Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Obzorja duha • oddaje

Obzorja duha Bonton v cerkvi

25.02.2024

Kako se moramo ob obisku cerkve ali bogoslužja obleči in kakšno je dostojno vedenje? V oddaji si oglejte tudi o liturgičnih držah in oblačilih. Kako se moramo ob obisku cerkve ali bogoslužja obleči in kakšno je dostojno vedenje? Obleka in drža pri liturgiji sta povezani z dogajanjem pri zakramentih. Spoštovanje svetega se pričakuje tudi od obiskovalcev sakralnih prostorov. To bo posebna tema oddaje na drugo postno nedeljo. Spreobrnjenje srca se kaže tudi na zunaj. Frančiškan, brat Jan Dominik Bogataj, je v slovenski jezik prevedel prvo delo zgodnjekrščanske književnosti, ki se v celoti posveča vprašanju učlovečenju Boga in njegovemu odrešenjskemu poslanstvu. Ob obletnici rojstva svetniške kandidatinje Cvetane Priol prisluhnite uglasbitvi njene poezije, v izvedbi Maje Krevs in Pije Brodnik ter ob spremljavi dr. Andreja Missona. Ob etiopski modrosti »Kdor ne razdaja svojega znanja, je kot luč v vrču!« vas bo v postnem času z razmišljanjem spodbudil pater Branko Petauer.

Obzorja duha Kako skozi postni čas?

18.02.2024

Verniki nekaterih krščanskih Cerkva so 14. februarja vstopili v 40-dnevni postni čas. Kako ga bodo prehodili? Verniki nekaterih krščanskih Cerkva so 14. februarja vstopili v 40-dnevni postni čas. Stopajo na pot Božjega Sina, ki je šel v Jeruzalem. Tam so ga obtožili in križali. Tretji dan pa je iz groba vstal od mrtvih, da je človeka odrešil greha. Kako bodo verniki različnih Cerkva prehodili letošnji postni čas? Kakšen ritem mu prinašajo postne nedelje od pepelnice do cvetne nedelje? K temu, da bi si verniki prizadevali postati boljši ljudje, jih spodbujajo tudi cerkveni voditelji. Trubarjevo priznanje za pomembne prispevke k ohranjanju nacionalne kulturne dediščine so letos podelili patru Metodu Benediku. Ob 128. obletnici smrti Magdalene Gornik bo Studio Siposh v Sodražici premierno predvajal film Okronana. Ob misli »O Bog, daj da bi vedno želel več, kot zmorem«, Michelangela Buonarrotija, pa bo razmišljala Branka Ožek.

Obzorja duha Kaj delajo Bogu posvečeni?

04.02.2024

Svečnica je praznik Bogu posvečenih. Kaj pa doprinašajo slovenskemu človeku, s čim vplivajo na našo družbo? Drugi februar, svečnica, je praznik Jezusovega darovanja v templju in Bogu posvečenih. Na kakšen način darujejo redovnice, redovniki in člani družbe apostolskega življenja svoje življenje Bogu? Kako prispevajo k dobremu v družbi? Bodo v letu molitve, priprave na jubilej 2025, naši učitelji molitve? S praznikom Jezusovega darovanja v templju zaključujemo božični čas. Jasličarji ste prepletli marsikatero zgodbo, v Kamniku ste nam odkrili tudi nauk o zakramentih. Ob jubileju se bomo spomnili kartuzijanskega umetnika, patra Wolfganska Koglerja. Mladinski in otroški pevski zbor župnije Brdo pa vas želi s pesmijo razveseljevati skozi vse leto. Na mednarodni dan bratstva vas bo nagovoril pastor Andrej Bojnec.

Obzorja duha Aktualnost katoliških medijev

28.01.2024

Ali nas katoliški mediji nagovarjajo? 24. januarja goduje zavetnik medijskih delavcev, Frančišek Saleški. 24. januarja je god zavetnika medijev in medijskih delavcev, cerkvenega učitelja Frančiška Saleškega. Z izvirnim oznanjevanjem evangelija je v današnjih medijskih razmerah tudi pri nas zelo priljubljen priprošnjik. »Mediji naj bi vam prinašali upanje, z dobrim pa povezovali ljudi različnih nazorov,« nas ob tej priložnosti spodbuja papež. Kako katoliškim medijem uspeva brez propagande in marketinga pri nas pričevati za resnico? Nagovarjajo mlade? To bo tema oddaje. V božičnem času je vabil k ogledu skrivnosti učlovečenja Boga v gibljivih jaslicah v naravni velikosti v Veliki Kal Dejan Kastelic. V molitveni osmini za edinost kristjanov so se v soboto v novomeški stolnici zahvalili za 20 let delovanja Slovenskega ekumenskega zbora. »Stvari ne vidimo takšnih, kot so, ampak takšne, kot smo.« ob misli iz Talmuda razmišljala Branka Ožek.

Obzorja duha Modrost Svetega pisma

21.01.2024

V tednu, posvečenem edinosti kristjanov, se verniki različnih krščanskih denominacij zbirajo k molitvi in branju Svetega pisma. V tednu, posvečenem edinosti kristjanov, se verniki različnih krščanskih denominacij zbirajo k molitvi in branju Svetega pisma. Kako so kristjani skozi stoletja brali Sveto pismo? Jim je bilo priporočeno, ali je bilo dovoljeno le vernikom s posebnimi službami? Ob Svetopisemskem maratonu, ki poteka od 20. do 25. januarja, želijo organizatorji tudi z dogodki navdušiti za vsakodnevno premišljevanje Božje besede Svetega pisma. Ali se danes beseda Boga še razodeva po prerokih? Kakšno poslanstvo imajo med nami? »Beseda je človek postala in med nami prebivala,« nam sporočajo jaslice; po slovenskem običaju jih ohranimo do svečnice. Po mnogih krajih ste jih na ogled postavili, tudi v Kriški vasi. Prisluhnite pa razmišljanju pastorja Andreja Bojneca ob prošnji psalmista: »Svoje poti, Gospod, mi daj spoznati.«

Obzorja duha Zlorabe posvečenih

14.01.2024

S 1500 oddajami smo vam želeli prinesti upanje v nov teden. Tudi tokrat ob soočenju z zlorabami ranljivih, posebej med Bogu posvečenimi. V novem letu se bomo ozrli po svetlih dogodkih preteklega leta. Prežemali so tudi naše oddaje, ki smo jih v 31 letih pripravili 1500. Tudi 14. januarja vam kljub občutljivi temi želimo prinesti upanje. Na letnem študijskem tednu so se redovne predstojnice in predstojniki s posebnimi gosti pogovarjali o zlorabah v redovnih skupnostih, o tem, kako jih doživljajo in kako rešujejo. Od božiča do praznika Gospodovega razglašenja so koledniki, trije kralji, v naše domove prinašali blagoslov in zbirali darove za projekte naših misijonarjev.

Obzorja duha Mladi za mir, veseli v upanju

07.01.2024

Več tisoč mladih se je na mednarodnem novoletnem srečanju v Ljubljani spraševalo, kako bodo gradili Evropo miru in sprejemanja različnosti. Več tisoč mladih se je na mednarodnem novoletnem srečanju v Ljubljani spraševalo, kako bodo gradili Evropo miru in sprejemanja različnosti. O tem so razmišljali pri katehezah in prosili za razsvetljenje pri taizejskih molitvah v dvorani Stožice. Zadnji dan so preživeli po družinah in so navdušeni z upanjem podali domov. Na kakšen način bodo v novem letu gradili strpno in miroljubno družbo? Kako jim bodo prebujali upanje in veselje z različnimi programi s programi v Katoliški cerkvi? Oglejte si reportažo iz novoletnega evropskega taizejskega srečanja in prisluhnite mladim.

Obzorja duha Žive jaslice v svetem večeru

24.12.2023

Naj na sveti večer vstopi Luč v vaš dom, naj posije žarek upanja v vaše srce! Pred vstopom v sveti večer bomo 24. decembra v posebni oddaji oživili odlomek iz Svetega pisma o rojstvu Božjega Sina. Zakaj ga je Bog poslal? O čem nam govori na sveti večer, ki prihaja? Da bi ga začutili, je sveti Frančišek pred 800 leti postavil žive jaslice. Tudi mi jih bomo, ob pričevanju in pesmi znanih osebnosti. Naj na nocojšnji sveti večer vstopi Luč v vaš dom, v temini noči ji odprite predvsem vrata svojega srca.

Obzorja duha Teologija za družbo

17.12.2023

V oddaji spremljamo dogodke v velikih verstvih doma in po svetu. Posamezna oddaja prinaša: poročila o najnovejših dogodkih v Sloveniji in svetu; čim bolj celovito poskušamo osvetliti verske prireditve in ustanove ter različne verske dogodke. Spremljamo umetniško ustvarjanje z religiozno tematiko. Z različnimi prispevki spregovorimo o družbeni in socialni razsežnosti vernosti ter spremljamo dialog med religijami - pozorni smo na etična vprašanja in področje človekovih pravic.

Obzorja duha Pomoč ali izkoriščanje

10.12.2023

Po zgledu Božje Matere Marije naj bi kristjani prinašali »Odrešenika« v svet, bili drug drugemu »brat, sestra in mati«. Bog je izbral preprosto judovsko deke iz Nazareta, po imenu Marija, da bi postala mati Božjega Sina. Kako kristjani po njenem zgledu prinašajo »Odrešenika« v naš svet, kako so drug drugemu »brat, sestra in mati«? Kdor pozabi na to temeljno poslanstvo krščanstva, ima drugega človeka za sužnja in ga izkorišča. Greh pa ga oddaljuje od Boga in njega samega. Zakaj vsak prvi petek v mesecu poteka na Kongresnem trgu v Ljubljani javna molitev rožnega venca? Komu je namenjena? S srčnostjo in toplino je ob obisku v Sloveniji odstiral prihodnost otrokom iz Akamasoe Pedro Opeka.

Obzorja duha Miklavžev izziv

03.12.2023

Vsako leto nas priljubljeni svetnik Miklavž spodbudi k odpiranju srca za dobro. Brez medsebojne pomoči kot družba ne bomo preživeli. Kdo med nami je Miklavž? Vsako leto nas šestega decembra priljubljeni svetnik spodbudi k odpiranju srca za dobro. Tudi Teden Karitas z vodilom »Upanje za vse« nas je prebujal s klicem dobrote za dobrodelnost. Še tako skromen dar ali majhna vsakdanja pozornost mnogim prižge upanje v svetlo prihodnost na nebu. Zakaj je za preživetje družbe in lastno srečo nujno prostovoljstvo brez plačila in morda ne da bi prejemnik vedel, kdo ga je osrečil? Nekdaj so pri nas z medsebojno pomočjo drug drugemu gradili svetlo prihodnost. Brez pomoči pa v času vedno večjega individualizma ne bomo preživeli. Zato med nas prihaja Miklavž!

Obzorja duha Naš Kralj

26.11.2023

Zadnja nedelja v cerkvenem letu je posvečena Kristusu, Kralju vesoljstva. Nekdaj je imel oblast kralj, kdo pa bo danes prispeval k miru? Zadnja nedelja v cerkvenem letu je v Katoliški cerkvi posvečena Kristusu, kralju vesoljstva. Zakaj so pred 2000 leti v Izraelu nestrpno pričakovali kralja? Kaj pa danes pomeni »biti na oblasti«? Za kaj mora oblast v družbi najprej poskrbeti? Kako se morajo demokratične skupnosti povezati in oblikovati skupnost za mir? To bo tema oddaje. Na dan žrtev spolnih zlorab so pri Svetem Jožefu v Ljubljani z razstavo SHAME opozorili na trpljenje ranljivih oseb. V frančiškanskem samostanu na Tromostovju v Ljubljani so odprli za javnost najdlje delujočo knjižnično ustanovo v Sloveniji. Na ogled pa je tudi muzej s pinakoteko. V programu Ars sta še posebej namenjani sakralni glasbi oddaji Musica sacra in Kraljica orgel. In memoriam pa skladatelju, zborovodji in duhovniku Jožetu Troštu.

Stran 1 od 36
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov