Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 11. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 11. mar.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Predsednik vlade se je odločil za večje spremembe v ekipi svetovalcev v njegovem kabinetu, s položaja tako odhaja tudi vodja kabineta Petra Škofic. Na drugi strani stranka SDS kaznuje tri poslance, ki niso podpisali zahtevane izjave o lojalnosti stranki do konca mandata. Odvzete so jim funkcije v parlamentarnih odborih in komisijah. Gre za priprave na evropske volitve? Gosta: nekdanja politika in predsednika parlamenta Janez Podobnik in Pavel Gantar.

Rija bi rada imela hišnega ljubljenčka. V babičinem vrtu domuje ježek. Rija in Krokodil morata bedeti pozno v noč, da bi ga ujela. Zanj pripravita skledico mleka za muce in se menjavata na nočni straži. Rijo premaga spanec. Ko se prebudi, mleka ni več. Odločena je, da bo ujela ježka, zato se lova loti drugače, in kmalu se ježek ujame v past. Krokodil ga skuša objeti, a ježek je preveč bodičast. Prijatelja spoznata, da mora ježek živeti v naravi.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Osebna zgodba človeka, ki svojimi stališči in dejanji dviga prah v svoji okolici.

Terry Costa, priseljenec iz Kanade z azorskimi koreninami, je najbolj sporen umetnik na Azorih samo zato, ker je gej. Vsak dan se z lastnimi kulturnimi projekti bori in uveljavlja v svetu konzervativizma in diskriminacije.

V novi, prenovljeni in daljši oddaji Ah, ta leta! bomo tokrat slavili ženske, ki svoje delo razumejo kot poslanstvo, ne le kot poklic. Ženske, ki premikajo meje, posegajo na nekoč povsem moška področja in nas s svojim delovanjem navdihujejo. V studiu se nam bodo pridružile akademikinja dr. Alenka Šelih, s katero bomo spregovorili o prezrtem pomenu in vlogi žensk v naši zgodovini, pianistka nebeške vizije in herojske moči, prva dama med slovenskimi in tudi svetovnimi pianistkami Dubravka Tomšič Srebotnjak ter znanstvenica dr. Saša Novak. Spoznali bomo tudi županjo občine Črna na Koroškem Romano Lesjak, ki je ob lanskih poplavah pokazala, kako se da odločno in predvsem srčno voditi skupnost v težkih časih, ter akademsko kiparko Vlasto Zorko, ki pri skoraj 90 letih še vedno ustvarja, najraje svoje značilne skulpture žensk, ki se jih je do danes nabralo že več kot 1000. Kako se prepletata umetnost in umetna inteligenca, pa nam bo z gostjo dr. Narviko Bovcon predstavila Nina Cijan, voditeljica nove rubrike Ah, ta splet!, namenjene širjenju digitalne pismenosti.
Kot prvo med prvimi pa smo obiskali predsednico države dr. Natašo Pirc Musar, ki je s svojo vero vase in v svoje sposobnosti postala prva predsednica države in s tem na najvišji ravni nakazala simbolni premik k enakopravnosti spolov.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

Gost Intervjuja je Lev Kreft, sociolog, urednik, politik. Bil je poslanec v prvem sklicu slovenskega parlamenta in podpredsednik državnega zbora. Kreft je bil poslanec, ki so mu, ko se je oglasil, vedno in z razlogom prisluhnili. Leta 2002 je kandidiral za predsednika države. Lev Kreft je tudi univerzitetni učitelj ter sin dramatika, pripovednika, profesorja Bratka Krefta in Judite Hahn Kreft, gledališke igralke, ki je igrala tudi v nekaj jugoslovanskih filmih.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Vesoljski teleskop Jamesa Webba so zasnovali, da bi raziskal izvor vesolja, našel nove planete in morda zaznal nezemeljsko življenje. Dokumentarna oddaja razkriva njegov 25-letni razvoj pa tudi številne ovire in pravo spiralo rastočih stroškov, ki so mu stali na poti. O neverjetno ambicioznem, zapletenem in tudi najdražjem znanstvenem eksperimentu našega časa pričajo prav pionirski znanstveniki, zadolženi za teleskopov nastanek.

JAMES WEBB: THE $10 BILLION SPACE TELESCOPE / Velika Britanija / 2021 / Režija: Anthony Willis

Stranka slovenske manjšine v Italiji Slovenska skupnost je najstarejša stranka v deželi Furlaniji-Julijski krajini. Obstaja že več kot 50 let.
Njen novi predsednik je postal Damijan Terpin. Kakšna je njegova vizija stranke v časih politične negotovosti?

Zveza slovenskih žena bo 8. marec – mednarodni dan žensk – počastila v kulturnem domu na Radišah. Govorili bosta Eva Hartmann in Sabina Buchwald.
Slovenska športna zveza, Slovensko planinsko društvo Celovec, Zveza koroških partizanov in Slovensko prosvetno društvo Rož so organizirali 46. zimski pohod na Arihovo peč v spomin na padle partizane. Pohoda se je udeležilo okoli 300 pohodnikov in pohodnic.
Pred kratkim je izšla knjiga o gradu Cmurek, ki opisuje bogato zgodovino arhitekturnega spomenika na meji med slovensko in avstrijsko Štajersko.
Druga avstrijska zvezna košarkarska liga: za KOŠ Celovec je letošnja tekmovalna sezona že končana, medtem ko se za ekipo SK Zadruga Aich /Dob začenja polfinalna serija proti prvaku Hypo Tirol.
http://slovenci.orf.at

Franzi in Tim se počasi zbližujeta. Medtem ko načrtujeta romantični večer v dvoje, Nadja skuje pokvarjen načrt.
Sonnbichlerjeva skušata nekako prebroditi trenutne razmere. Alfonsa grize slaba vest in zato Hildegard prizna, da je za požar kriv on.
André pove Lindi, da noče več tekmovati z Dirkom, si pa želi biti z njo.
Lucy se z Wernerjem Saalfeldom dogovori, da bo poskrbela za slogan na letnem turnirju golfa. Ker ji to ne gre od rok, na pomoč priskoči Bela.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Oskar Eli predstavi novega prijatelja. Oblačku je ime Ha. Hu je nenadoma zelo zaposlen!

V 22. oddaji se v kvizu pomerijo Matija, Jan in Luka iz OŠ Šmarjeta (rumeni) ter Ana, Anže in Miloš iz OŠ Gornja Radgona (vijolični), v Hitrih lončkih pa Maja, Nena in Saša iz OŠ Gornji Petrovci ter Eva, Nina in Mihael iz OŠ Žiri. V studiu vlada matematično razpoloženje in diši po državnih piškotih. Božo poleti na Luno, možganček se sprehodi po kemijskih reakcijah, virusi pa neutrudno napadajo. Hitre celice zaostrimo s pokrivali in razkrijemo osebne podatke, v labirintu pa treskne z vso silo. Za koga je odločilna kromatografija, pa v oddaji.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

glasba Borut Lesjak/besedilo Fran Milčinski Ježek

Leta 1957 je Ne čakaj na maj v istoimenskem filmu Františka Čapa prvič zapela Olga Bedjanič - Hiperbola, ki ji je glas posodila sopranistka Zlata Ognjanović. Avtor glasbe je bil Borut Lesjak, besedilo pa je napisal Frane Milčinski Ježek.
Danes naslov pesmi poznamo vsi; Obnese se kot ljubezenski nasvet. Pa tudi kot shujševalni napotek. Deluje kot marketinški slogan. Tako se imenujejo filmski festivali, razstave ali tedni ljubiteljske kulture: zmeraj znova pride prav kot časopisni naslov in celo kot moto za samopomoč: vzami si čas takoj, ne čakaj na maj!

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Hrumenje motorjev in cviljenje gum odmeva v nakupovalnih središčih in številnih slovenskih mestih, ne samo v Ljubljani. Kje vse pri nas potekajo nezakonite in smrtno nevarne avtomobilske dirke? Bili smo tudi na treningu driftanja - uradno priznanega avtomobilskega športa, v katerem vozniki preizkušajo svoje meje in meje vozil.

Ali bomo tudi pri nas po dobrih 20 letih spet uvedli obvezno služenje vojaškega roka? Zaradi grozeče vojne na pragu Evropske unije je to ponovno obvezno na Švedskem, v Litvi in Latviji; o tem razmišljajo Nemčija, Francija, Hrvaška, Srbija. In zakaj nekateri menijo, da bi to iz fantkov ponovno naredilo moške?

Kdo je Uroš Umek, poleg Avsenikov in Laibacha najbrž najbolj svetovno znan slovenski glasbenik? Pred 30 leti je DJ Umek v Sloveniji oral ledino na področju techno glasbe, kmalu pa postal eden največjih producentov in DJ-ev na svetu. Sodeloval je s skupino Depeche mode, njegovo glasbo lahko slišimo na Netflixu.

Zakaj bi bil azilni dom na Obrežju neprimeren, kje naj država vzpostavi azilne centre in zakaj vlada deportira prosilce za azil, ki so zagnano in nesebično pomagali pri sanaciji poplavne katastrofe, bodo pojasnili Ivan Molan, župan Brežic, Matej Torkar, generalni direktor direktorata za migracije na Ministrstvu za notranje zadeve, in Miha Blažič iz Ambasade Rog. Je dobro, da predsednika vlade Roberta Goloba zapuščajo ženske, koliko bi Janšev SDS izgubil, če bi Anže Logar ustanovil stranko, in kdo bo naslednji Luka Dončić slovenske politike? O tem z Janjo Božič Marolt, direktorico Inštituta Mediana.

Oddaja Osmi dan bo namenjena prestižnim oskarjem, ki jih bodo podelili noč prej. Pozanimali se bomo, kako je potekala 96. prireditev z voditeljem Jimmyjem Kimmelom. Gosta v studiu bosta filmska kritičarka in novinarka Mateja Valentinčič ter filmski kritik Igor Harb. Med drugim bomo komentirali zmagovalce in iskali razloge, zakaj je morebitne favorite akademija prezrla. Bo Oppenheimer režiserja Christopherja Nolana upravičil vlogo favorita za najboljši film ali pa bo za presenečenje poskrbela nekonvencionalna drama o holokavstu Interesno območje? Neizprosna bo tudi bitka za najboljšo skladbo. V oddaji bomo predstavili glasbenika, ki je prav tako povezan z oskarji – avtorja glasbe za film Amelie, Yanna Tiersena. Yann Tiersen je pred kratkim nastopil v Ljubljani.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V Atriju ljubljanske Mestne hiše smo si ogledali razstavo Barbare Kapelj in Gabrieleja Fusa Lomilke kamenja, v MGLC pa razstavo Zmaga Jeraja Z visokim korakom prestopim okensko polico. V Kabinetu UGM smo obiskali postavitev Selling Out, ob začetku Dnevov Arnolda Tovornika pa smo prelistali svežo biografijo Stane Sever, genij na gledališkem odru Marka Koširja. Pogledali bomo tudi k začetku 42. filmskega festivala v Bergamu, kjer je v ospredju tudi filmski opus režiserja in igralca Metoda Pevca.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Leto 1402. Margareta I., najmočnejša vladarica v skandinavski zgodovini, je uspela v unijo združiti Dansko, Norveško in Švedsko. Imela je vizijo o miroljubni prihodnosti in za svoje tri države je žrtvovala zasebno življenje. Posvojenega sina Eika želi poročiti z angleško princeso, kar bi obvarovalo unijo pred obleganjem sovražnikov in okrepilo status treh držav. Vendar je na obzorju zarota, ki lahko razblini vse, v kar je Margareta I. verjela.

1. del:
Po stoletjih bojev med nordijskimi državami je leta 1397 kraljici Margareti I. uspelo združiti Dansko, Norveško in Švedsko v Kalmarsko zvezo. Piše se leto 1402, ko jo kraljica Margareta prek posvojenca kralja Erika preudarno vodi sama. Mir in blagostanje ji pomagajo vzdrževati celo pirati, veliko si obeta tudi od zaroke kralja Erika s komaj osemletno angleško princeso Philippo. Ozemeljsko celovitost ogrožajo nemški križarji, tedaj pa se pojavi skrivnosten mož, ki naj bi se rešil iz nemškega ujetništva.

MARGRETE DEN FØRSTE / Margrete – Queen of the North / koprodukcija / 2021
Sscenarij: Charlotte Sieling, Jesper Fink, Maya Ilsøe
Režija: Charlotte Sieling
V glavnih vlogah: Trine Dyrholm, Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov