Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Obzorja duha • prispevki

Obzorja duha Srečko Rože - zbiratelj vojaških eksponatov

05.02.2023

Srečko Rože je zbiratelj vojaških eksponatov in lastnik zasebnega muzeja Tabor Lokev na Krasu.Tega je odprl leta 1994 v sodelovanju z občino Sežana, ki je sofinancirala tudi obnovo vojaškega stolpa, v katerem so uredili muzej. V njem je trenutno razstavljenih 8887 kosov vojaške opreme in drugih eksponatov, kar je le poldrugi odstotek celotne Rožetove zasebne zbirke. Rožetova strast je ohranjanje kulturne dediščine, zato restavrira tudi jaslice. V domači cerkvi sv.Mihaela si je mogoče ogledati restavrirane jaslice iz leta 1931, ki predstavljajo Lokavsko polje. Ustvarila sta jih domačina Maks Ban in Andrej Fonda.

Obzorja duha Karmel Mirna Peč

05.02.2023

Karmeličanke v Mirni Peči živijo svoje poslanstvo skrite pred očmi javnosti. V klavzuri, molitvi, samoti, duhovnem branju, delu in sestrskem druženju se trudijo živeti v globokem in pristnem prijateljstvu z Bogom ter tako delovati za rast svete Cerkve.

Obzorja duha Škofijska klasična gimnazija

05.02.2023

Pred nami so informativni dnevi. Kaj pri nas mlade najbolj pritegne, kaj si želijo? Na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano si poleg kakovostne izobrazbe prizadevajo za celostno rast dijakov. Poleg rednega pouka jim omogočajo vrsto aktivnosti, kjer lahko razvijajo vse svoje talente. Kako akademski solopevki in učiteljici vokalne tehnike v Zavodu svetega Stanislava uspe navdušiti dijake za vrhunske glasbene stvaritve? To potrjujejo številne nagrade. Nazadnje smo Dekliški zbor občudovali v Božični nostalgiji o sveti Hildegardi iz Bingna.

Obzorja duha Priprave na Evropsko srečanje mladih v Ljubljani

05.02.2023

Evropsko srečanje mladih organizira taizéjska skupnost v sodelovanju z lokalnimi cerkvami in evropskimi mesti. Konec leta bo prvič potekalo v Sloveniji. Ima bogato tradicijo, saj bo Ljubljana gostila že 46. Evropsko srečanje mladih.

Obzorja duha Glej, zvezdice božje

29.01.2023

Obzorja duha je oddaja o veri in verujočih. V njej spremljamo dogodke v velikih verstvih doma in po svetu. Veliko pozornost namenjamo avtohtonima verskima skupnostima Katoliški in Evangeličanski cerkvi. Posamezna oddaja prinaša: poročila o najnovejših dogodkih v Sloveniji in svetu, kjer čim celoviteje poskušamo osvetliti prireditve, dejavnosti in ustanove, ki pomembno sooblikujejo religiozno polje v Sloveniji, spremljamo umetniške stvaritve (knjige, glasba, razstave likovnih del) z religiozno tematiko, občasno pripravimo "temo tedna". Z različnimi prispevki spregovorimo o družbeni in socialni razsežnosti vernosti ter spremljamo dialog med religijami, pozorni smo na etična vprašanja in področje človekovih pravic. Oddaja je sestavljena iz prispevkov različnih zvrsti (reportaže, poročila, feljtoni), ki jih povezuje moderatorka v studiu. Občasno v studiu gostimo različne goste.

Obzorja duha Zven stoletij

29.01.2023

Dokumentarni film predstavlja bogato dediščino zvonov na Slovenskem. Zvonjenje namreč pomeni zvočno identiteto naše kulturne krajine, zvonovi pa so pomembno povezani z etnološkim izročilom, umetnostno ustvarjalnostjo in mojstrsko livarsko obrtjo.

Obzorja duha Srečen bo čas

29.01.2023

Srečen bo čas je sodoben filmski portret, ki odkriva ozadje vizionarskega dela Antona Martina Slomška. Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje, v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bok drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. stoletja doživljali svoj preporod. Srečen bo čas je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil celo svoje življenje.

Obzorja duha Spletna družbena omrežja

29.01.2023

Uporabi spletnih družbenih omrežij smo podlegli skoraj vsi, od otrok, mladostnikov in odraslih, pa tudi predstavniki starejše generacije. Velja namreč, da ne obstajaš, če te ni na spletu. Prav pojav spletnih družbenih omrežij je v zadnjih desetih letih prinesel pravo revolucijo na področju komuniciranja.

Obzorja duha Dark web - temni splet

29.01.2023

Temni splet je prepleteno omrežje, majhen del globokega spleta. Zasnovan je tako, da uporabnikom nudi anonimnost, kar je omogočilo tudi uporabo storitev za nelegalne dejavnosti.

Obzorja duha Jaslice iz Češke

22.01.2023

V muzeju Velenje v božičnem času že od leta 2001 vsako leto pripravijo občasno razstavo jaslic. Letos gostijo razstavo »Jaslice iz Češke«, ki jo je pripravil Muzej Vysočiny Jihlava. Predstavljajo bogato tradicijo izdelovanja jaslic v mestu Třešť.

Obzorja duha Latinski očetje o molitvi

22.01.2023

30 let po izdaji knjige Grški cerkveni očetje o molitvi, so v celjski Mohorjevi družbi izdali še knjigo Latinski očetje o molitvi. Gre za eno izmed najbolj izčrpnih antologij latinskih zgodnjekrščanskih besedil o molitvi, ki so nastala v času od 2. do 6. stoletja.

Obzorja duha Slovensko patristično popoldne 2023

22.01.2023

V organizaciji Inštituta za patristične študije Victorinianum Teološke fakultete v Ljubljani in slovenske sekcije Mednarodnega združenja za patristične študije je v četrtek, 12. januarja, na Teološki fakulteti potekalo 6. Slovensko patristično popoldne. Na njem se enkrat letno srečajo slovenski proučevalci in ljubitelji krščanske antike ter se seznanijo s knjižnimi novostmi, povezanimi z proučevanjem patristike.

Stran 1 od 101
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov