Foto:
Foto:

Terme Čatež bodo med prvomajskimi prazniki gostili tako domače kot tudi tuje goste, predvsem iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Srbije ter drugih bližnjih držav. Ob lepem vremenu pričakujejo povečan obisk gostov z avtodomi, predvsem iz Italije, ter nizozemskih gostov, ki začenjajo pomladno-poletno dopustniško sezono v mobilnih hišicah. V Termah Dobrna je trenutna zasedenost zmogljivosti v času prvomajskih praznikov 60-odstotna. Glede na veliko povpraševanja in trende iz preteklih let verjamejo, da se bo odstotek zasedenosti do konca meseca še povečal. Za prvomajske praznike v Termah Dobrna pripravljajo bogat program, saj odpirajo novo pivnico.

Največ slovenskih gostov

Po trenutnih podatkih Term Krka bo med prvomajskimi počitnicami v hotelih Krkinih term v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah, Talasu Strunjan in na Otočcu počitnikovalo največ slovenskih gostov. Letošnja razporeditev prostih dni je v primerjavi z lani manj ugodna, a pričakujejo rezervacije še v prihodnjih dveh tednih. V Termah Dolenjske Toplice bo zasedenost podobna lanski. Največ je slovenskih gostov, med tujimi prevladujejo Italijani, ki se udeležujejo programov oddiha in velnesa. Gostijo tudi goste iz Avstrije in Srbije. Tudi v Termah Šmarješke Toplice bo med prvomajskimi gosti največ Slovencev. Po številu nočitev jim sledijo Rusi in Italijani. Večina gostov si je za oddih izbrala aktivne počitnice z nordijsko hojo in plavanjem, nekateri med njimi pa bodo praznične dni izkoristili za programe razstrupljanja in hujšanja ter oddih s preventivnimi zdravstvenimi pregledi.

Na Gradu Otočec bodo gostili predvsem Avstrijce in Bolgare

V Talasu Strunjan pričakujejo približno toliko gostov kot lani. Na tem delu slovenske obale počitnikuje največ slovenskih gostov, od tujcev pa predvsem Italijani, Avstrijci in Rusi, nekaj bo tudi gostov s Finske in iz Belgije. Tudi v dveh Krkinih hotelih na Otočcu pričakujejo približno toliko gostov, kot jih je bilo lani. Na Gradu Otočec bodo prve majske dni gostili predvsem Avstrijce in Bolgare. V Thermani Laško so zaznali povečano povpraševanje za čas prvomajskih praznikov. Rezervacije v tem terminu še vedno intenzivno potekajo, gostje pa se povečini zanimajo za nekajdnevni oddih, v povprečju za tri dni. Na prvomajski oddih v Thermano bodo poleg domačih gostov povečini prišli Avstrijci in Italijani. V tem času bodo imeli tudi povečano število nočitev z naslova športnega turizma, saj bodo že v terminu prvomajskih praznikov gostili priprave na svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za invalide.

Zasedenost podobna lanski

V termalnih središčih Sava Turizma na Štajerskem in v Pomurju tradicionalno beležijo dobro zasedenost v času prvomajskih praznikov. Trenutno stanje rezervacij je primerljivo z lanskim, glede na kratkoročnost odločitev za oddih in počitnice pa pričakujejo rezervacije do tik pred prazničnim podaljšanim koncem tedna. V Termah Olimia pričakujejo, da bodo za prvomajske praznike tako kot lani, tudi letos polno zasedli svoje hotelske kapacitete. Če primerjajo napoved na današnji dan v primerjavi s preteklim letom, imajo za prvomajski vikend 43 odstotkov več nočitev kot med lanski prvomajskimi prazniki.

Prevladujejo dvo- in tridnevni oddihi

V veliki večini prevladujejo krajši dvo- in tridnevni oddihi, nekateri pa se odločajo tudi za daljši oddih. Največja razlika s preteklim letom je na srbskem trgu, saj prvomajski vikend sovpada s pravoslavno veliko nočjo in Terme Olimia imajo iz tega naslova napovedanih štirikrat več nočitev iz Srbije kot lani, prav tako beležijo porast na germanskem trgu ter domačem trgu za 39 odstotkov. Poleg večinskega deleža domačih gostov in gostov iz Srbije ter germanskih trgov bodo prvomajske počitnice v Termah Olimia preživeli še gostje iz Italije ter Hrvaške. V Termah Topolšica pričakujejo podobno zasedenost kot med lanskimi prvomajskimi prazniki. Pri rezervacijah prevladujejo domači gostje.

Foto: BoBo