Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 7. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Čet, 7. mar.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V okviru praznovanja 1500-letnice mesta Koper so v nekdanjem samostanu Frančiška Asiškega predstavili edini grški kodeks pri nas. Najplemenitejši kodeks v koprski knjižnici je izraz duhovne odprtosti mesta v vseh obdobjih zgodovine. Predstavljamo še neobjavljeni roman Gabriela Garcíe Márqueza Avgusta se vidiva, ki so ga našli po njegovi smrti v arhivu na teksaški univerzi, danes pa s simultanim izidom po vsem svetu zaznamujemo njegov rojstni dan. Ogledali smo si razstavo risb Štefana Galiča v lendavski sinagogi in bili na 5. tekmovanju novega slovenskega samospeva spevSLAM 2024 v Klubu Cankarjevega doma.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Cofek želi speči kolač za prijatelje. Ker hoče ustreči vsem okusom, v kolaču združi vse njihove najljubše sestavine. Tako nastane kolač za vse ... Kdo je dovolj pogumen, da ga bo pokusil?

Četrtkova oddaja Dobro jutro bo potekala iz mariborskega studia. Na ta dan bo minilo natanko 148 let od enega največjih izumov, telefona. Kdo vse je sodeloval pri izumu, kakšen vpliv je imel na ostale tehnologije in kdaj se je pojavil prvi telefon v Sloveniji, bo samo ena izmed tem, s katero so bodo soočili. V rubriki Svetujemo bodo s kliničnim dietetikom govorili o prehrani med virusnimi obolenji, v goste bodo prišli člani zasedbe ALO! STARI, ob koncu oddaje pa bodo izdelovali še izvirne borške, ki se jih lahko pokloni za dan žensk. Oddajo bo vodil Andrej Geržina.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Restavratorska detektivka, ki osvetljuje nastanek in vse kasnejše predelave dveh znamenitih razpel, ki sta postavljeni na ogled v Kopru in Piranu. Oba križana sta pomemben del slovenske umetnostne dediščine srednjega veka in vsak pripoveduje zanimivo zgodbo: prvi o dramatični preobrazbi, ki jo je doživel še v srednjem veku, drugi pa napeto zgodbo o odkrivanju njegovega porekla in vpetosti v dediščino jadranskega prostora.

Dve najlepši dami z vrtičkov družno padeta v nezavest : le zakaj? Pobegli morilec seje strah po celi deželi, tudi na vrtičkih. Hrabrost vrtičkarjev je na hudi preizkušnji ob pojavu možakarja s korenjem in nožem. Profesor Zver je prepričan, da bi neodvisni samci morali uživati svojo samoto. Po trudapolnih rekreativnih izkušnjah mu mora Tone dati prav, saj telovadba ni dober afrodiziak.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Ivan Regen je bil znanstvenik, ki je preučeval zvočno komunikacijo žuželk, biolog in pionir sodobne bioakustike.

Danes širšemu občinstvu malo znani Ivan Regen (1868–1947), je bil človek, ki je preučeval murnove samičke, ki je znal govoriti z žuželkami in načrtovati fonografske naprave. Rojen je bil v Lajšah pri Gorenji vasi leta 1868, študiral in doktoriral je na Dunaju, kjer je tudi večinoma živel in preučeval zvočno komunikacijo žuželk. Leta 1935 je bil izvoljen za častnega člana Prirodoslovnega društva Slovenije, leta 1940 pa za dopisnega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti.
Njegov največji projekt je bil geobiološki laboratorij, velik terarij oziroma insektarij,v katerem je preučeval fonotaksijo – usmerjeno premikanje žuželk proti viru zvoka.
Dokazal je,da žuželke slišijo s posebnim organom na prvem paru nog.
Dokumentarni portret Ivana Regna odstira delo velikega, slabo znanega slovenskega znanstvenika, hkrati pa osvetljuje pomen zvoka okoli nas tudi za tiste namene, na katere v našem vsakdanu niti ne pomislimo. Mnogokrat smo potopljeni v zvok, ki ga ne poslušamo, ker se ga ne zavedamo in ga zato tudi ne slišimo. Ti zvoki pa so lahko konstitutivni element glasbene umetnosti. Delo, ki ga je Ivan Regen začel ob koncu 19. tega stoletja, je našlo svoje mesto tudi v umetnosti – v bioakustični glasbi. Prav zato se film poetično konča z besedami: “Če ne bi bilo Ivana Regna, človeka, ki je govoril z žuželkami, in znanstvenikov moderne dobe, tudi bioakustične glasbe verjetno ne bi bilo. Hvala znanosti, da je nahranila umetnost!”
Scenarij Boštjan Perovšek in Boštjan Vrhovec, režija Boštjan Vrhovec.

Dokumentarni portret ene najboljših slovenskih pesnic in prevajalk poezije .

Z nemškimi verzi popisane ovojnice toaletnega papirja, gostilniški meniji, listki iz kavarne Union in številni papirnati škrniclji, na katere je sproti zapisovala svojo poezijo, so le manjši del literarne zapuščine »nore grafne«, kot so ji v tistem času pravili ljudje. Hranijo ga v rokopisnem arhivu Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani, tu pa je še najmanj 679 pesmi v nemščini, ki nikoli niso bile objavljene.
V starem mestnem jedru še vedno živi spomin na gospo, ki je povezovala ljubljanske literate v prvi polovici 20. stoletja. Njeno bronasto obličje nemo zre na mimoidoče s pročelja ene najbolj znanih hiš v stari Ljubljani, na Starem trgu 11. Poznajo jo vsi, pa vendar skoraj nihče. To je Lili Novy. V dokumentarni skici jo spoznamo s pomočjo pričevanj njenih najbližjih sorodnikov in tistih, ki jih je spodbudila k pisanju, ustvarjanju in življenju – kot osebo in kot umetnico. Prvič pa so predstavljene tudi njene pesmi v nemščini.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Scott, Justin in Andre se spravijo raziskovat duhovno plat afriške države, ki je v njihovem spominu usidrana kot dežela revščine in lakote. V Lalibeli obiščejo cerkve, izklesane iz skale, Justin pa otroke v šoli uči angleških besed. Obiščejo tudi dvorec v Gondarju in cerkev sv. Marije Sionske, ki naj bi skrivala sveto Skrinjo zaveze. V samostanu na gori Debra Damos, do katerega lahko splezajo le po vrvi v navpični steni, se pomenkujejo z živahnim menihom. Pogovor brez prevajalca je težaven, a zabaven. Menih z njimi deli svoje modre poglede na bratstvo vseh ljudi, ne glede na naš izvor.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Oddaja Slovenski utrinki, ki je na madžarski televiziji na sporedu od leta 1992 vsakih štirinajst dni, je informativnega značaja. Pripravlja se o Slovencih na Madžarskem in je namenjena predvsem na Madžarskem živeči slovenski skupnosti. V magazinih je največji poudarek na narodnostni kulturi, ohranjanju porabske tradicije, porabskem šolstvu in narodnostni politiki. Vključeno je tudi čezmejno sodelovanje med Prekmurjem in Porabjem, občasno pa so objavljene tudi reportaže iz Slovenije. Vabljeni k ogledu.

A Vendégem című adásban a göntérházi Gál Tiborról láthatnak portrét.

V oddaji Moj gost si lahko ogledate portret Tiborja Gála iz Genterovcev.

Lucy ima vse močnejše pomisleke glede Nadje. Preden se sooči z njo, se vmeša Bela in jo odvrne od načrta. Med druženjem Walter prizna Alfonsu, kako zelo ga skrbi prihodnost. Alfons ga opogumi in Walter se vrne k Nataši odločen, da bo vendarle obiskal zdravnika. Margit obišče Franzi v bolnišnici in zmoti topel trenutek med Franzi in Timom. Tim ima še vedno slabo vest zaradi sadovnjaka, zato sprejme odločitev, ki ni brez posledic. Christoph sumi, da ga je Annabelle znova prinesla okoli. Nato prestreže še faks, da hoče Anabelle kupiti njemu ljub del obale na Tajskem. Takoj stopi v akcijo. Dan Sonnbichlerjevih pa se konča s katastrofo.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Na Balončkovem je vsem vroče, zato se morajo ohladiti. Žarko in Živa želita pripraviti limonado, ampak morata najprej poiskati vse sestavine. Medtem pa podgana Bojanca in piščančki pripravljajo posebno plesno predstavo.

Igrivi bodikavi Mrazek iz nosa napiha cele kocke ledu. Z njimi ovije Botija v ledeno kocko, dela drsalnice in celo palmov drevored. Se bo Botiju uspelo obdržati na treh kolescih in otresti ledu, da bo lahko zbral podatke o Mrazku in opravil svojo nalogo?

Procesi načrtnega samouničenja potekajo v vseh živih bitjih oziroma v vsaki živi celici. Pri nižjih živalskih vrstah je samožrtvovanje evolucijska prilagoditev. Pri mravljah, listnih ušeh, osah, čebelah, drugih žuželkah okužena žival zapusti kolonijo, čeprav sama ne more preživeti. Utopitev delfina, množični samomori lemingov in večkratno utapljanje novofundlandca je nekaj najbolj znanih primerov samomorov pri živalih. Ali so si te živali res načrtno vzele življenje? Samomorilne misli in dejanja povezujemo s človekom. Bi lahko razvili orodja, s katerimi bi lahko zdravniki prepoznali ogrožene ljudi in jim pomagali?

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Danes se bo hrana stregla v skledah. Sklede so postale najbolj modna oblika postrežbe in po njih se imenujejo kar jedi. Ena takih je havajska poke skleda. To je v bistvu riževa zloženka, ki jo bomo obogatili z marinirano surovo ribo na vrhu. Takšno jed so začeli pripravljati tamkajšnji ribiči, ki so odrezke svojega ulova začinili in uživali kot prigrizek.
Poke sklede pa ne smemo zamenjati z budovo skledo, ki je uravnotežen vegetarijanski obrok. Mi jo bomo pripravili s tofujem in zelenjavo ter prelili z aromatično arašidovo omako.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:40
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Tarči s politiki: bo po naših razkritjih popoldanskega dela direktorjev v zdravstvu prišlo do zamenjave vodstev bolnišnic? Posebej za Tarčo je o najdaljši zdravniški stavki spregovoril nekdanji dolgoletni predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, ki se je pred letom umaknil iz javnosti. S predstavniki politike pa še o domnevni zlorabi uradnih ustanov. Je FURS v Državni zbor pošiljal preveč zaupnih podatkov, ki bi jih lahko uporabili za politične namene?

Dokumentarna serija v treh delih razkriva zgodbo Vladimirja Putina, pretkanega in nepredvidljivega državnika, ki že več kot dve desetletji vlada z železno roko. Od kod izvirajo njegovi ponos, jeza in dojemanje izdaje? Kako so se oblikovale vrednote tega nekdanjega ruskega vohuna? Ob zelo povednih arhivskih posnetkih o Putinovi vladavini pričajo nekdanji sodelavci, nasprotniki in žrtve.

2. del: V drugem delu dokumentarna serija prikaže, kako je v Kremelj prišel slabo poznani politik Putin, za katerega so oligarhi sprva upali, da ga bodo lahko nadzorovali. A Putin je stvari vzel v svoje roke in se obdal z zavezniki iz KGB-ja. Oddaja osvetli tudi zgodbi Borisa Berezovskega in Aleksandra Litvinenka, ki sta se mu zoperstavila in nato umrla na britanskih tleh.

PUTIN, A RUSSIAN SPY STORY / Velika Britanija / 2020 / Režija: Nick Green

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V mariborski knjižnici se bo jutri začel 1. festival humanistike Odprti horizonti, namenjen razvoju kritične misli, promociji humanistike in družbeno aktualnih vprašanj. Premierna izvedba festivala bo potekala pod naslovom Humanistični kabaret. Bili smo na premieri lutkovne predstave V dobrih rokah avtorice Jere Ivanc in režiserja Jakuba Maksymova v Lutkovnem gledališču Ljubljana ter na razstavi risb Štefana Galiča v lendavski sinagogi.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Februarja smo ujeli začetek snemanja avtorskega prvenca Luke Marčetića Dekle noči in zadnje snemalne dni drugega celovečernega filma Urše Menart z naslovom Vse, kar je narobe s tabo. Darko Štante v Izgubljenem sinu obravnava družinsko nasilje, Tomaž Gorkič pa se v kratkem filmu loteva stripa Magna purga. V okviru produkcijske hiše Temporama poleg Marčetića svoja celovečerna prvenca snemata Ester Ivakič in Gregor Andolšek. Bili smo na premierah dokumentarnih portretov dveh velikih imen slovenske kulturne zgodovine – alpinista Jože Čopa in tržaškega umetnika Milka Bambiča. Jeseni v naše kine prihajajo trije otroški in mladinski filmi, ki so jih režirali Jani Sever, Klemen Dvornik in Vinci Vogue Anžlovar.

Rdeča nit oddaje, ki jo povezuje karizmatični Sebastian Cavazza, je vloga ženske v zgodovini jazzovske glasbe. Večina jazzovskih glasbenikov instrumentalistov v zgodovini je bilo namreč moških, ženske so bile bolj prisotne v vokalnem jazzu. K sodelovanju so tako povabili Big band RTV Slovenija ter štiri vrhunske slovenske pevke: Alenko Godec, Nušo Derenda, Kristino Oberžan in Nino Strnad. Na spored so uvrstili najbolj priljubljene jazzovske standarde, kot so Over the Rainbow, That's live in Misty, spored pa so obogatile tudi izvrstne instrumentalne skladbe Jožeta Privška. Idejna zasnova in urednik oddaje Daniel Celarec, scenarist Marko Vezovišek, režiser Samo Milavec, voditelj Sebastian Cavazza, dirigent Lojze Krajnčan.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov