogodbe. ''Kaj se bo zgodilo, je težko napovedati že v Nemčiji, kaj šele v Sloveniji. Za enkrat pa ne pričakujemo, da bi bil to v Sloveniji sistemski problem,'' pravi Simoniti. Vsekakor pa potrošnikom svetuje, naj pred odpovedjo zavarovalne police dobro razmislijo ali se jim to splača. Kot naj dobro razmislijo, preden zavarovanje sploh sklenejo.

Nove tehnologije spreminjajo zavarovalniški trg

''Zavarovalnice bodo lahko s pomočjo sodobnih tehnologij tako dobro spoznale potrošnika, da mu bodo povsem prilagodile premijo, kar bo omogočilo, da si bodo lahko zavarovanja privoščili tudi tisti, ki si jih do zdaj niso mogli,'' je prepričan Simoniti. Po drugi strani pa nove tehnologije prinašajo tudi nova tveganja, saj nam lahko prek spleta prodajo marsikaj, tudi zavarovanje, ki to ni.

Slovenski zavarovalniški trg v dobri kondiciji

Vse slovenske zavarovalnice so tudi po novih evropskih pravilih, ki jih je v začetku leta prinesla direktiva Solventnost 2, kapitalsko ustrezne oziroma za 61 odstotkov presegajo nove, ostrejše kapitalske zahteve. To pomeni, da so dobro pripravljene na morebitna tveganja. Kapital vseh zavarovalnic je 1. januarja letos znašal 1,471 milijarde evrov. Kapitalsko ustrezne so vse zavarovalnice, njihov presežek pa se giblje od nekaj več kot 20 odstotkov na skoraj 600 odstotkov. Bodo pa po Simonitijevem pričakovanju zavarovalnice zaradi novih pravil v prihodnosti podražile jamstva pri dolgoročnih življenjskih zavarovanjih, saj bodo takšna zavarovanja najverjetneje močno podražila poslovanje zavarovalnic. To pomeni, da bodo več finančnega tveganja nosili potrošniki sami. Simoniti prav tako predvideva, da bodo zavarovalnice nekatera zavarovanja enostavno opustile.

Foto: BoBo