Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Arhiv

Šef doma Šef doma s Petro: Piščanec z medom in čilijem

18. 9. 2024

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nov obraz druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova in iz številnih odmevnejših kulinaričnih dogodkov v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom podajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuraske navdušence in tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. PIŠČANČJA BEDRCA Z MEDOM IN ČILIJEM Ste se že kaj navadili tega septembra? Saj ni tako hudo; šola se je unesla, ritem smo ujeli ... In – ali veste, da je september v ZDA razglašen za mesec piščanca? Piščanca imamo pa vsi radi, kajne? S Petro bomo danes pripravili malo bolj drzno kombinacijo, ki bo skromnemu in navadnemu piščancu malo podkurila: piščančja bedrca bomo marinirali z medom in zašpičili s čilijem, kot priloga pa se bosta prilegla mandljev riž in brokoli.

Za sosedovo mizo V Cordobi

15. 9. 2024

Štirideset stopinj Celzija v senci ni v španski pokrajini Córdoba poleti nič neobičajnega. Ni čudno, da so hladne zelenjavne juhe izumili prav v Andaluziji. Krepka paradižnikova juha salmorejo, ledeno hladen gaspačo ali mandljeva mazamorra so popolna osvežitev med obroki. Naučili se bomo skuhati obaro z bikovim repom in speči figov kolač na trajnostni način – v peči na sonce. Spoznali bomo ekološkega kmeta Antonia Ruana, ki na svojem zelenjavnem vrtu išče rešitve za podnebne spremembe. V semenski zbirki hrani rastline, ki najbolje prenašajo vročino in sušo. Tudi pleveli so del trajnostnega kmetijstva. Imenuje jih divje rastline in išče trdožive kombinacije vrtnih in divjih rastlin. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtor: Claus Wischmann

Poletni večer Poletni večer: Primorci in Primorska

14. 9. 2024

Pred dnevom vrnitve Primorske k matični domovini si lahko v seriji oddaj Poletni pozdrav ogledate pogovor s Primorci o Primorski. Lara Baruca, Tinkara Kovač, Damir Skomina, Erik Brecelj in Žan Papič se bodo ob voditeljici Karin Sabadin razgovorili o temperamentu, pokrajini, pregovorni trmi in o svojih občutenjih primorske duše, Vili Resnik, pa bo povedal, kako Primorsko, kjer živi, doživlja kot Ljubljančan. Zapeli bodo Lara Baruca, Tinkara Kovač in Boštjan Pertinač.

Za sosedovo mizo Delta Donave

13. 9. 2024

Delta Donave leži na severovzhodu Romunije, kjer se Donava izliva v Črno morje. Družina Burduja živi v majhni in odmaknjeni vasi Letea. Mož in oče Mitica je ribič, družina pa živi od njegovega vsakodnevnega ulova in tega, kar njegova žena Rodica zasluži v lokalni vaški trgovini. Ribjih jedi v Letei ne zmanjka – od pite do juhe, ki jo dopolnijo z vsem, kar gojijo na svojih vrtovih.

Na lepše, oddaja o turizmu Planine v TNP-ju

13. 9. 2024

Obiskali smo Planino v Lazu, eno najbolj avtentičnih živih pastirskih naselij v Triglavskem narodnem parku, kamor se čez poletne mesece kot majerca preseli Lucija Gartner. V oddaji tudi več o povezavi med gorskim pašništvom in turizmom v Posočju. Brez obdelane krajine tudi težko govorimo o kvalitetnem turizmu, zato je ekipa Na lepše obiskala živo pašno planino Pretovč, ki se nahaja med Visoč vrhom in Mrzlim vrhom. V oddaji pa tudi zgodba o Ivanu Jelinčiču, kmetu, gozdarju, sirarju, slikarju, glasbeniku in turističnemu delavcu, ki je kot eden prvih oddajal sobe v nekdaj odmaknjeni dolini Trente. Kako torej s kombinacijo kmetijstva in turizma živeti in preživeti znotraj zaščitenega biosfernega območja Julijske Alpe?

Šef doma Šef doma, z Mašo: Rezanci po tajsko

11. 9. 2024

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nov obraz druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova in iz številnih odmevnejših kulinaričnih dogodkov v Sloveniji. Maša in Petra si bosta med tednom podajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuraske navdušence in tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah. Pad Thai zveni tuje. Toda ni treba veliko, da ta eksotično dišeča jed, ki združi sladko, slano in malo kiselkasto, priraste k srcu. Maša pač rada kuha po svoje. Sveže in pikantno, včasih malo improvizira. Verjetno imate doma kakšno sojino omako, kajne? Sojina omaka je taka kuhinjska potuha. Močnega, polnega in prepoznavnega okusa jed zaokroži s tako imenovanim petim okusom, umamijem. Sojina omaka pa ni neka novotarija ali modna muha; morda je najstarejša začimbna omaka na svetu, odkrili so jo že pred dva tisoč leti na Kitajskem, od koder se je razširila po Aziji, vse do naših krajev.

Za sosedovo mizo V Connemari

8. 9. 2024

Družina O'Halloran ima kmetijo v Connemari na skrajnem severozahodu Irske. Preživljajo se z naravnimi viri, ki jih ponuja pokrajina, predvsem klapavicami in morsko travo. Bryan O'Halloran je kovač in konjerejec, ki vzreja po vsem svetu priljubljene connemarske ponije. V Connemari kmetje ohranjajo tradicijo blagovne menjave. Družina O'Halloran eksperimentira s tradicionalnimi domačimi recepti in sestavinami. ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Silvia Palmigiano

Poletni večer Poletni večer

7. 9. 2024

V oddaji Poletni večer bodo voditelji razvedrilnega programa z gosti v studiu govorili o številnih poletnih temah in dejavnostih, ki so jih navdušile in poskrbele za nepozabne spomine. Pridružite se nam, ko bomo raziskovali možnosti za kampiranje, obiskovali veselice, načrtovali izlete v gore ter se udeleževali številnih festivalov in drugih dogodkov, ki bodo zaznamovali letošnje poletje. Naj bo vaše poletje polno smeha, dogodivščin in prijetnih trenutkov ob oddaji Poletni večer!

Na lepše, oddaja o turizmu Po hrvaški Istri

7. 9. 2024

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

Za sosedovo mizo Južna Dalmacija

6. 9. 2024

Otok Mljet leži v južni Dalmaciji, 30 kilometrov od Dubrovnika, in je še vedno neodkriti biser Hrvaške. Ribe in morski sadeži so osnova tamkajšnje kuhinje. Ivo Sršen se je po študiju vrnil na rojstni otok in ima poslovni načrt, kako otok približati širši javnosti. Zavojček mljetskega solnega cveta, ki ga tradicionalno praskajo s skal, je odličen spominek.

Na lepše, oddaja o turizmu Hrvaška Istra

6. 9. 2024

Hrvaška Istra je kmalu po osamosvojitvi začela načrtno graditi svojo novo turistično zgodbo, ki je pomenila odmik od nekdanjega množičnega turizma in njihova strategija še danes žanje sadove. Jasno začrtana smer ideje o trajnostnem razvoju, je vplivala na oživitev nekdaj degradiranega istrskega podeželja in dala priložnost mladim, ki so se pričeli vračati na podeželje in tam ustvarjati življenje, ki je danes tesno prepleteno s turizmom.

Za sosedovo mizo Saška - Anhalt, kuharsko-popotniška oddaja

1. 9. 2024

Saška - Anhalt leži v osrčju Nemčije. To območje zaznamujejo romantične vasice, rodovitna polja in slikovite reke. Spomladi se tu vse vrti okoli belušev, kajti v Saški - Anhaltu pridelajo največ belih belušev v vsej Nemčiji. V družini jih gojijo že več kot dvajset let, razvijajo pa tudi recepte za izvirne jedi z beluši. ZU TISCH / 2016 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel

Za sosedovo mizo Charolais, Francija

30. 8. 2024

Sestri Florence in Lauren bosta kmalu od očeta v celoti prevzeli delo na kmetiji. A bojita se, da jima potem ne bo ostalo veliko prostega časa. Oče Henri vzreja govedo in koze, mama Jocelyne pa izdeluje mehki kozji si charolais. Na kmetiji imajo tudi znamenito francosko pasmo piščancev bresse, ki se pasejo izključno po travnikih in jedo krajevno pridelano krmo. Družina kuha po starih kmečkih receptih, značilnih za regijo Charolais.

Na lepše, oddaja o turizmu Slovenska Istra

30. 8. 2024

Obiskali smo razpršene vasice v zaledju slovenske Istre in preverili, kako domačini razumejo in živijo turizem, kako živo je povezovanje s hrvaško stranjo in zakaj se še vedno ne trži Istra, kot enotna blagovna znamka z globalno prepoznavnostjo?

Za sosedovo mizo Bornholm

28. 8. 2024

Danski otok Bornholm leži v Baltskem morju in slovi po zlatorumenih prekajenih slanikih. Blizu belih peščenih plaž na južni obali otoka živi družina Lauwersen, ki ima v lasti eno od najstarejših prekajevalnic na otoku. V njej ne prodajajo le prekajenih slanikov, ampak tudi različne ribje solate, ki jih babica Kisser vsako jutro sveže pripravi po starem skrivnem družinskem receptu. Oče Jesper uživa v ribolovu in sam ulovi slanike, losose in polenovke, ki jih pozneje dimi. Pri tem mu pridno pomaga desetletni sin Magnus. Mama Kristina pa z malo Almo pripravlja sladico, za katero na bližnjih sipinah nabereta šipek. Dedek Jesper prav tako pomaga v domačem turističnem podjetju. Pripravlja ocvrte slanike, na zabavi ob koncu sezone pa vešče poprime za bendžo in zapoje.

OdBita pot Afrika, 4. del

25. 8. 2024

Brata Sever afriško pustolovščino zaključujeta v Tanzaniji. Obiščeta lokalno ribjo tržnico v mestu Dar es Salaam, navduši pa ju safari po narodnem parku Serengetiju, kjer noč preživita med levi in drugimi divjimi živalmi.

OdBita pot Afrika, 3. del

25. 8. 2024

Tokrat se brata Sever podata v Ruando, ki slovi kot ena najpomembnejših pridelovalk kave na svetu. Seznanita se s postopki pridelave in obdelave zrn, hkrati pa se imata priložnost preizkusiti kot uradna preizkuševalca tega priljubljenega napitka.

Čez planke Azori

21. 8. 2024

Lepota Azorov je brezčasna. Vulkani spominjajo na nastanke našega sveta, a obdobje nedolžnosti je morda opis, ki je bližji našemu štetju. Nikjer ni velikih letovišč, so pa ozke ulice, slikoviti trgi. Majhne taverne ter v njih enostavni in okusni prigrizki, ki tako zelo definirajo portugalsko gostoljubnost. Mojca Mavec nam bo predstavila vulkanski arhipelag sredi Atlantika, ki spada pod Portugalsko, pa čeprav je že na pol poti do Amerike. Azori so skupek devetih otokov, treh prestolnic in nekaj več kot 236.000 ljudi. A vsak otok je edinstven in samosvoj.

OdBita pot Afrika, 2. del

20. 8. 2024

Brata Sever svojo afriško odisejado nadaljujeta v Ugandi. Mzunguja oziroma bela človeka, kot ju kliče lokalno prebivalstvo, dobita v poklon prava afriška oblačila. Skupaj s prijateljem in vodnikom Asiimwejem se odpravita na raziskovanje afriške narave. Na bližnjem otoku sredi Ugande odkrijeta pravcato malo slovensko zapuščino. Ob druženju z lokalnim prebivalstvom spoznavata, kako drugačno od našega je življenje na afriški celini. Raziščeta tudi osrčje goratega nacionalnega parka, kjer se nahaja eno izmed redkih še neokrnjenih habitatov za visokogorske gorile. Pot ju nato vodi proti Ruandi.

OdBita pot Afrika, 1. del

20. 8. 2024

OdBita pot nas tokrat pelje na črno celino – Afriko. Bit in njegov brat Anže se odpravljata na neverjetno pustolovščino, ki docela spremeni njun pogled na življenje v Sloveniji in nasploh. Na tokratni odbiti poti se spoznata z dobrodelnikom Asiimwejem iz Ugande, ki ju povabi, da obiščeta ter spoznata njegovo domačo vas in njene ljudi ter kulturo. Brata Sever njegova zgodba globoko gani. Navdušena nad zgodbami in lepotami Ugande začneta spoznavati lokalno prebivalstvo in njegov način življenja. Kmalu ugotovita, da imajo domačini povsem drugačne vrednote kot Evropejci. Med obiskom se srečata z Asiimwejevo skupnostjo in izvesta več o njegovih aktivnostih, ki so namenjene pomoči lokalnim prebivalcem. Spoznata ga kot strastnega filantropa, ki svoje življenje posveča pomoči ljudem v stiski in izboljšanju življenja tistih, ki živijo v revščini. Nad Asiimwejevim delom sta tako navdušena, da se odločita pomagati tudi na svoj način. Z lastnimi sredstvi in sredstvi prijateljev ter partnerjev dobrodelno pristopita k pomoči ljudem v Ugandi.

Stran 1 od 104
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov