Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 8. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Pet, 8. mar.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V mariborski knjižnici se bo jutri začel 1. festival humanistike Odprti horizonti, namenjen razvoju kritične misli, promociji humanistike in družbeno aktualnih vprašanj. Premierna izvedba festivala bo potekala pod naslovom Humanistični kabaret. Bili smo na premieri lutkovne predstave V dobrih rokah avtorice Jere Ivanc in režiserja Jakuba Maksymova v Lutkovnem gledališču Ljubljana ter na razstavi risb Štefana Galiča v lendavski sinagogi.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Na Balončkovem je vsem vroče, zato se morajo ohladiti. Žarko in Živa želita pripraviti limonado, ampak morata najprej poiskati vse sestavine. Medtem pa podgana Bojanca in piščančki pripravljajo posebno plesno predstavo.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Otroška ljudska

Zvita lisička je ena najstarejših, najbolj znanih in največkrat zapetih otroških ljudskih pesmi. S pisateljico Cvetko Bevc, ki jo je pesmica o zviti lisički navdihnila pri ustvarjanju radijske igre za otroke z enakim naslovom, se bomo pogovarjali o metafori zvite lisičke in pomenu zvitosti v ljudskem izročilu.
V infografiki bomo v sliki in besedi prikazali razvoj otroške ljudske pesmi na slovenskem; prav živali so pogosti motivi v otroških skladbah. S sogovornico, profesorico kitare Evo Hren, pa bomo preverili, zakaj je Lisička še zmeraj ena najbolj priljubljenih otroških pesmi - kaj jo dela tako zimzeleno, je to tonski način, melodija, ritem?

Avtor besedila: Kajetan Kovič
Avtor glasbe: Marjan Vodopivec

Ni ga bolj svobodnega občutka, kot če pohajaš po planinah in ohranjaš dobro voljo. Kekčeva pesem je naslovna skladba filma Srečno, Kekec iz leta 1963, toda Kekec ima dve pesmi, in v obeh opeva dobro voljo: v prvi pravi, da je dobra volja najbolja in da to čivkajo že siničke, v drugi pa se odpravi, da zaseje dobro voljo med ljudmi. Glasbo za Kekčevo pesem je napisal skladatelj Marjan Vodopivec, ki se je posvetil tudi iskanju mladih pevskih talentov. Filmsko izvedbo Kekčeve pesmi je leta 1963 zapel kantavtor Martin Lumbar, ki je glas posodil igralcu Velimirju Gjurinu. O dobri volji s psihološkega vidika, pa tudi o tem, ali danes mladi glasbeniki znajo še tako dobrovoljno zapeti, bo tekla beseda v oddaji.

Lovec na pleše na vrtičkih nima posebne sreče. Izkaže se, da so gologlavci zadovoljni kakršni so, še več: njihove dame jih ne bi za noben denar zamenjale za bujno lasate primerke. Franceljnu se izpolnijo sanje: pade v vinsko klet. Na žalost ga vrtičkarji »rešijo« prehitro.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

V Tarči s politiki: bo po naših razkritjih popoldanskega dela direktorjev v zdravstvu prišlo do zamenjave vodstev bolnišnic? Posebej za Tarčo je o najdaljši zdravniški stavki spregovoril nekdanji dolgoletni predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, ki se je pred letom umaknil iz javnosti. S predstavniki politike pa še o domnevni zlorabi uradnih ustanov. Je FURS v Državni zbor pošiljal preveč zaupnih podatkov, ki bi jih lahko uporabili za politične namene?

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Scott in Justin spoznata Robela. Najprej obiščejo njegove sestre v hararski vasici, nato pa gnečo na tržnici, kjer prodajajo kat, poživilo v obliki zelenih listov, ki jih žvečijo ob kavi. Zvečer sledi adrenalinsko hranjenje hijen, ki jedo iz roke. Po dolgi vožnji z avtom spoznajo pleme Hamer in njihovo čudno šego. Ženske se nastavljajo šibam, bodoči ženin pa mora nag teči po hrbtih bikov, da se dokaže vrednega zakona.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Februarja smo ujeli začetek snemanja avtorskega prvenca Luke Marčetića Dekle noči in zadnje snemalne dni drugega celovečernega filma Urše Menart z naslovom Vse, kar je narobe s tabo. Darko Štante v Izgubljenem sinu obravnava družinsko nasilje, Tomaž Gorkič pa se v kratkem filmu loteva stripa Magna purga. V okviru produkcijske hiše Temporama poleg Marčetića svoja celovečerna prvenca snemata Ester Ivakič in Gregor Andolšek. Bili smo na premierah dokumentarnih portretov dveh velikih imen slovenske kulturne zgodovine – alpinista Jože Čopa in tržaškega umetnika Milka Bambiča. Jeseni v naše kine prihajajo trije otroški in mladinski filmi, ki so jih režirali Jani Sever, Klemen Dvornik in Vinci Vogue Anžlovar.

Az adás tartalma:

- megjelent a Bethlen Gábor Alap pályázata;
- Nemzetiségi jogok a Muravidéken;
- ülésezett a Dobronak Községi MÖNK Tanácsa;
- tojásfestő műhelymunka Pártosfalván;
- Hagyományőrző: az újratervezett magyar népviselet.

Vsebina oddaje:

- objavljen razpis Fundacije Gáborja Bethlena;
- priročnik z naslovom Narodnostne pravice v Prekmurju;
- zasedal je Svet MSNS Občine Dobrovnik;
- delavnica barvanja pirhov v Prosenjakovcih;
- rubrika Naša dediščina: na novo oblikovana madžarska narodna noša.

Danes so se začeli prvi preizkusi posebnih nadarjenosti, znanja in spretnosti za vpis v nekatere srednje šole. Nasveti bi vam verjetno prišli prav, zato smo v Infodromu obiskali dijake programa tehnik zobne protetike, ki so preizkus uspešno opravili. Gotovo ste v zadnjih tednih že slišali za stavko nekaterih poklicev v javnem sektorju, zato v rubriki Podrobno pod lupo razlagamo, kaj je to javni sektor in kdo je v tem primeru delodajalec. Obiskali smo tudi enega od šolskih krožkov, ki je zelo tehničen in med učenci OŠ Stranje zelo priljubljen. V lep konec tedna pa smo odjezdili skupaj z Lano in žrebcem Aldom, ki je bil navdih za knjigo Dese Muck Nebo v očesu lipicanca.

Linda je bolna, zato jo André nadomešča v kavarni. Tam je tudi Dirk, ki hoče Lindi na vsak način pomagati. Zaradi anonimnega klica pride v kavarno zdravstveni inšpektor.
Franzi je zgrožena, ker je teto Margit obšla slabost zaradi Timovega priznanja o zamenjavi škropiva.
Alfons in Hildegard ne moreta v svojo hišo, poškodovano v požaru. K sebi ju prijazno povabita Eva in Robert. Ko Alfons sliši, da Christophu to ni všeč, začne iskati drugo domovanje.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Rija bi rada imela hišnega ljubljenčka. V babičinem vrtu domuje ježek. Rija in Krokodil morata bedeti pozno v noč, da bi ga ujela. Zanj pripravita skledico mleka za muce in se menjavata na nočni straži. Rijo premaga spanec. Ko se prebudi, mleka ni več. Odločena je, da bo ujela ježka, zato se lova loti drugače, in kmalu se ježek ujame v past. Krokodil ga skuša objeti, a ježek je preveč bodičast. Prijatelja spoznata, da mora ježek živeti v naravi.

V tretji seriji risank Minuta v muzeju nas pronicljivi Rafael, navihana Mona in radovedni Nabi popeljejo v svet islamske umetnosti, ki je pomembno vplivala na zahodno kulturo in način življenja. Neprecenljivi zakladi iz novega krila pariškega Louvra vzbujajo osuplost, očaranje in seveda še več vprašanj, na katera zdaj že slavna trojica odgovarja na svoj značilno šegavi način.

PRESAJANJE ČEŠNJE
Začetek marca je še čas za presajanje sadnega drevja in okrasnih rastlin. Na vrtu Sebastjana Liparja raste mlada češnja, ki je divje zrasla ob matičnem drevesu. Ker je kosilnica ni ujela, jo je Sebastjan pred tremi leti cepil, pred nekaj dnevi pa presadil na novo mesto, kjer bo imela več prostora.

MAREC NA VISOKIH GREDAH IN V RASTLINJAKU
Visoke grede različnih višin sta Marko in Jure sestavila iz odpadnih materialov. Obložene so z gumbasto folijo, na dnu pa imajo mrežo proti voluharjem. Z Nevenko Breznik Beton iz kluba Gaia sta posadila prej doma nakaljen grah. Marko pa medtem v ogrevanem rastlinjaku vzgaja toploljubne plodovke in potaknjence okrasnih rastlin.

POSEBEN ŠOPEK ZA DAN ŽENA
Ob mednarodnem dnevu žena je cvetličarski mojster Simon Ogrizek sestavil osupljiv šopek. Poleg vrtnic in suhih zajčjih repkov je uporabil občutljive tulipane, pa veje okrasnega ribeza, bršljana, ki jih našel na dvorišču dvorca Gutenbuchel v Šoštanju. Seveda pa naj podarjen šopek spremljajo tudi vsakodnevno izkazano spoštovanje nežnejšemu spolu.


navrtu@rtvslo.si

Gotland leži v Baltskem morju, slabih sto kilometrov od švedske obale, in je bil pomembna trgovska postojanka že v času Vikingov. Jenny Granlund se je po študiju na celini vrnila na otok in se zdaj ukvarja z ovčjerejo, nekaj dodatnega zaslužka pa ji prinese tudi šivanje izdelkov iz ovčjega krzna. Z družino rada kuha tradicionalne gotlandske jedi, na primer žafranov kolač in kajpovo juho, ob posebnih priložnostih pa z možem povabita prijatelje in družino na jagenjčka na žaru, ob katerem seveda ne sme manjkati domače brinovo pivo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V spomin godcu, ki nam je veliko let lepšal življenja in njegovemu dobremu prijatelju, pesniku, ki nam je v življenja nosil millino, je bil posvečen koncert: Tvoje pesmi živijo naprej. Tako lahko ponovno doživimo vso veličino Lojzeta Slaka in njegove harmonike, ter podoživimo njegovo hudomušnost – svoj pečat pa so dodajajo pesmi Toneta Pavčka.
Obema velikanoma so se poklonili Fantje s Praprotna, Zadnja zasedba tria Slak, Tone Štritof in Janez Hvale. Gostje na njegovem inštrumentu - harmoniki so: Rok Švab, Andrej Svetlin, Matija Slak, Tine Lesjak, Brane Klavžar in Peter Fink.
Posebno noto dodajajo člani simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla in igralca Saša Pavček in Boris Ostan s poezijo Toneta Pavčka.


Scenarist
Jure Ivanušič

V tokratni oddaji sta ustvarjalki v fokus vzeli mejo kot prezrto, a zato nič manj odlično turistično zgodbo. Na terenu sta preverili, kakšno je čezmejno sodelovanje na območju občine Podčetrtek in na hrvaški strani reke Sotle, ter kako se Ilirska Bistrica povezuje s hrvaško Kastavščino.

Po padcu meje s sosednjo Hrvaško se je namreč v obmejnih občinah odprl neizkoriščen turistični prostor. Nekdanja meja, ki je tekom zgodovine ločevala in povezovala hkrati, postaja danes prostor za ustvarjanje skupnih partnerstev, hkrati pa se odpirajo tudi vrata novi čezmejni turistični destinaciji. Želja turističnih delavcev s terena namreč je, da bi se bolj tesno povezovali tako sobodajalci, gostinci kot tudi ponudniki kmetijskih produktov in aktivnih doživetij tako s slovenske kot hrvaške strani.
V oddaji je tako izpostavljen eden bolj originalnih pridelovalcev brinjevca iz vasi Zabiče pri Ilirski Bistrici, ki izstopa po retro kleti v kateri ima shranjene sode z namočenimi brinovimi jagodami, katere vsak dan meša zaradi nenehnega vrenja kvasovk. V oddaji boste tudi izvedeli, zakaj se vas Novokračine imenuje tudi »Dolina ljubavi«. Na hrvaški strani pa več o tradicionalnem povezovanju Ilirske Bistrice z občino Matulji ter o železniški progi Ljubljana-Reka, ki je lani praznovala 150 let in danes predstavlja dragoceno kulturno in tehnično dediščino. Žal pa se izgublja socialna vez, saj domačini vedo povedati, da je njega dni na tej relaciji dnevno vozilo tudi po šest vlakov, danes pa na njej vztraja samo še eden.
Na hrvaški strani reke Sotle izpostavljamo gastronomsko ponudbo podeželskega gostišča, ki hrani tudi ostanke Celjskih grofov. Obiskali smo dvorec Miljana in vedno razigrano Kočo pri čarovnici, ki se skriva v gozdu samo kilometer stran od samostana Olimje. V njej tudi po letih dolgo ostaja kvalitetna ponudba za otroke, ki lahko tu vstopijo v svet pravljic in ponovno spoznajo Kekca, Bedanca, Krjavlja, Sneguljčico, Rdečo kapico in druge pravljične like.
Obmejni prostor je ravno zaradi zgodovinskega spomina izjemno bogat z originalnimi vsebinami, avtentičnimi produkti, hkrati pa nas uči o multikulturnosti ter o sobivanju kultur, narodov in jezikov. Zato bi morali turistični odločevalci v prihodnje razmisliti o vzpostavitvi čezmejne destinacije, ki bi preko povezovanja in skupnega nastopa na trgu, postopoma trgala tradicionalni tranzit skozi prezrte kraje. Čas je že, da ti kraji presežejo tradicionalni tranzit na poti do Istre, Kvarnerja, Zagreba ali bolj zvenečih turističnih destinacij. Meja je namreč odlična turistična zgodba in ljudje v širšem obmejnem pasu imajo dosti za ponuditi. Samo povezati jih je potrebno na pravi način.

V športnem magazinu Pot na EP 2024, ki nas bo spremljal do evropskega prvenstva v nogometu poleti v Nemčiji, bomo spoznali udeleženke letošnjega zaključnega turnirja in gostiteljska mesta. V prvi oddaji se bosta predstavila francoska reprezentanta Dayot Upamecano in Ousmane Dembélé, nekdanji vratar dortmundske Borussie Roman Weidenfeller nas bo popeljal po Dortmundu, pokukali bomo še v škotski tabor.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V SNG Maribor smo si ogledali premiero predstave Toxic, ki je nastala po istoimenskem romanu pisateljice in dramaturginje Eve Mahkovic. V ospredju sta sodobna urbana ženska in njeno življenje. Sinoči je na festivalu Fabula gostovala češka avtorica Lucie Faulerová, ki je govorila o svojem drugem romanu Objela me bo smrt ter žalovanju in banalnostih vsakdana. Več pa tudi o knjigi Naše znanstvenice. Kako so ženske soustvarjale znanost v Jugoslaviji.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Cikel avstralskih klasik: Kultna avstralska komedija o opolnomočenju skozi žensko prijateljstvo

Mlada Muriel Heslop je zguba. Iz meglenega življenja v provincialnem mestecu beži v sončne uspešnice skupine Abba in pisane fantazije o popolni poroki, čeprav še ni bila na nobenem zmenku. Njen optimizem se poruši, ko jo socialno spretnejše prijateljice izločijo iz kroga, rekoč, da jih Muriel sramoti. V stanju žalovanja spozna Rhondo, sotrpinko, ki se prav tako počuti kot izobčenka. Prijateljstvo z Rhondo ji da krila. Muriel si z denarjem, ki ga ukrade staršem, v Sydneyju pod drugim imenom ustvari življenje, o kakršnem je vselej sanjala. A cena tega je, da mora lagati drugim in sebi. Še preden se zave, da je zavila v napačno ulico in mora spremeniti smer, jo zapusti tudi Rhonda. Muriel se spravi k sebi in odide v boj, da bi spet pridobila prijateljico, edinega človeka, ki verjame v njene potenciale.

Iz kritike Rogerja Eberta:
- Film se giblje na meji med satiro in mizerijo. Je neusmiljen portret provincialne družbe, vendar premore ogromno sočutja do neprilagojenih preživelih.

Citat iz filma:
- Preden sem te spoznala, sem poslušala Abbine pesmi. Odkar sem te spoznala, je moje življenje kot Abbina pesem.

Izvirni naslov: MURIEL’S WEDDING / Avstralski film, 1990 / Režija in scenarij: P. J. Hogan / Igrajo: Toni Collette, Rachel Griffiths, Bill Hunter

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov