Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 12. dec. 2023

TV Slovenija 1 • Tor, 12. dec.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Oskar, Ela in Hu se igrajo v dnevni sobi, ko se nenadoma razbije vaza. Kaj bodo naredili?

Ob torkih se boste prebujali z Boštjanom Romihom, Katjo Tratnik Jacob, Mojco Mavec in Ljubico Mlinar. Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali. Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Anja odkrije evropski razpis, ki obljublja veliko denarja za male občine. Le mesni prehrani, alkoholu in tobaku se morajo odpovedati. Za pridobivanje evropskih sredstev navduši še Mileta, ki mu obljubi, da jo bo na ta način morda pridobil kot punco. Najtežjo oviro mora Mile premagati že na samem začetku, saj naj bi domačo čevapčinico spremenil v bio - eko - vegi restavracijo. Projekt v odsotnosti Bora za nekaj dni celo zares zaživi in Mile že skoraj zleze med Anjine rjuhe. Ob vrnitvi gospodarja pa bi bilo srečne zgodbice kaj hitro konec, če se ne bi vanjo vmešal očarljiv državni uradnik. Ta županjo in z njo Borota prepriča, da lahko evropski projekt lokalu in občini resnično prinese ogromne vsote denarja. Ko začne iz Jeklenic nastajati prava bio – eko - vegi oaza, odide Mile z nadebudnim sekretarjem na zadnja usklajevanja v Bruselj…

Jeklenice postanejo vzor zdrave prehrane in osveščenega življenjskega sloga za vso državo. Vsi so pijani od nove kulture, le Slavc trezno ugotavlja, da se na dolgi rok tako ne bo dalo živeti. Inšpektor in policist skrbno pazita na spoštovanje pravil, še posebej zato, da ne bi kake nepravilnosti odkrila inšpekcija iz samega Bruslja. V javnih lokalih se niti slučajno ne smejo pojaviti meso, alkohol ali tobak, saj bi takoj odpihnili evropska sredstva. Celo Boro postane vegetarijanec, ki pa z roko na srce še vseeno tišči kak čevap. Jeklenice pridobijo evropska sredstva, Mile pa se iz Bruslja vseeno vrne ponižan. Sekretar namreč ni zagledan le v sadje in zelenjavo, temveč tudi v lepe fante... Ko Borota zaprosi za Miletovo roko, stari Balkanec v hipu pozabi na vegetarijanstvo in prohibicijo...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Zgodovinska mesta Atene, Aleksandrija, Tikal in Rim sodijo med najznamenitejša arheološka najdišča na svetu in stoletnim raziskavam navkljub še vedno niso razgalila vseh svojih skrivnosti. Ta središča znanja so pomenila gibalo razvoja antičnega sveta. V dokumentarni seriji njihovi ostanki oživijo s pomočjo trirazsežnih grafičnih rekonstrukcij, o načinu življenja takratnih meščanov in o pomenu starodavnih civilizacij, ki so tlakovale pot sodobnemu svetu, pa spregovorijo priznani strokovnjaki.

1. del: Aleksandrija
Leta 332 pr. n. š. je Aleksander Veliki izbral kraj za svoje sanjsko mesto, ki so ga poimenovali po njem – Aleksandrija. V Egiptu se je rodilo iz ničesar, postalo pa je najsodobnejše in največje velemesto antičnega sveta s kar milijon prebivalci, prelomno geometrijsko urbanistično zasnovo, slavno knjižnico in svetilnikom, ki je veljal za sedmo čudo antičnega sveta. Aleksandrija je bila zaradi svoje lege že od nastanka pomembno mednarodno trgovsko vozlišče in kraj, ki je privabljal največje ume tistega časa. Aleksander Veliki svojega mesta sicer ni videl, toda Ptolemajci so poskrbeli, da je bilo zares v čast njegovemu imenu.

MEGAPOLIS, THE ANCIENT WORLD REVEALED / Francija / 2020 / Režija: Fabrice Hourlier

Družbene spremembe so v zadnjih desetletjih spremenile tudi družinsko življenje in odnos do družinskih vrednot. V Skupnosti za zavest Krišne v skladu s temelji indijske filozofije in religije, ki so zapisani v Vedah, skrbno negujejo družinsko življenje. Predstavljamo zakonca, ki sta se povsem posvetila družini in vzgoji otrok.

V Krščanski adventistični cerkvi se zavedajo dragocenosti družinskih vrednot in jih negujejo tudi v življenju širše cerkvene skupnosti. O pomenu in smislu družinskega življenja sta za nas spregovorila predsednik cerkve mag. Zmago Godina in Ilijana Dordevic Aleksin.

Vabljeni v družbo rojakov iz zamejstva in po svetu.
Slovenci so nekoč odhajali v belgijske rudnike na delo, po vstopu Slovenije v Evropsko unijo pa se je še bolj razbohotila slovenska izseljenska skupnost, Reportažo je pripravila Mojca Širok.
Gostja oddaje je mag. Barbara Hanuš, profesorica slovenskega jezika in pedagogike, ki je 9 let izvajal dopolnilni pouk slovenskega jezika v Banja Luki, Slatini, Prijedoru in Tesliću.
Člani slovenskega doma so v dvorani Hrvaške glasbene akademije pripravili zanimiv program ob Veselem dnevu kulture in Dnevu samostojnosti in enotnosti. Reportaža Dušana Tomažiča.
Tjaša Lotrič pa je bila na slovesnosti ob 15. letnici Folklorne skupine Slovenskega doma Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki.

Az adás témája a decemberi ünnepkör. A lendvai ovisok feldíszítették az ovit és az ünnepekre készülődtek. Csentében és Völgyifaluban a gyerekek a szülőkkel és nagyszülőkkel közösen alkottak, Makk Palkó pedig egy hangulatos sétát tett Makk Lucával a Karácsonyi meseországban.

Tema oddaje so decembrski prazniki. Otroci iz lendavskega vrtca so okrasili vrtec in se pripravljajo na praznike. V Čentibi in Dolini so otroci ustvarjali skupaj s starši in starimi starši, Želod Palkó pa se je z Želodko Lucijo sprehodil po božični pravljični deželi.

Pia je tu, končno! Prišla jim je pomagat, da skupaj rešijo zaplet s stanovanjem. In seveda ima že rešitev – poiskali si bodo novo stanovanje. Firbcologi niso navdušeni, njihovo jim je preveč všeč in vsa druga stanovanja so … čudna. Drugi Firbcologi na terenu raziskujejo, kako bi bilo živeti v svetilniku, na gradu ali pa morda kar v naravi.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Trubarjeva ulica v Ljubljani je ena teh ulic, ki prestolnicam dajejo prav poseben pečat. Tu se sliši preplet številnih različnih jezikov, hiše pa so pričevalke čudovitih zgodb iz preteklosti.

Ko je Vesna Vidrih odkrila glino, se ji je odprl nov pogled na svet. Izdelki iz porcelana s svojo le navidezno krhkostjo odražajo njen pogled na življenje.


Sorica je slikovita alpska vasica, kjer išče povsem svojo ustvarjalno pot mlad slikar Mohor Kejžar. Na enem svojih številnih sprehodov se je z barvnimi pršili lotil skal sredi narave.


Bernadekova domačija v Makolah je stara več kot 250 let. Narejena iz lesa, domače opeke in kamna, danes pa popolnoma obnovljena, priča o nekdanjem življenju na revnih kmetijah.

Prihod žlikrofov v Idrijo ima zanimivo zgodovino. Prav tako ima njihova vloga v kulinariki različne razlage. Okusna jed teh krajev pa ima tudi svoj praznik.

Ker je župan precej napet, mu zdravnik Krt za sprostitev predlaga telovadbo. Slon začne skakati ristanc in ne opazi, da se vse trese. Jani pa medtem meščanom pomaga na varno pred potresom.

Tenerife je največji otok Kanarskih otokov. Leži v Atlantskem oceanu ob zahodni obali Afrike. Kot večina Kanarskih otokov je tudi Tenerife ognjeniškega izvora, Teide, ki že sto let ni izbruhnil, pa je najvišja gora v Španiji. Na otoku se pripravljajo na procesijo ob prazniku svetega rešnjega telesa s posebnimi preprogami iz cvetnih listov, ki jih položijo na pot procesije. Lačnim delavcem pa Cristina Gonzáles za krepčilo prinese gofio amasado. Ob prazniku se zberejo družine in prijatelji ob mizi, na kateri so najpogosteje pečen zajec, zguban krompir, latvice in čajote, posebna vrsta buč.

ZU TISCH / Nemčija / 2019 / Avtor: Claus Wischmann

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:50
Kultura

V Ljubljani te dni poteka 39. festival LGBT filma, na katerem bodo vse do nedelje prikazali 24 igranih celovečernih in dokumentarnih ter 19 kratkih filmov iz 27 držav. V središču je južnokorejski film, sinoči pa so v Slovenski kinoteki odprli tudi razstavo Stanko Jost: ostaline z grmade, o celjskem filmskem režiserju, ki je posnel deset amaterskih igranih filmov in nekaj kratkih – vse na super 8 mm filmski trak. V branje ponujamo knjigi iz zbirke Moderni klasiki Cankarjeve založbe: roman Dnevnik sobarice Octava Mirbeauja, po katerem je leta 1964 Luis Buñuel posnel svoj istoimenski film, in Jutra v Dženinu palestinsko-ameriške pisateljice Susan Abulhawa, ki se ukvarja z najbolj nerazrešljivim političnim konfliktom 20. in 21. stoletja – z vprašanjem Palestine. Ogledali smo si tudi trajnostne oblikovalske izdelke, ki nastajajo iz materialov ostankov v procesu izdelave novih oblačil. Znamko Souvenir stand je ustanovila modna oblikovalka Nataša Čagalj.

20:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Louise in Tomu se zdi, da pri zakonskem svetovanju stopicata na mestu, saj se vsakič zapleteta v pregovarjanje o nepomembnih podrobnostih. Obujata tudi spomine na to, kako sta se spoznala, potem pa srečata še starejši par, ki obiskuje isto svetovalko, in se ob tem začneta spraševati, kakšna prihodnost ju čaka in ali ima vse skupaj sploh smisel.

STATE OF THE UNION (I.) / Velika Britanija / 2019
Scenarij: Nick Hornby
Režija: Stephen Frears
V glavnih vlogah: Rosamund Pike, Chris O'Dowd

Z dokumentarnim filmom Ars vstopamo v svet radijske ustvarjalnosti in spremljamo nastajanje radij-skega umetniškega programa. Tretji program Radia Slovenija, Program Ars, se je v šestih desetletjih prelevil v eno največjih kulturnih institucij v Sloveniji.
V tem nenavadnem portretu medija nevsiljivo spremljamo delo novinarjev in urednikov od prvih zamisli in načrtovanja programa, pisanja vsebine, snemanja intervjujev na terenu in studijskega sne-mnja do obdelave posnetkov in predvajanja programa. Televizijska ekipa se je pridružila radijskim delavcem tudi pri snemanju džezovskih koncertov v Cukrarni in Drami ter simfoničnega koncerta v Cankarjevem domu.
Za Program Ars je značilen umirjen slog sporočanja, tehtne vsebine pa se izmenjujejo z daljšimi glas-benimi deli. Na radiu posebno pozornost posvečajo slovenskemu jeziku, za kar skrbijo fonetiki, lektorji in lektorice, predvsem pa vsebini. V kritiških besedilih spremljajo novosti na našem knjižnem trgu, v literarnih oddajah pa prinašajo zborno brana in pogosto dramatizirana besedila iz zakladnice domače in svetovne literature. Z oddajami Programa Ars se podajajo na gledališke, operne in baletne odre, med likovne in filmske ustvarjalce. Oddaja Gremo v kino je ena najstarejših oddaj Radia Slovenija. Ars pa ne spremlja zgolj umetnostnega dogajanja; polemično se odziva na vsa področja našega bivanja in udej-stvovanja. V Programu Ars sodelujejo vrhunski dramski igralci, dramaturgi, režiserji in glasbeni opremljevalci. Slovenski radio se lahko pohvali s številnimi nagradami z evropskih festivalov. V medna-rodnem projektu B-Air je radijske ustvarjalce med drugim zanimalo, kako glasove doživljajo dojenčki od svojega prvega dne. Na Arsu dobijo prostor radijske zvrsti, ki jih v drugih medijih redko slišimo.
Režiser in scenarist filma je Amir Muratović, direktorja fotografije Vid Osredkar in Jure Nemec, mon-tažer

Na podnebni konferenci Združenih narodov v Dubaju so sklenili zavezo o potrojitvi svetovne zmogljivosti obnovljivih virov, a svarila strokovnjakov so ob vseh dosedanjih zavezah, ki so ostale na papirju, strašljiva: svet izgublja bitko s podnebnimi spremembami. Projekcije kažejo, da bodo emisije ogljikovega dioksida iz fosilnih goriv letos dosegle rekordne vrednosti. Gostiteljica 28. podnebne konference je ena največjih izvoznic nafte na svetu. Ima svet še čas čakati naslednja srečanja svetovnih voditeljev o podnebju? Več v Globusu.

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Milana Kreslina, očeta Vlada Kreslina, vsi poznamo, saj je neštetokrat nastopil na velikih koncertih skupaj s sinom, ženo in slovito Beltinško bando.

Le malokdo pa pozna njegovo življenjsko zgodbo, ki obsega skoraj stoletje naše zgodovine. V štirih dve urnih delih oddaje Spomini je orisal svoje življenje, polno veselih, žalostnih in tudi tragičnih zgodb, zaradi izjemnega števila arhivskega in filmskega gradiva, ki spremlja njegovo pripoved ter spremljajočih zgodb o ljudeh in dogodkih, pa so spomini Milana Kreslina tudi prava freska življenja in ljudi zadnjega stoletja pri nas, še posebej v njegovem rodnem Prekmurju.
V oddajah je izjemno veliko glasbe in petja, s posnetki, nastalimi med snemanjem oddaje Spomini in z arhivskimi posnetki iz zadnjega pol stoletja.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V Ljubljani te dni poteka 39. festival LGBT filma, na katerem bodo vse do nedelje prikazali 24 igranih celovečernih in dokumentarnih ter 19 kratkih filmov iz 27 držav. V središču je južnokorejski film, sinoči pa so v Slovenski kinoteki odprli tudi razstavo Stanko Jost: ostaline z grmade, o celjskem filmskem režiserju, ki je posnel deset amaterskih igranih filmov in nekaj kratkih – vse na super 8 mm filmski trak. V branje ponujamo knjigi iz zbirke Moderni klasiki Cankarjeve založbe: roman Dnevnik sobarice Octava Mirbeauja, po katerem je leta 1964 Luis Buñuel posnel svoj istoimenski film, in Jutra v Dženinu palestinsko-ameriške pisateljice Susan Abulhawa, ki se ukvarja z najbolj nerazrešljivim političnim konfliktom 20. in 21. stoletja – z vprašanjem Palestine. Ogledali smo si tudi trajnostne oblikovalske izdelke, ki nastajajo iz materialov ostankov v procesu izdelave novih oblačil. Znamko Souvenir stand je ustanovila modna oblikovalka Nataša Čagalj.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov