Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 26. jun. 2024

TV Maribor • Sre, 26. jun.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Grad Borl iz 12. stoletja je pomemben objekt kulturne dediščine. Po desetletjih popadanj je v zadnjih letih doživel obsežno prenovo in prešel v upravljanje občine Cirkulane ter po več kot dveh desetletjih, ponovno odprl vrata za obiskovalce. Z gostjami v studiu smo se sprehodili po njegovi preteklosti in osvetlili dogodke, ki so privedli do ponovnega odprtja. Pogledali pa smo tudi v prenovljeno notranjost gradu in preverili, kaj vse si obiskovalci lahko tam ogledajo in doživijo.

Vabljeni k ogledu!

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Nagykovácsira és a Káli-medencébe kalauzoljuk el önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po naselju Nagykovácsi in Kálski kotlini.

Pohorje ni posebej bogato s slapovi, slap Skalca je eden redkih in tudi manj znanih. Pred milijoni let je začel ustvarjati današnjo podobo. Enostavno dostopen z glavne ceste na razcepu med Bellvuejem in Arehom na Slivniškem Pohorju.
Slap Skalca na Pohorju je geomorfološki, hidrološki in botanični naravni spomenik že od leta 1992, ko so ga z odlokom tudi zaščitili. V poletnih mesecih si ga ogleda veliko pohodnikov, v zimskem obdobju je primeren za ogled tistim bolj spretnim.
Spoznali boste nastanek slapa in ga videli v kakšni kondiciji je danes.

RAHLJANJE ZEMLJE
Človeštvo je izumilo številna orodja in pripomočke za rahljanje tal, z njimi pa odstranjujemo tudi plevel. Martina Plohl Krevh, odvisno od posevka in zbitosti zemlje, uporablja ruske vile, trirogi rahljalnik pa tudi posebne rokavice.

PO TOČI
Kako so pri Krevhovih, ki jih je v začetku junija presenetila toča, pomagali rastlinam? Čeprav je padala samo deset minut, jim je razbila steklenjak in poškodovala večino posevkov. Nekaj so jih morali že v celoti odstraniti z grede, da bi preprečili okužbe.

OGNJEVKA
V deževni pomladi se marsikje z okužbami spopadajo sadna, tudi okrasna drevesa. Tokrat več o ognjevki ali hruševem ožigu, ki se že razvija na jablanah, kutinah, šmarni hrušici ... Pri izrezovanju bolnih vej pazimo na higieno.

UŽITNE RASTLINE S TRAVNIKA
Če nimamo vrta, naj pa tekne kaj iz narave. Gozdovi in travniki spomladi ponujajo obilje užitnih divjih zeli. Med njimi Karmen Gajšek predstavi tudi koprivo. Ustrezno pripravljeno, da nas ne 'opeče', pojemo kar presno.

PESTO IZ DROBNJAKA
Kdo ga ne pozna? Šnitloha, drobnjaka? To najmanjšo vrsto užitnih čebul Mateja Reš predela v gostljato omako. Razmažemo jo po kruhkih, po želji dodamo skuto ali kislo smetano. Recept nam bo pokazala v oddaji.

Ponovno vas vabimo na sprehod po naši prelepi Primorski. Čakajo nas zanimive zgodbe.
Izvedeli bomo, kakšni so pogoji kmetovanja v krajinskih parkih. Vrnili se bomo v čas pred traktorji in drugo mehanizacijo, ko so hlode iz gozdov vlekli konji. Mineva natanko 30 let od prvega resnejšega protesta morskih ribičev, ki so 24. junija 1994 zaprli cesto na Črnem Kalu. Izvedeli boste, kaj vse so v peteklih letih dali skozi oljkarji in njihova drevesa ter kako vplivajo podnebne spremembe na okus in značilnosti oljčnega olja. Obiskali smo prireditev Okusi vipavske v prelepem ambientu Lanthierijevega gradu v Vipavi. V Gabrovcu v občini Zgonik na tržaškem Krasu smo obiskali mlado cvetičarko in pridelovalko enoletnic ter trajnic, ki cvetje goji na prostem in to na ekološki način. Za konec pa še zanimiva reportaža s Kraškega traktorskega zbora v Dutovljah.

Poletna jutra imajo poseben čar, najlepša pa so v družbi oddaje Dobro jutro!
Tudi v prvih poletnih dneh vam ustvarjalci oddaje ponujajo številne svetovalne, izobraževalne, razvedrilne in informativne vsebine. Skupaj bomo raziskovali teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi in vam ponudili številne koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja. Z vami smo v živo vsak delovnik med 7. in 9. uro.

Az adás tartalma:

- újabb magyar állami kitüntetések érkeztek a Muravidékre;
- a No Border Words határon átnyúló projekt;
- Sara Köveš zongoraművész hangversenye Lendván;
- Falunap Hármasmalomban;
- gyermekrajz-kiállítás a Bánffy Központban;
- Iskolapad: magyar nyelvtanfolyam Muraszombatban.

Vsebina oddaje:

- dve novi visoki madžarski državni odlikovanji v Prekmurje;
- čezmejni projekt No Border Words;
- koncert pianistke Sare Köveš;
- vaški dan v Trimlinih;
- razstava otroških risb v Centru Bánffy;
- Šolska klop: tečaj madžarskega jezika v Murski Soboti.

Operna noč je že več kot pol desetletja tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča Maribor, na katerem pod taktirko umetniškega direktorja Simona Krečiča nastopajo priznani solisti mariborske operne hiše in operni zbor. Koncert, ki prinaša najlepše melodije iz zakladnice operne umetnosti, si vselej ogleda večtisočglava množica obiskovalcev vseh generacij.

Na FeNS-u so začeli najbolj uspešni glasbeniki. FeNS-a se je v vseh letih udeležilo že več kot 1.500 izvajalcev z več tisoč spremljevalci in podporniki …,
med najbolj uspešnimi pevkami, pevci, skupinami so Tinkara Kovač, Eva Černe, Ajda Stina Turek, Lea Sirk, Aleksandra Čermelj, Ylenia Zobec, Eva Boto, Sara Briški Cirman – Raiven, Brigita Šuler, Nastja Gabor, Ditka Čepin, Siddharta, Kingston, Nude, Tina Marinšek (s skupino Ultra), Lara Baruca, Alya, Polona Furlan, Andraž Hribar, Monika Pučelj, Pika Božič, Botri, Foxy teens … Na FeNS-u sodelujejo mladi glasbeniki iz Slovenije, Srbije, BiH, Makedonije, Hrvaške, Črne Gore, Italije, Madžarske, Bolgarije, Rusije, Belorusije, Kazahstana, Ukrajine, Romunije, Malte, Izraela, Latvije, Litve, Estonije …

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Poznate osnovne krtovske igre: prva je »slalom med krtinami«, druga se imenuje »zakoplji svoj zaklad«, tretja, najbolj priljubljena, pa je »dričanje po gomili«. Vse te igre dobro obvlada Vane, ki je zagotovo že pravi krt in obožuje svoj vrt. Tudi Lovro bi rad počel stvari tako kot Vane, vendar se v krtovskih veščinah šele preizkuša.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Slovenska vlada je že junija lani letošnje leto razglasila za leto generala Rudolfa Maistra. Prav letos bo minilo 150 let od rojstva in 90 let od smrti generala in pesnika, ki je hkrati ena najpomembnejših osebnosti slovenske zgodovine 20. stoletja. Kaj prinaša Maistrovo leto ? O tem bomo govorili z magistrico Lučko Lazarev Šerbec, predsednico Zvede društev generala Maistra, Alenko Juvan iz Medobčinskega muzeja Kamnik, Alešem Arihom, predsednikom Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra v Mariboru in zgodovinarjem dr. Gregorjem Antoličičem, znanstvenim sodelavcem ZRC SAZU in docentom, za predmetno področje Novejša in sodobna zgodovina na Filozofski fakulteti v Mariboru.

Predstavljamo precej redko francosko pasmo psov – pikradijski ovčar. V Mariboru je prvič potekal družinski dogodek »S hišnimi ljubljenčki v živo«, udeležili smo se ga tudi mi. Obiskali smo umetne otoke na Brežiškem jezeru in z veseljem ugotovili, da tam gnezdi veliko število ptic, med njimi tudi ogrožena čigra. Svetujemo kako preprečiti alergije pri psih in kako postopati, ko le-te izbruhnejo. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- újabb magyar állami kitüntetések érkeztek a Muravidékre;
- a No Border Words határon átnyúló projekt;
- Sara Köveš zongoraművész hangversenye Lendván;
- Falunap Hármasmalomban;
- gyermekrajz-kiállítás a Bánffy Központban;
- Iskolapad: magyar nyelvtanfolyam Muraszombatban.

Vsebina oddaje:

- dve novi visoki madžarski državni odlikovanji v Prekmurje;
- čezmejni projekt No Border Words;
- koncert pianistke Sare Köveš;
- vaški dan v Trimlinih;
- razstava otroških risb v Centru Bánffy;
- Šolska klop: tečaj madžarskega jezika v Murski Soboti.

Leto 2023 je bilo daleč najbolj vroče leto tako v Sloveniji kot na Zemlji, odkar izvajamo meritve. Vroče je bilo nad kopnim, pa tudi v oceanih in morjih. Zadnjih deset let je najbolj vročih 10 let od začetka merjenja temperature. Maj je bil najtoplejši maj globalno in 12. zaporedni najtoplejši mesec. To pomeni, da bo leto 2024 verjetno spet najtoplejše do zdaj.
Povprečna temperatura zadnjih 10 let na Zemlji je za 1,2 stopinje Celzija višja od povprečne temperature pred industrijsko dobo. Sliši se malo, ampak kaj to pomeni?

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov