Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 5. jun. 2022

TV Maribor • Ned, 5. jun.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Pred več kot tridesetimi leti je prof. dr. Nada Šabec študirala na univerzi v Filadelfiji. Ko se je vrnila domov, je razmišljala je o prednostih, ki jih ko je čez lužo odšla z znanjem angleščine, v primerjavi s Slovenci, ki so v Ameriko prihajali brez znanja angleščine, že več kot stoletje pred njo. Lotila se je raziskovanja rabe jezika med ameriškimi in kanadskimi Slovenci.

Prvo srečanje odseljenih Dolnjeseničanov. V porabski vasi so se družili stari znanci in prijatelji.
Blagoslovitev nagrobnika grofice. Terezija Szapáry Batthyany je dolnjeseniško župnijo ustanovila pred dvema stoletjema.
Pekarna na Dolnjem Seniku. O njeni zgodovini nam je pred dobrim četrt stoletjem pripovedovala lastnica.
Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec. Koncert slovenske skupine v Sombotelu.

Pomurje in Porabje veže zgodovinska in kulturna povezanost. Porabje je bilo geografsko, kulturno in narodnostno del Prekmurja vse do leta 1920 ko je prišlo do razpada Avstro-Ogrske in je bilo priključeno k takratni kraljevini Jugoslaviji, Porabje pa je pripadlo madžarski državi. Ob vstopu Slovenije in Madžarske v EU po dobrih 80 tih letih izginja umetno postavljena meja med Porabjem in Prekmurjem, s tem se ponujajo nove priložnosti za povezovanje. Zato je potrebno vzpodbujati sodelovanje na ravni družbenih ustanov predvsem preko televizijskih medijev, ki bodo ustvarili pogoje za lažje čezmejno sodelovanje obeh področij.
Slovensko Porabje je tipičen primer, kjer je vidno, da lahko državna meja (železna zavesa) pusti na ljudeh neizbrisen pečat. Porabski Slovenci so bili desetletja ločeni od svoje matične domovine in so živeli brez kakršnih koli stikov z domovino matičnega naroda. Etnično skupino (porabski Slovenci) sestavljajo ljudje, ki si delijo enake kulturne značilnosti, želimo si, da bo tudi ta etnična skupina še naprej sposobna in zmožna ohranjati svojo etnološko dediščino, ponos in identiteto, da bosta slovenski jezik in kultura porabskih Slovencev njihova prednost in ne problem. Slednje lahko dosežemo s tesnejšo povezanostjo porabskih Slovencev z matičnim nacionalnim korpusom. Zagotoviti je potrebno večjo možnost delovanja manjšine v javnosti predvsem preko televizijskega medija ter skušati v pozitivnem duhu do jezika manjšine razvijati taka stališča, ki bodo pospeševala znanje in uporabo narečja, ki mu grozi izumrtje.
Za porabske Slovence je pomembno, da postanejo bolj prepoznani na Madžarskem in v Sloveniji, zato si je potrebno prizadevati za takšen razvoj medijev, ki bo manjšince predstavil v pozitivni luči ter jim omogočil razvoj in napredek gospodarstva v Porabju, saj je to osnovni pogoj za obstoj ene maloštevilne narodnostne skupine.

Oddaja Dogodki tedna vključuje zgodbe o vseh najpomembnejših dogodkih tekočega tedna iz političnega, gospodarskega, kulturnega in športnega področja v Savinjski statistični regiji.

Vabljeni k ogledu.

Vabljeni k ogledu

Oddaja Utrip Ormoža predstavlja dogodke iz Spodnjega Podravja, kjer se vedno dogaja kaj zanimivega. Kjer ne zamujajo z razvojem, a ostajajo zvesti tradiciji svojega pogleda na življenje in svoji prleščini ter običajem, trdno povezanim z vinorodnim okolišem. Oddaja že več kot četrt stoletja beleži utrinke gospodarskih, političnih, kulturnih, športnih in drugih dogodkov v občinah Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž.
Utrip Ormoža – informativno-magazinska oddaja KTV Ormož - v nedeljo ob 14.30 na sporedu Televizije Maribor.

Sprehodili smo se po gradu Štanjel, kjer je na ogled razstava »Narava in človek na Krasu«. Pomembne del razstave je tudi naša avtohtona pasma psov, kraški ovčar. Spoznali smo družino in novo življenje posvojenega psa po imenu Vili. Predstavljamo akvarijsko ribo – oklepni somič. Obiskali smo ljubitelja narave in ptic, še posebej pa lastovk, ki se iz leta v leto vračajo gnezdit v njegovo bližino. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

GNOJILO MOKARJEV
Ob uporabi organskega gnojila iz iztrebkov hroščev mokarjev si obetamo odpornejše rastline in vsaj za petino večji pridelek. To je naključno ugotovil tudi Bojan Kujavec, ko je ostanke poskusov za izdelavo hranljive beljakovinske tablice za športnike odlagal na kompost.
ČILIJI SO POSAJENI
Pri Čili Napoju smo si februarja ogledali, kako s pomočjo omočenih papirnatih brisačk vzklijejo semena čilija. Kalčke nato posamično posadi v setveni zabojček. Aprila je okrog 1500 sadik prestavil v rastlinjak, na grede v Celestrini pa šele v drugi polovici maja.
Z GAIO NA OBISKU
Tokrat smo s klubom Gaia pri gospe Sonji z Gorenjskega zasadili balkonsko cvetje za sončno in senčno lego. Zaradi vremena, ki je bilo sprva prehladno, potem pa že prevroče, si lahko vsaj še do polovice junija v domovih ustvarimo podobne zasaditve.
V SENCI OKRASNIH DREVESC
Balkone in terase polepšamo tudi z zasaditvijo, ki zaradi bohotne podrasti spominja na naravno okolje. V okrasne lonce umestimo sadno drevje, okrasne grmovnice, podnje pa različne cvetoče ali zelene rastline. Nasad redno gnojimo in zalivamo.

Pregled tedna ptujske televizije PeTV je tedenska splošnoinformativna oddaja o dogodkih iz ptujske občine in okolice, ki zagotavlja uresničevanje pravice do javnega obveščanja in obveščenosti.
Oddaja je premierno predvajana enkrat tedensko in gledalcem ponudi pregledne informacije s področja politike, kulture, gospodarske in okoljske infrastrukture, umetnosti, zabave ter športa preteklega tedna.
Namen oddaje je gledalcem predstaviti dogajanje, naložbe, novosti in razvoj Ptuja kot najstarejšega mesta v Sloveniji.

V petek, 3. septembra 2021, je potekal 52. Festival narodno-zabavne glasbe Ptuj 2021. Gre za najstarejšo in najuglednejšo prireditev te vrste v Sloveniji. Za Orfejeve nagrade se je potegovalo 12 izbranih ansamblov, ki jih je v finalni večer uvrstila strokovna žirija.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Ob Dravi na Koroškem je živel ribič, ki je z delom obogatel. Nekega dne je stopil do reke in jo vprašal, s čim naj ji povrne, ker mu je pomagala do blagostanja. In reka mu je odgovorila, naj pojde po svetu in ji prinese dva hleba kruha, belega in rženega.

Anita Leskovec, Pujsek in ura

Bere in pripoveduje: Ajda Smrekar

Ajda ima velik zaklad. Počen lonček. Čeprav v njem ni lesketajočih zlatnikov, je zanjo neprecenljiv. Tudi knjige Čebelice, ki jih Borček želi prebrati, so neprecenljive, polne čudovitih zgodb in brezmejne domišljije. Če to ni pravi knjižni zaklad!
Potovati z zgodbami je čudovito, kajne? Sta se Ajda in Bor že odločila, katero knjižico bosta prebrala? … Morda nam tale o Pujsku in uri pove kaj lepega o prijateljstvu in drobnih zakladih v življenju. Poglejmo!

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kar 3000 orgel je bilo postavljenih v slovenski zgodovini, danes jih je okrog 950 še vedno v uporabi. S svojo 500 letno tradicijo so prav gotovo eden najbolj značilnih sooblikovalcev skupnega evropskega prostora. Smo ena redkih, če ne edina država na svetu, ki ima vse svoje orgle predstavljene v eni knjigi. Vsaj leta 2018 je bilo tako, ko sta muzikolog dr. Edo Škulj z besedo in Jurij Dobravec s fotografijo dokončala desetletja dolgo delo in popisala 1094 orgel na Slovenskem. Za Sledi smo obiskali nekatere, med njimi tiste iz Sv. Krištofa nad Laškim, ker so za mnoge še vedno najstarejše.

V nedeljo 5. junija bomo obeležili Svetovni dan varovanja okolja. Tega se sicer najbolj spomnimo takrat, ko pride do kakšne nesreče, namernega onesnaževanja, ko nas prizadenejo ekstremni naravni pojavi, ki so posledica klimatskih sprememb, na katere ima največ vpliva prav človek. V tokratnem Omizju bomo to temo poskusili osvetliti z analizo praktičnih primerov in zlasti rešitev, ki nas čakajo v Sloveniji.
Vabimo vas, da si pogovor o našem odnosu do okolja v oddaji Omizje ogledate nocoj, v sredo 1. junija ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Zanimive življenjske zgodbe naše starejše generacije iz Slovenije in sveta. Avtor: Jože Možina

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov