Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Arhiv

OdBita pot Afrika, 4. del, popotniška oddaja

3. 2. 2023

Brata Sever afriško pustolovščino zaključujeta v Tanzaniji. Obiščeta lokalno ribjo tržnico v mestu Dar es Salaam, navduši pa ju safari po narodnem parku Serengetiju, kjer noč preživita med levi in drugimi divjimi živalmi.

Za sosedovo mizo Umbrija, kuharsko-popotniška oddaja

2. 2. 2023

Michele Durello, Nicholas Perla in Matteo Falchetti so 19-letni fantje, ki v mestecu Todi v Umbriji obiskujejo najstarejšo kmetijsko srednjo šolo v Italiji. Michelejeva teta Anna Maria za bodoče maturante pripravlja več tradicionalnih umbrijskih jedi. Med drugimi značilno pogačo torto al testo in pečene golobe s prav posebno omako. Med izletom na planoto Castelluccio pa trije prijatelji spoznajo še eno umbrijsko specialiteto, farrecchiato, ki jo pripravljajo iz grahove moke z oljčnim oljem in inčuni.

Šef doma Šef doma s Petro: Kroglice z bučkami na pireju s pestom, bučkin parmezanov pomfrit na špagetih s paradižnikovo omako, kuharska oddaja

2. 2. 2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta obraza že tretje sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si od ponedeljka do četrtka predajata kuharsko štafeto, vas učita novih kuharskih trikov in opogumljata kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Dobrodošli na druženju med lonci in ponvami! Bučke niso ravne mesne kroglice in pomfrit, da bi bile vsakemu všeč. Ali pač? Ampak danes bomo iz bučk pripravili ravno pomfrit in mesne kroglice! Brez krompirja in mesa. Bučke v obliki pomfrita bodo panirane v drobtinah in parmezanu ter pečene v pečici. S tem se bomo izognili cvrtju in ne bomo skoparili z okusom. Slastne zlato zapečene bučkine kroglice pa bomo ponudili v zeleni simfoniji, na maslenem pire krompirju s pestom. »Zeleno, ki te ljubim zeleno,« bi rekel pesnik, Petra pa dodaja: Dober tek z bučkami!

Za sosedovo mizo V Yorkshiru, kuharsko-popotniška oddaja

1. 2. 2023

Serija Za sosedovo mizo odkriva pravo kulinarično zakladnico s pomočjo ljudi, ki jo najbolje poznajo: kmetov, vinogradnikov, kuharjev, gospodinj, ribičev in mnogih drugih. Nikakor ne gre za le še eno kuharsko oddajo, ampak serija združuje prikaz življenja na različnih koncih Evrope (tu in tam pa tudi zunaj nje), portrete zanimivih ljudi in predstavitev lokalnih kuhinj, v eni od epizod tudi slovenske. Predstavljajte si pogostitev v Lyonu, v gurmanski prestolnici Francije, spoznavanje gojenja žafrana v Iranu ali obisk tržnice v Moldaviji. Gledalci bodo na najboljši mogoč način spoznali zanimiv utrip vsakdanjega življenja in ob tem pripravo tipičnih regionalnih jedi. Ekipa serije bo obiskala ljudi v različnih regijah in jih spremljala skozi njihov vsakdan, seveda s poudarkom na čarovniji kuhanja. Poleg priprave tipičnih regionalnih jedi si bodo gledalci ogledali tudi pridelavo ali odkup živil, skladno s sloganom: Razmišljajmo globalno – jejmo lokalno. Spoznavali bomo, kaj pomeni kuhanje v različnih kulturah v Evropi in po svetu. Serijo Za sosedovo mizo predvajajo že 13. leto, kar kaže na njen velik uspeh, predvsem v nemško govorečem prostoru. Posneta je za nemško javno televizijo ZDF, v sodelovanju z uglednim programom Arte.

Šef doma Šef doma z Mašo: Lečina enolončnica, solata s pečeno rdečo peso in kozjim sirom, kuharska oddaja

1. 2. 2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta obraza že tretje sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si od ponedeljka do četrtka predajata kuharsko štafeto, vas učita novih kuharskih trikov in opogumljata kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Odločitev, kaj bomo dali v lonec in na krožnik, ni zmeraj preprosta. Pogosto skušamo najti ravnotežje med zdravim in nasitnim, med cenovno dostopnim in posebnim, radi bi skuhali kaj novega, pa vseeno takšnega, da tekne. Maša tokrat na srce polaga: »Jejmo več stročnic in zelenjave!« Trdoživa špinača se bo v skledi združila s pečeno rdečo peso, ki ji bodo delali družbo orehova jedrca in mladi sir. Medtem ko se bo pesa pekla, pa bomo pristavili krepko enolončnico z lečo. In če se tudi vi sprašujete, ali je bila prej kura ali jajce in ali je bila beseda leča najprej poimenovanje za stročnico ali za tisto v očalih, seveda ni dileme. Očalne leče so dobile ime po obliki te okrogle stročnice! In to v številnih jezikih, od angleščine do nemščine in italijanščine. To tudi kaže, da je bila ta stročnica že od nekdaj pogosta sestavina v kuhinjah.

Za sosedovo mizo V Gaskonji, kuharsko-popotniška oddaja

31. 1. 2023

Gaskonja je pokrajina na jugozahodu Francije, ki je med drugim znana po vinjaku armagnacu in nekrvavih bikoborbah. Tokrat bomo sedli za mizo z družino Larbère. Pripravili bodo ocvrto pecivo merveilles, ki je zelo podobno flancatom, le da ga ocvrejo na račji masti. Nasploh je račja mast v francoski kuhinji zelo pomembna. V nedeljo, ko se pri kosilu zbere vsa družina, bo hči Stephanie pripravila ragu iz marinirane govedine in zelenjave, ki se imenuje daube gasconne. Mama Annie bo hčerki Caroline, edini ženski med bikoborci, skuhala vitaminsko bombo – kivijevo marmelado. Dan pred odločilnim bojem eden izmed članov bikoborskega moštva na žaru speče nabodala z golobi grivarji, za prilogo pripravi pečen krompir, zraven pa še posebno specialiteto. ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtorica: Marie Villetelle

Šef doma Šef doma s Petro: Zeljne krpice iz otroštva in mehki bananini piškoti, kuharska oddaja

31. 1. 2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta obraza že tretje sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si od ponedeljka do četrtka predajata kuharsko štafeto, vas učita novih kuharskih trikov in opogumljata kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. So dnevi, ko imamo polno shrambo dobrot, in dnevi, ko nimamo v hladilniku skoraj ničesar. Samo zelje in banane. To je dan, ko Petra pripravi zeljne krpice in bananine piškote! Ko imamo manj sestavin, se praviloma bolj ukvarjamo postopkom priprave. In zeljne krpice so ena takih jedi. Zelje potrebuje počasno in dolgo dušenje, da se zmehča do značilne sladkosti. Krpice nas bodo popeljale v otroštvo, toda vseeno bi se še malo posladkali, kajne? Dozorele banane bomo zato pretvorili v mehke in nežne piškote. Večerja in pol, boste videli!

Za sosedovo mizo Na Rodosu, kuharsko-popotniška oddaja

30. 1. 2023

Velika noč je največji praznik na grškem otoku Rodos. V kraju Arhangelos poteka tradicionalno praznovanje s procesijo, ki se je udeležijo vsi domačini. Tam živita tudi Germanos in Cabika Polikronis, ki se preživljata z vzrejo živali, pridelavo olivnega olja in ribolovom. Za veliko noč se na domačiji zbere vsa družina, ki pomaga pri pripravi velikonočnih jedi. V družini imajo tudi poseben običaj, in sicer tekmovanje v pripravi pečenega polnjenega kozlička v krušni peči. Le kdo bo letos zmagal? ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtorica: Elke Sasse

Šef doma Šef doma z Mašo: Kvašeni cmoki z vaniljevo kremo, zapečeni vlivanci s sirom in karamelizirano čebulo, kuharska oddaja

30. 1. 2023

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta obraza že tretje sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji. Maša in Petra si od ponedeljka do četrtka predajata kuharsko štafeto, vas učita novih kuharskih trikov in opogumljata kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Bi se vam danes prileglo kaj mehkega in nežnega, pa vseeno krepčilnega? Maša je za to jed dobila navdih tam, kjer običajno nismo preveč izbirčni: v koči ob smučišču. Med pomfritom in klobasami jo je pritegnila mehka vaniljeva polobla, posuta z makom, ki jo imenujejo »germknödel«. Poznate gluhe štruklje? No, tile cmoki, ki so sicer bavarska in avstrijska specialiteta, so iz podobnega testa. Toda še preden se bomo sladkali, bomo skuhali še nekaj slanega, sirastega in zapečenega – prav takega, kot se prileže na malo otožen dan. Maša vas nauči pripraviti zapečene vlivance s sirom in karamelizirano čebulo.

Za sosedovo mizo V Švicarski Juri, kuharsko-popotniška oddaja

26. 1. 2023

Jura je gorska veriga med Francijo in Švico. V tamkajšnjih dolinah uspeva pelin, grenka rastlina, iz katere že več kot 200 let destilirajo absint, čeprav sta bili do leta 2005 njegova pridelava in prodaja v Franciji in Švici prepovedani, saj je veljalo, da uživanje absinta povzroča norost in slepoto. Vendar pri absintu ni nevaren pelin, temveč visoka vsebnost alkohola. Francis Martin je v vasi Boveresse kuhal absint že v času, ko je bilo to še prepovedano. Po legalizaciji je odprl majhno destilarno, zdaj je podjetje prevzel sin Philippe, ki se očetov uspeh trudi nadgraditi z novo različico žganja. Absint pa ni le pijača, uporabite ga lahko za izboljšanje številnih jedi, kot so postrvi, sladoledni sufle ali klobase, pri čemer glavno vlogo igrajo aromatična zelišča v absintu. ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtor: Lorenz Findeisen

Šef doma Šef doma s Petro: Postrv po mlinarsko z grahom in krompirjevo solato, kuharska oddaja

26. 1. 2023

Ste ta teden že jedli ribe? Danes se bo Petra lotila postrvi, ki je tako rekoč naša domača riba in ima rada čisto in hladno vodo. V Sloveniji se najbolje počutijo v alpskih rekah in globinah Bohinjskega jezera. Postrvi pa pogosto tudi gojijo, zato je ni težko najti v trgovinah. Pripravili bomo ribje cmočke z grahovo omako. To bo naša predjed ali lahka večerja. Nato se bomo lotili še postrvi po mlinarsko, zraven pa se bo odlično prilegla domača krompirjeva solata, ki jo bomo prav posebno začinili. K tako pripravljeni postrvi se prileže kakšen rizling ali drugo dobro štajersko vino. No, pa tudi jabolčni sok, za vse tiste, ki se v teh dneh pri alkoholu držijo posta.

Šef doma Šef doma z Mašo: Špinačni in pesni cmoki v paradižnikovi in gorgonzolni omaki, kuharska oddaja

25. 1. 2023

Maša danes prazni shrambo in bo uporabila ves star kruh, ki se ji je nabral. Zato bomo danes jedli kruhove cmoke! In da bo stvar še bolj zabavna, bodo naši kruhovi cmoki posebni: pripravili bomo zelene, špinačne cmoke, ki jih bomo postregli s paradižnikovo omako, in cmoke z rdečo peso, ki jih bomo postregli s sirovo omako. Cmoke v takšni ali drugačni obliki poznajo po vsem svetu, od sladkih do slanih in nadevanih. Cmok pa je v naših krajih dobil ime prav po zvoku, ki ga naredi, ko pade v krop. No, beseda cmok danes poleg jedi pomeni tudi »zaušnica« in »poljub«, vsi pa prav gotovo vemo tudi to, kaj pomeni »cmokati« pri jedi.

OdBita pot Afrika, 3. del, popotniška oddaja

25. 1. 2023

Tokrat se brata Sever podata v Ruando, ki slovi kot ena najpomembnejših pridelovalk kave na svetu. Seznanita se s postopki pridelave in obdelave zrn, hkrati pa se imata priložnost preizkusiti kot uradna preizkuševalca tega priljubljenega napitka.

Šef doma Šef doma s Petro: Piščanec s kokosovim rižem, spomladanski zvitki

24. 1. 2023

Ste za novo kuharsko pustolovščino s Petro? Včasih se priležejo bolj aromatične jedi, ki dodajo svežino, v kuhinji pa zadiši malo drugače. Danes bomo skupaj pripravili nekoliko »odštekano« enolončnico, ki je pravzaprav rižota s piščancem, kokosovim mlekom in papriko, vse skupaj pa bodo dopolnili kremni indijski oreščki. Ja, spet bomo potovali! In še zanimivost: kokosovo mleko ni voda iz sredine kokosovih orehov, temveč ga pridobivajo iz nastrgane mesnate kokosove sredice. Ima visoko vsebnost kokosove maščobe in bo jed prehransko obogatilo.

Šef doma Šef doma z Mašo: Riba v pivskem testu z zelenjavnimi polpeti in tatarsko omako

23. 1. 2023

Ste kaj pogrešali naša druženja po risanki? Vrnili smo se in danes spet skupaj kuhamo! Maša bo za začetek natočila pivo. Brez skrbi, ne bo ga pila, z njim bo pripravila pivsko testo. Tako hrustljavo, zlato zapečeno, ki bo obdalo osličeve fileje. Nekateri bi temu rekli »fish and chips«. Osliču pa družbe ne bo delal krompirček, ampak zelenjavni polpeti. Polpeti med peko brbotajo in cvilijo, zato Angleži to jed že stoletja imenujejo "bubble and squeak". Pred sto leti pa so v ljubljanskem hotelu Union pripravljali podobno jed, ki je vključevala še jajca in meso. Rekli so ji "hopel popel", po vzoru podobne nemške jedi. K filejem se bo prilegla domača omaka, ki spominja na tatarsko. Prav zapleteno ne bo, malo bomo sekljali in mešali.

Čez planke Vikend v Provansi

22. 1. 2023

Planine, morje, vinogradi, oljčni nasadi, sivka, polkna v barvi sinjega neba, fasade hiš iz rumenega apnenca. Provansa je izložbeno okno za francoski joi de vivre. Njene očarljive vasi in osupljive pokrajine od nekdaj navdihujejo velikane umetnosti, njeni muzeji, galerije in zgodovinske znamenitosti pa mirno lahko tekmujejo s ponudbo v svetovnih prestolnicah. Mojca Mavec tokrat predstavlja potovanje za tiste z manj časa. V štirih dneh bomo skušali začutiti utrip regije na jugovzhodu Francije, od Arlesa do Marseilla.

Čez planke Kefalonija

18. 1. 2023

Otok Kefalonija uvrščajo med najlepše turistične cilje Sredozemlja, ki jih še ni zajel množični turizem. Z visokimi gorami, prostranimi gozdovi in naravnimi plažami piha na slovensko dušo. Nikjer v Grčiji ne stopate po kraškem svetu, ki bi se zdel tako domač. Ali pijete vino po našem okusu, brezskrbno brskate med dragocenimi dokumenti evropske glasbene zgodovine in okusite mesno pito iz krušne peči. Mojca Mavec bo predstavila tudi zgodovino otoka, ki so ga usodno zaznamovali potresi.

OdBita pot Afrika, 2. del, popotniška oddaja

15. 1. 2023

Brata Sever svojo afriško odisejado nadaljujeta v Ugandi. Mzunguja oziroma bela človeka, kot ju kliče lokalno prebivalstvo, dobita v poklon prava afriška oblačila. Skupaj s prijateljem in vodnikom Asiimwejem se odpravita na raziskovanje afriške narave. Na bližnjem otoku sredi Ugande odkrijeta pravcato malo slovensko zapuščino. Ob druženju z lokalnim prebivalstvom spoznavata, kako drugačno od našega je življenje na afriški celini. Raziščeta tudi osrčje goratega nacionalnega parka, kjer se nahaja eno izmed redkih še neokrnjenih habitatov za visokogorske gorile. Pot ju nato vodi proti Ruandi.

Čez planke Islandija

11. 1. 2023

Ni države kot je Islandija. Kaj države. To je drug planet. Na svetu boste težko našli deželo, kjer zmrzuje na površju, a vre pod nogami. Kjer je narava groba in divja, a hkrati tako spokojna in lepa, ko jo ujameš v sliko. Mojca Mavec nas bo popeljala predvsem med prebivalce, ki že stoletja kljubujejo divji naravi. So mar tudi zato Islandci bili prvi v Evropi, ki so spet uradno psrejeli staroverstvo: Spoznali bomo, kaj so jedli Vikingi, kako starodaven jezik je islandščina in iskali odgovor na vprašanje, zakaj ima dežela s tako nizko stopnjo kriminala, toliko odličnih piscev kriminalnih zgodb.

OdBita pot Afrika, 1. del, popotniška oddaja

6. 1. 2023

OdBita pot nas tokrat pelje na Črno celino – Afriko. Bit in njegov brat Anže se odpravljata na neverjetno izkušnjo, ki docela spremeni njun pogled na življenje v Sloveniji in nasploh. Na tokratni odBiti poti se v Ugandi spoznata s prijateljem in dobrodelnikom Asimwejem, ki ju povabi, naj spoznata in obiščeta ter raziščeta njegovo domačo vas in njene ljudi ter kulturo. Brata Sever njegova zgodba globoko gani. Navdušena nad zgodbami in lepotami Ugande se odpravita na spoznavanje lokalnega prebivalstva in njihovega načina življenja. Kmalu ugotovita, da domačini dojemajo vrednote svojega načina življenja popolnoma drugače kot bi ga dojemali Evropejci. Med obiskom se srečata z Asimwejevo skupnostjo in izvesta več o njegovih aktivnostih, z namenom pomagati lokalnim ljudem. Spoznata ga kot strastnega filantropa, ki svoje življenje posveča pomoči ljudem v stiski in izboljšanju življenja tistih, ki živijo v revščini. Nad Asimwejevim delom tako navdihnjena, da se odločita pomagati tudi na svoj način. Tako z lastnimi sredstvi in sredstvi prijateljev ter partnerjev dobrodelno pristopita k pomoči ljudem v Ugandi.

Stran 1 od 120
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov