Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Osmi dan • oddaje

Osmi dan Osmi dan

23.03.2023

Ob koncu razstave Marcela Valentinija so v Galeriji Vžigalica pripravili posvet, ki obravnava problematiko goljufij s ponaredki umetnin v Sloveniji. Po podatkih Interpola je namreč med organiziranimi oblikami kriminala takoj za trgovino z orožjem in mamili črni trg z umetninami, ponaredki pa v tujini dosegajo izjemno visoke, lahko tudi milijonske vrednosti. V oddaji bomo med drugim raziskali, zakaj je ponarejanje pri nas redko kaznovano, kako ga odkrivajo in kdo so slavni ponarejevalci. Pogovarjali smo se tudi s predstavniki muzejske stroke, ki še vedno opozarjajo, da potrebujemo samostojen zakon o muzejih. Možnost izobraževanja muzejskih delavcev, prevetritev kadrovske strukture, prostorske izboljšave - to je le nekaj izmed mnogih težav, ki se že desetletja kopičijo. Ogledali si bomo še, s kakšnimi avtobusi so se Ljubljančanke in Ljubljančani vozili v minulih stotih letih. Jožef Trpin je namreč v knjigi z naslovom Avtobusi in trolejbusi Ljubljane prikazal razvoj javnega mestnega prometa v naši prestolnici od leta 1927, ko se je tam zapeljal prvi avtobus, pa vse do devetdesetih let, ko so mesto preplavili novi nizkopodni avtobusi. V Cankarjevem domu smo prisluhnili koncertu orkestra Slovenske filharmonije, ki je med drugim izvedel dela avstrijskega skladatelja Georga Friedricha Haasa. Haas nam je pojasnil, kako nastaja njegova spektralna glasba. Pogovarjali pa smo se tudi s Tomom Brejcem, enim mednarodno najuspešnejših slovenskih fotografov. Prepoznan je kot odličen portretni fotograf, ki ga najemajo ugledne revije, ali pa kot režiser ustvarja oglase za priznane blagovne znamke.

Osmi dan Osmi dan

16.03.2023

Natančno smo si ogledali podelitev oskarjev, ki je po lanski klofuti in 10-letni prepovedi udeležbe Willu Smithu minila brez pretresov. Slava je tokrat pripadla filmu Vse povsod naenkrat, ki je domov odnesel sedem zlatih kipcev. S filmsko kritičarko Ano Jurc smo se med drugim pogovarjali, zakaj je prav ta film postal nesporni zmagovalec in zakaj so nekateri favoriti ostali brez nagrad. Obiskali smo tudi Festival dokumentarnega filma, ki te dni poteka v Ljubljani. Letos sta v ospredju predvsem okoljska problematika in tematika v povezavi s človekovimi pravicami. Predstavljamo prvo monografijo o ladji Rex, v kateri je med drugim pojasnjeno tudi, zakaj je bila čezoceanka najžlahtnejša uresničitev Mussolinijevih režimskih sanj. Kako se pričevalci in strokovnjaki spominjajo Rexa, najhitrejše čezoceanke na svetu, ki so jo leto dni po kapitulaciji Italije med Koprom in Izolo raketirali zavezniki? Predstavljamo še zanimivo zgodbo intermedijske umetnice Aphre Tesla. Predlanskim je sprejela vabilo na rezidenco v Narvi v Estoniji, da bi ustvarjala z estonskim umetnikom Jevgenijem Zolotkom, ki pa je kasneje zanikal njeno soavtorstvo in onemogočil odkup njenega dela v stalno zbirko estonskega narodnega muzeja umetnosti. A Aphra Tesla: Operacijski Sistem je premlel podatke in se kreativno zoperstavil krivici z deli, ki so zdaj na ogled v Galeriji Ravne na razstavi Transverzala si.zif in v galeriji Velenje v okviru razstave KonSekvence - Fragmenti možnega ekosistema.

Osmi dan Osmi dan

09.03.2023

Kdo so milenijci in kdo generacija Z? Kako je Hollywood ustvaril kult najstništva in kakšno zapuščino nam pušča generacija '68? Ob izidu nove številke revije Cukr smo se o pojmu generacija pogovarjali s priznanimi filozofi in zgodovinarji. Razmišljamo tudi, kako skozi različne politike obravnavati vprašanje seksizma in kje je največ izzivov pri doseganju enakosti spolov. Kako preseči spolne stereotipe in zakoreninjen seksistični diskurz, ki je v družbi močno prisoten, a pogosto tudi neviden? S tem se ukvarja razstava Ne tič ne ptička v Galeriji Kresija, ki je del konference platforme Femcities. V okviru festivala Fabula je Ljubljano obiskala ukrajinska pisateljica Oksana Zabužko. Z njo smo se pogovarjali o knjigi Terenske raziskave ukrajinskega seksa, ki je ob izidu leta 1996 v Ukrajini sprožila burne odzive, in njeni najnovejši knjigi z naslovom Najdaljše potovanje, v kateri med drugim pojasnjuje zgodovino konflikta med Ukrajino in Rusijo. Predstavljamo Neno Vrhovec, nekdanjo prvakinjo Baleta SNG Opera in balet Ljubljana in pedagoginjo, ki je prejemnica nagrade Lidije Wisiak za življenjsko delo. Obiskali smo še koncert afrosoulovske pevke Elide Almeida z Zelenortskih otokov, ki jo zaradi združevanja sodobne glasbe s tradicijo imenujejo kar vodilni glas nove generacije.

Osmi dan Osmi dan

23.02.2023

V oddaji Osmi dan smo se pogovarjali s poznavalcem moderne in sodobne umetnosti, avtorjem številnih monografij in predavateljem Tomažem Brejcem, ki v knjigi Čas prebujenja predstavlja pregled slovenske umetnosti od leta 1880 do konca prve svetovne vojne. Predstavljamo tudi bogat opus plesalca, koreografa, pedagoga in umetniškega vodje Iztoka Kovača. Ob koncu 11. bienala slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica mu bodo izročili nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo, saj je, kot so zapisali, slovenskemu sodobnemu plesu zagotovil zaščitni znak in utrdil njegovo prepoznavnost v svetovnem merilu. Ogledali smo si še največjo razstavo Johannesa Vermeerja doslej. Ta nizozemski baročni slikar je zapustil nekaj manj kot 40 del, v amsterdamskem Rijksmuseumu jih je zdaj zbranih kar 28, med drugim znamenite slike Pogled na Delft, Mlekarica in Dekle z bisernim uhanom. V studiu pa nas bo obiskala Vita Mavrič.

Osmi dan Osmi dan

16.02.2023

So politični grafiti vandalizem ali odsev družbe? V oddaji več o tem, kako grafiti vstopajo v polje angažirane umetnosti, kakšno vlogo ima anonimnost avtorjev ter kaj se trenutno dogaja na zidovih slovenskih ulic. Ob ljubljanski premieri filma M.R.I. smo se pogovarjali z romunskim režiserjem Cristianom Mungiujem, ki je bil med drugim kar trikrat nagrajen v Cannesu. Eden najpomembnejših predstavnikov novega vala romunskih režiserjev, ki so v začetku stoletja Romunijo postavili na svetovni filmski zemljevid, v zadnjem filmu raziskuje, kako se človek v kriznih časih spopada z neznanim. Spremljali smo tudi predajo zvočnega traku s skrivnimi posnetki, ki ga je Emilija Soklič podarila tretjemu programu Radia Slovenija. Ko je namreč Osvobodilna fronta leta 1941 razglasila kulturni molk, bojkot vseh kulturnih prireditev, je Akademski pevski zbor pod vodstvom Franceta Marolta udarno odpel še zadnji koncert. Izumitelj in tonski mojster Rudi Omota ga je skrivaj posnel, trak pa predal Emiliji Soklič. V studio prihaja Stojan Pelko, programski vodja Evropske prestolnice kulture 2025, ki nam bo med drugim predstavil vizijo in program, s katerim si je Nova Gorica v sodelovanju z Gorico prislužila ta prestižni naziv.

Osmi dan Osmi dan

09.02.2023

Obiskali smo regionalni gledališki Festival Ruta Grupa Triglav v Mestnem gledališču ljubljanskem, ki je dober primer povezovanja in sodelovanja. Že štiri leta namreč pomeni čvrsto vez med gledališči z območja nekdanje Jugoslavije. Boj za oblast, pohlep, sebičnost in sprejemanje drugačnosti, to je le nekaj tem, s katerim so se pred slovenskim občinstvom prejšnji teden predstavili gostujoči gledališki ustvarjalci. Ogledali smo si tudi predstavo Strah in beda Tretjega rajha, ki raziskuje, kako se dogajanje v nacistični Nemčiji odslikava v sedanjosti in zakaj fašistične ideje ponovno postajajo privlačne. V predstavi, ki je nastala po predlogi Bertolta Brechta in v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Kina Šiške, se sprašujejo o različnih oblikah fašizma danes. V Opatiji smo se pogovarjali z Olegom Mandićem, zadnjim otrokom, ki je bil izpuščen iz taborišča v Auschwitzu. Danes je star 90 let in je med zadnjimi še živimi pričami tega temačnega obdobja prejšnjega stoletja. Spomine je zapisal tudi v knjigi, ki je izšla nedavno. V Slovenski kinoteki pa se odvija retrospektiva Izgubljeni horizont, posvečena avdiovizualnemu opusu kiparja Marka A. Kovačiča. Soustanovitelj Gledališča Ane Monro in raziskovalec civilizacije Plastosov je v našem prostoru pionir večmedijskeganovovalovskega performansa, prežetega s kritiko in satiro, ter eden redkih umetnikov, ki obvladajo vse korake ustvarjanja, od ideje do izvedbe.

Osmi dan Osmi dan

02.02.2023

Afera »osamosvojitveni muzej« je med muzealci odprla pandorino skrinjico. Oglasili so se predstavniki Skupnosti muzejev Slovenije, Slovensko muzejsko društvo in ICOM Slovenija, ki opozarjajo na osnovni problem, ki je pripeljal do sedanjega spora, to je, da nimamo zakona o muzejih. Predstavljamo predloge strokovnjakov za izboljšanje vloge in delovanja muzejev. Leto 2023 je Picassovo leto, ko v številnih evropskih državah odpirajo razstave, posvečene temu slikarju. Mineva namreč petdeset let od njegove smrti leta 1973. Pozanimali smo se, zakaj Picasso velja za enega najvplivnejših umetnikov dvajsetega stoletja. Ogledali smo si dokumentarni film Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler, ki spremlja tri mlade navdušene smučarke iz afganistanske vasi na poti v Evropo, kjer se izobražujejo za učiteljice smučanja. A kulturne razlike in različna pričakovanja vseh vpletenih pripeljejo do drugačnega poteka zgodbe. Obiskali smo koncert pevke Aynur, ki velja za eno najprepoznavnejših imen turške scene. Z ikono sodobnega kurdskega melosa smo se med drugim pogovarjali o tem, kako glasba premika meje med Vzhodom in Zahodom. Pogovarjali smo se tudi z ameriškim glasbenikom Sidom Griffinom, ki je bil na vrhuncu slave s skupino The Long Ryders v osemdesetih letih, marca pa bo izšel njihov najnovejši album - September November.

Osmi dan Osmi dan

26.01.2023

Obiskali smo odprtje Evropske prestolnice kulture v Veszpremu na Madžarskem, ki je potekalo pod geslom Zasij. Velik del izredno bogate in raznovrstne celoletne kulturne ponudbe bo namenjen glasbenim festivalom, mnoge razstave in druge prireditve pa smo si že lahko ogledali. Predstavljamo, kako spletni vplivneži spreminjajo naše bralne navade ter kako založniki sodelujejo z njimi pri promociji knjig. Gostili bomo Bojana Jablanovca, umetniškega vodjo Vie Negative, ki že dvajset let išče meje uprizoritvene umetnosti. Ogledali smo si prvo obsežnejšo razstavo del sodobnih hrvaških vizualnih umetnikov in umetnic, ki je na ogled v ljubljanski Galeriji Bažato. 130 let pa praznuje Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, kjer smo si ogledali nekatere zbirke ter se pozanimali, kakšni so načrti za obnovo gradu in rešitve za arheološko zbirko.

Osmi dan Osmi dan

19.01.2023

Izbor Prešernovih nagrajencev tradicionalno spremljajo tudi nezadovoljstvo in kritike, a v 76-letni zgodovini podeljevanja državnih nagrad za umetnost se je ob koncu lanskega leta prvič zgodil pravi šok. Ob razkritju podrobnosti domnevnih fizičnih in psihičnih zlorab patra Marka Ivana Rupnika, Prešernovega nagrajenca leta 2000, je še enkrat vredno poudariti, da sta poštenje in strokovnost nujno vodilo odločevalcev. Naš gost bo Rok Bozovičar, selektor 53. Tedna slovenske drame, ki bo komentiral letošnji izbor predstav tako v tekmovalnem kot v spremljevalnem programu. Predstavljamo dokumentarno filmsko zgodbo o starem zapuščenem klavirju v studiu 1 Radia Slovenija, ki jo je režiser Miha Vipotnik upodobil v filmu Pošvedrani klavir. Ob izidu monografije Iztrgano podobi, ki prvič celostno popisuje in ovrednoti pomorsko in umetniško zbirko Splošne plovbe, smo si ogledali več kot sto likovnih del iz te pomembne zbirke. Predstavljamo še, kako številni dokumentarni filmi skušajo popraviti popačeno javno podobo zvezdnice Whitney Houston.

Osmi dan Osmi dan

12.01.2023

V oddaji Osmi dan smo si ogledali premiero baleta Giselle, ki je nastal v koprodukciji Cankarjevega doma in SNG Opera in balet Ljubljana. Koreografijo na glasbo francoskega avtorja Adolpha Adama je ustvaril direktor baleta Pariške opere José Carlos Martínez, ki je klasični predstavi dodal sodobno noto. Preverili smo, kako zasnovati prostor po meri bolnikov in zdravstvenih delavcev na območju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V urbanističnem studiu Prostorož so namreč preučili uporabniške izkušnje, prejete pobude pa strnili v predloge za bolj smiselno ureditev prostora. Naša gostja bo Ines Kežman iz Zavoda Motovila, ki skrbi za črpanje sredstev iz programa Ustvarjalna Evropa, namenjena kulturnim delavcem. V pogovoru bo predstavila nekatere uspešne projekte. Ogledali smo si še podelitev zlatih globusov ter se pogovarjali z glasbenim tandemom Swing Out Sister, ki je prepričal tako ljubitelje soul popa kot tudi jazza.

Osmi dan Osmi dan

05.01.2023

V oddaji Osmi dan bomo predstavili vsestransko glasbenico, mojstrico grlenega petja in raziskovalko ljudske dediščine Zvezdano Novaković. S svojo pevsko skupino predstavlja nov album Čaralice, na katerem je mogoče prisluhniti ritualnim hvalnicam naravi ali čarnim besedam za zdravje telesa in duha. Decembra lani je minilo 100 let od rojstva Karla Destovnika - Kajuha, zato bomo letos praznovali Kajuhovo leto. Obiskali smo temu narodnemu heroju posvečeno razstavo v NUK-u , kjer hranijo dragoceno zapuščino socialno angažiranega pesnika in partizana. V Mestni galeriji Piran smo se na razstavi Voda in zemlja srečali z Marjetico Potrč, svetovno znano umetnico, ki je bila že pred leti uvrščena med deset najvplivnejših sodobnih umetnikov. Z razstavo na presečišču vizualne umetnosti, arhitekture, ekologije in antropologije se tokrat poklanja Istri. Maribor je pred kratkim obiskal izraelski lutkar in režiser Ariel Doron. Z njim smo se med drugim pogovarjali o izraelski lutkovni produkciji ter njegovih avtorskih projektih, v katerih se ukvarja z družbeno angažiranimi ter političnimi temami. Spomnili se bomo tudi neprecenljive zapuščine Vivienne Westwood, nesporne kraljice britanske mode in botre panka.

Osmi dan Osmi dan

29.12.2022

Tokrat smo v oddaji Osmi dan pripravili izbor najodmevnejših prispevkov leta 2022. Ponovno boste lahko prisluhnili mednarodno uveljavljenim filozofom, ki so v Ljubljani na konferenci Gospodar razpravljali o tem, kako in zakaj so si lahko nekateri ljudje pridobili status, ki omogoča neomejeno oblast na drugimi. Sprehodili se boste lahko po razstavi Michelangela Pistoletta, enega najpomembnejših umetnikov dvajsetega stoletja, ki bo še do marca na ogled v ljubljanski Cukrarni, in iz zornega kota kitajskega umetnika spoznali dela Aj Vejveja, s katerim smo se pogovarjali v Rimu. Še enkrat se boste lahko srečali s slavnim hollywoodskim igralcem Johnom Malkovichem, ki je na Festivalu Ljubljana gostoval s predstavo Glasbeni kritik, in si ogledali novo ameriško izdajo knjige o Bambiju, ki jo je ilustrirala slovenska umetnica Alenka Sottler.

Stran 1 od 62
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov