Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 16. mar. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 16. mar.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Nocoj v Kulturi med drugim tudi o zbirki izbranih esejev Z one strani Marije Stepanove, ene najpomembnejših literarnih likov posovjetske Rusije. Stepanova je gostja letošnje Fabule. Za vas smo preverili, kaj letos ponuja festival Bobri, in obiskali razstavo Lade Cerar Sedlaček in Saše Sedlačka z naslovom Nad tvojo glavo letajo ptice skrbi in bojazni, prepreči jim, da se ugnezdijo v tvojih laseh v Galeriji Kresija v Ljubljani.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Kdo je najbolj pogumen? Pepe seveda! Tokrat si je zadal, da bo spoznal medveda. Čisto pravega, ogromnega, živega kočevskega medveda. Mu bo uspelo? Iskalna akcija se bo zgodila v novi oddaji. Ne zamudi je. Razen če si boječka, tako kot Kakadudu, ki se veseli le tega, da bo videl bežati Pepeta pred ogromnim rjavim medvedom.

Ponoči nameravajo oblaki imeti oblačni mrk. Ela, Oskar in Hu nočejo zaspati, da bi ga videli.

Milijin oče ni najbolj navdušen nad Ladko. Ko mu Mili podari kopel za ptice, se stvari samo še poslabšajo. Ladka začne ptice zalezovati, kar Milijinemu očetu seveda ni všeč. Videti je, da Ladka in ptiči ne gredo skupaj. Kako bodo vsi živeli pod isto streho?

Gospod Vidmar je dežurni učitelj, ki med odsotnostjo gospe Kralj prevzame njen razred. A ta drugače poučuje kot učiteljica, na kar se Mili in Moli ne moreta privaditi. Nihče od njunih sošolcev ne mara sprememb. Njihov razred pripravlja predstavo za starše. Vsi učenci se bodo morali prilagoditi, če hočejo, da bo predstava uspela.

Nia in Vitan se odpravita na potep po zelo znanem slovenskem mestu. Prisluhnimo namigom in uganimo, v katerem kraju se nahajata. Nia je tabornica in bo Vitanu zastavila zelo zanimiv taborniški preizkus. S kakšnimi preizkusi pa se bodo soočali navihani Kriškraški v studiu? Hitro poglejmo!

Pozor, ob Zofki je gradbišče! Anka in Izabela pridno prestavljata tovore raznoraznih velikosti. Vse težji so, zato bi nujno potrebovali pomoč žerjava. Kaj sploh gradita? Naj vprašamo drugače … Ali sploh kaj gradita? P kot preverite v družbi zadnjih dveh črk abecede. To sta Z in Ž.

Ekipo Mahaki čaka regionalno tekmovanje v žogometu. Mikey tovarišem še ne upa povedati, da gre na razgovor za štipendijo. Zato se zlaže. Reče jim, da ga boli rama in da gre zato na fizioterapijo. Tiffina očeta se medtem pripravljata na poroko.

Hardball II. / Avstralija / 2021
scenarij: Guy Edmonds, Matt Zeremes, Catherine Nebauer
režija: Ashton Darren
v glavnih vlogah: Semisi Cheekam, Reannah Handan, Logan Reberger, Erin Choy, Holly Simon, Ella Holowell, Sam Everingham

Tokratni Krompir bo v znamenju ljubezni. S študentoma Lauro Buzeti in Aaronom Marcelom Veldinom, ki sta sodelovala v projektu Oh, ta ljubezen, ter mladimi debaterji iz mariborske Osnovne šole France Prešeren se bosta Gaja in Klemen pogovarjala o zaljubljenosti. V rubriki Kaj znaš pa ti? bosta predstavila mlado ornitologinjo Tiso, pridružila pa se jim bo tudi biologinja Staša Tome iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije in skupaj bodo ugotavljali ali se ptički v času Gregorjevega res ženijo.

V 22. oddaji se v kvizu pomerijo Matija, Jan in Luka iz OŠ Šmarjeta (rumeni) ter Ana, Anže in Miloš iz OŠ Gornja Radgona (vijolični), v Hitrih lončkih pa Maja, Nena in Saša iz OŠ Gornji Petrovci ter Eva, Nina in Mihael iz OŠ Žiri. V studiu vlada matematično razpoloženje in diši po državnih piškotih. Božo poleti na Luno, možganček se sprehodi po kemijskih reakcijah, virusi pa neutrudno napadajo. Hitre celice zaostrimo s pokrivali in razkrijemo osebne podatke, v labirintu pa treskne z vso silo. Za koga je odločilna kromatografija, pa v oddaji.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

V Infodromu nas je zanimalo, kako in koliko mladi uporabljate drage kreme in ličila. V njih so namreč tudi sestavine, ki niso namenjene mladim. Pediatrinja razlaga, kaj je primerno za vašo mlado kožo in zakaj. Obiskali smo osnovno šolo Dob, kjer petošolci že poznajo razširjeni program, ki ga prinaša novela zakona o osnovni šoli. Najbolj jim je všeč, da neobvezni izbirni predmeti niso ocenjeni. V oddaji tudi o celiakiji in alergijah. Da so nekatere lahko zelo nevarne, nam bosta povedala Jakob in Vid z Osnovne šole Dravlje. Šahistki Inti in Sofija pa sta z nami odigrali partijo šaha.

Za ustvarjalce Osvežilne fronte je nočne more konec, saj se začenja nova sezona!
Da ne bi kdo zaspal, so se lotili spanja. Spoznavali so različne motnje spanja, postavljali neugodna vprašanja mesečniku, preverjali, kakšni vozniki smo, kadar noč prebedimo, razbijali številne mite in med drugim ugotovili, da mladi res potrebujejo več spanja.

Trenje se pojavi pri skoraj vsakem vrtenju ali stiku dveh površin v gibanju. Osrednjo vlogo ima denimo pri krlingu. Dobre klasične mehanske ure imajo približno 150 mest, na katerih prihaja do trenja. Zaradi njega izgubimo 20 odstotkov vse energije. Kako bi ga lahko zmanjšali? S tem se ukvarjajo tribologi. Ti poleg vseh lastnosti, ki vplivajo na trenje, raziskujejo in razvijajo različna maziva, da bi zmanjšali trenje.
Za zmanjšanje trenja v urnem mehanizmu uporabljamo do 50 različnih vrst maziv. Med najzahtevnejšimi je uporaba maziv v formuli 1. Z boljšimi mazivi bi lahko dosegli manjše trenje, zanesljivejše delovanje in daljšo dobo trajanja vozil, predvsem pa večje hitrosti.

Svetovni molitveni dan je največje svetovno ekumensko gibanje, ki se je začelo v ZDA leta 1927. V središču molitve, ki jo pripravljajo ženske iz različnih krščanskih cerkva, so stiske žensk, mater in otrok. V Ljubljani je bila molitev ob Svetovnem molitvenem dnevu v petek, 1. marca v Evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja.

Postni čas je za kristjane čas spreobrnjenja, ki vernike nagovarja, da se podajo na pot skozi puščavo izpraznjenosti v svobodo. Za patra Pavla Jakopa je smisel postnega časa v tem, da nas popelje v resnico.

Inženirka leta Ljupka Vrteva je prišla iz Makedonije magistrirat na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Razvila je edinstven računalniški program za prezračevanje stavb. Dekleta opogumlja, naj se odločijo za inženirski poklic. Bili smo na fotografski razstavi Dragana Teodorovića - Zeka. Odprl jo je pevec skupine Riblja Čorba Bora Đorđević, ki živi med Beogradom in Ljubljano in se je Slovencem opravičil za sporno pesem s konca 80. let. Obiskali smo tudi Radio Žica: Dino Dvornik, Đorđe Balašević, Rambo Amadeus, Robert Plant so samo nekatera izmed zvenečih imen, ki jih je gostil ustanovitelj radia Enes Hodžić, ki je pred 30 leti Zenico zamenjal z Ljubljano.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Številni izdelki iz šib nastajajo pod marljivimi rokami mojstra pletarja. Koloman Gomboc iz Polane pri Murski Soboti je eden redkih, ki se še ukvarjajo s pletenjem. Na drugem koncu Slovenije v Rečici ob Savinji pa smo spoznavali proizvodnjo industrijskih nožev. Izdelki družine Knapič so danes na prodaj v večini evropskih držav.

Iva začne delati kot natakarica v Angel baru. Ni prepričana, če je to delo ravno zanjo, a jo Miki spodbuja, da potrebuje le nekaj časa, da se navadi. Klemen povabi Tatjano v restavracijo, kamor sta nekoč redno zahajala. Ko že rezervira datum, pa se Tatjana nenadoma spomni, da ima na isti dan seminar in torej ne more s Klemnom v restavracijo. Julija ni ravno zadovoljna s potekom snemanja filma, zato jo Miki želi razveseliti in jo preseneti z obiskom na snemanju. Dogajanje v studiu razume po svoje in narobe, zato se Julija burno odzove. Maša pa Tatjano in Julijo opozori, da sta lahko srečni, ker imata doma dobra moža, medtem ko je ona sama. Tatjana in Julija se ob njenih besedah zamislita.

Kako ravnati s slušnim aparatom in skrbeti zanj? To je tema tokratne oddaje Prisluhnimo tišini. Pravilna izbira slušnega aparata v naše življenje vrne zvoke, ki jih mogoče že dolgo ne slišimo več. Poleg izbire je pomembno tudi primerno vzdrževanje. Več o slušnih aparatih in nekaj praktičnih nasvetov o tem v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

V oddaji obiščemo Stolico za slovenski jezik v Gradcu, ki velja za prvo katedra za slovenščino na svetu. Ustanovljena je bila leta 1811, in sicer je bila namenjena praktičnemu pouku slovenskega jezika.
Predstavljamo prenovljeni vodnik planinske poti Vertikala, ki nas vodi peš od tromeje, kjer se stikajo Slovenija, Italija in Avstrija, vse do Trsta.
Tudi letos je Klub koroških Slovencev v Ljubljani skupaj s celovško Krščansko kulturno zvezo in Slovensko prosvetno zvezo ter ljubljanskim Društvom slovensko-avstrijskega prijateljstva pripravil Koroške kulturne dneve v Ljubljani.
Koroška poje, največja pevska prireditev Slovencev na Koroškem.

V turističnih strategijah so pogosto prezrti slovenski kraji na drugi strani državne meje, čeprav imajo zaradi svoje unikatne multikulturnosti velike potenciale razvoja, predvsem skozi produkte kulturnega turizma, kolesarstva, pohodništva in gastronomije. Takšen primer je trojezični prostor Beneške Slovenije, katerega sestavljajo Rezija, Nadiške in Kanalska dolina. Rešilna bilka razvoja teh beneških dolin v katerih je demografska slika vse bolj skrb vzbujajoča, je ravno turizem, ki bi ohranjal identiteto in nudil ljudem nove možnosti razvoja v sodelovanju z vsemi ustanovami v prostoru. Benečija ima tako vse možnosti, da v prihodnjih letih postane atraktivna turistična destinacija.

Vasi, raztresene po pobočjih Kolovrata in Matajurja, so danes po večini prazne. Ti gorski kraji so po drugi vojni, ko je nanje padla železna zavesa, doživljali trpko usodo močne italijanske asimilacije. Vse, kar je dišalo po Slovencih je bilo enačeno s komunizmom in med ljudmi se je načrtno sejalo razdor in teror s skrivnimi organizacijami. Zlasti v prvem desetletju po vojni je Italija načrtno gospodarsko in kulturno zanemarjala obmejne beneške kraje, otroke v šolah in vrtcih pa so vzgajali izključno v italijanskem jeziku. Te vasi pa je prizadelo množično izseljevanje. Ljudje so odhajali v belgijske rudnike ali v Furlanijo, kjer so bili tovarne, delo in kruh. Dodatno pa je k izseljevanju pripomogel rušilni potres leta 1976. Razmere so se za slovensko manjšino spremenile šele leta 2001, pomembno vlogo pa je igral tudi kasnejši vstop v EU, ko je z zaščitnim zakonom Italija Beneške Slovence kočno le priznala kot del slovenskega naroda.

Turizem bo imel v prihodnje ključno vlogo pri preživetju teh dolin, v katerih še vztrajajo Slovenci Videmske pokrajine. Zato sta ustvarjalki turistične oddaje Na lepše obiskali pozabljen in malce otožen svet Beneške Slovenije, kjer potomci Čedermacev pogumno negujejo beneško narečje in slovenski jezik. Kako živijo v vedno bolj izpraznjeni vasi Mašera, zakaj je Matajur sveta gora Beneških Slovencev in kakšen pomen ima Landarska jama? V oddaji pa tudi več o Muzeju SMO, ki v Špetru prikazuje kulturno krajino od Julijskih Alp do morja, od Mangarta do Tržaškega zaliva in se uvršča med nove oblike tematskih in pokrajinskih muzejev, ki ne slonijo več na zbiranju predmetov, temveč na pripovedi. Muzej je namenjen domačinom, ki svoje kulturne in okoljske posebnosti bolj malo poznajo in cenijo, kot tudi italijanskim in drugim turistom, ki o tem prostoru vedo le malo ali celo nič.

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Tla okoli postaje ekipe Tinpo so se zvila. Veliko napetosti bo, preden bo težava rešena.

V tretji seriji risank Minuta v muzeju nas pronicljivi Rafael, navihana Mona in radovedni Nabi popeljejo v svet islamske umetnosti, ki je pomembno vplivala na zahodno kulturo in način življenja. Neprecenljivi zakladi iz novega krila pariškega Louvra vzbujajo osuplost, očaranje in seveda še več vprašanj, na katera zdaj že slavna trojica odgovarja na svoj značilno šegavi način.

V življenju se ves čas srečujemo s pravili primernega vedenja, ki urejajo medsebojne odnose in preprečujejo kaos. V vsakdanjem življenju jih imenujemo bonton. Seveda se pravila v različnih kulturah razlikujejo. V bolj formalnih okoljih pa se sistem pravil in postopkov, ki narekujejo naše vedenje, imenuje protokol. Zakaj ga potrebujemo in kako se pravila primernega vedenja s časom spreminjajo, se bomo v studiu pogovarjali z vodjo protokola Republike Slovenije, mag. Aleksandrom Strelom.
Spoznali bomo tudi, kako se primerno in spoštljivo vesti na posebnih dogodkih, kot so poroke, pogrebi ali obiski kulturnih ustanov. Tudi skupen obed pogosto pokaže, kakšna je naša kultura vedenja za mizo, zato bomo predstavili nekaj ključnih priporočil, o kulturi obdarovanja pa bomo spregovorili s filozofom dr. Mirtom Komelom.
Velik del naše komunikacije se je preselil tudi na splet. Pošiljanje elektronskih sporočil, klepetanje na različnih forumih, objavljanje fotografij na družbenih omrežjih je postalo sestavni del našega vsakdana. A tudi tam veljajo pravila primernega vedenja. Kakšna so, nam bo v rubriki Ah, ta splet! razkrila Nina Cijan z gostjo Majo Vreča, strokovnjakinjo za varno rabo interneta.
Oddajo o primernem vedenju bomo končali s pogovorom o moči, ki jo ima naša zunanja podoba, o moči, ki jo nosi obleka. Z nami bo avtorica treh knjig o kulturi oblačenja, Lea Pisani.

Na idilični lokaciji na obrobju zaselka, na Zaplani nad Vrhniko, stoji privlačna in očarljiva družinska hiša. Umaknjena pred sosednjimi objekti, s pogledi na okoliške travnike in gozdove. Prav tako zanimiva kot njena zunanjost pa je tudi njena notranjost. Imeli smo ta privilegij, da smo jo obiskali v času prave zimske idile.
V središču Ljubljane je na mestu stare poslovne stavbe, v kateri so bili včasih trgovski prostori, zraslo novo poslopje s sedmimi stanovanji. Vsa imajo razkošne kvadrature, imenitne razglede na okolico, vrhnji dve pa še edinstveno teraso, ki poteka okoli celotne stavbe. Ni nas bilo treba preveč prositi, da smo se odzvali vabilu in si od blizu ogledali enega od dveh penthousov, v katerem pa se je posebno pozornost namenilo tudi prostoru, kjer preživimo tretjino svojega življenja.
V eni najstarejših hiš na Starem trgu, v srcu starega ljubljanskega mestnega jedra, je svoje mesto našlo inovativno opremljeno stanovanje, ki spretno združuje šarm 'vintage' pohištvenih kosov in sodobnega minimalizma.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Težave z upravniki večstanovanjskih stavb žal niso redkost. Zaplete se predvsem takrat, ko se etažni lastniki odločijo, da bi upravnika zamenjali. Prav to se je zgodilo tudi v ljubljanski soseski Fužine. Čeprav so stanovalci enega od vhodov na Brodarjevem trgu že izbrali novega upravnika, je stari, podjetje SPL, še zadrževal dokumentacijo in sredstva rezervnega sklada. O tem, kakšne možnosti imajo v takšnih primerih etažni lastniki, v oddaji, v kateri bomo govorili tudi o samovoljnem ravnanju bank. Konkretno: NLB je praktično brez obvestila blokirala račun ljubljanskega podjetja in mu s tem povzročila kup preglavic. Banke to počnejo, ker lahko, je kritična poznavalka bančnega sistema.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V družbo Jokerja prihaja prehranski svetovalec Jernej Ogrin. Rekreativno se ukvarja z badmintonom ter fitnesom, ljubi so mu tudi hribi. Z zaročenko redno plešeta družabne plese, v kratkem pa ju čaka poroka. Je lastnik dveh mačk, Cosma in Buše, in ima načrt, da se bo letos pomladi posvetil kolesarstvu. Na pomoč mu je priskočil prijatelj, ki prav tako letos načrtuje poroko, David Cirikovič.

Pomlad prihaja in z njo nova epizoda oddaje Kaj dogaja?, v kateri tokrat zajtrkujemo z astronavti, večerjamo z influencerkami in kosimo na roke. Na terenu smo plačali vstopnino za ogled stanovanja v Ljubljani, naš jezikovni mojster magister Baltić je našel čisto svež jezikovni zaplet, v rubriki (s)HIT tedna pa skupaj s policijo vozimo v ritmu skladbe Pas ti mater. Politična telenovela Palomar tokrat spremlja Boruta, ki skrbi za Tanjino novo funkcijo, naš gost pa bo zdravnik in pisatelj David Zupančič. V rubriki Glas ljudstva potujemo čez lužo, od koder vam svetuje Donald T., na Malo teraso pa prihajajo zimzeleni Pero Cekin in Suckoli.

21:35
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

21:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Dogajanje druge sezone se iz podmornice preseli na kopno, detektivki Amy Silva in Kirsten Longacre imata novo nalogo, za katero se izkaže, da je veliko nevarnejša, kot sta pričakovali.
Preizkus orožja britanskih vojaških sil gre katastrofalno narobe in pri tem umre sedem vojakov, od katerih sta dva iz kraljevih zračnih sil ene od zalivskih držav, ki je tesna zaveznica in trgovinska partnerica Združenega kraljestva. Amy in Kirsten se znajdeta v središču zapletene preiskave občutljivega mednarodnega incidenta.

ep. 1
Preizkus orožja na poligonu Britanskega vojaškega letalstva se sprevrže v tragedijo, v kateri umre sedem vojakov, med njimi tudi dva iz zavezniške države na Bližnjem vzhodu. Preiskavo kočljivega mednarodnega incidenta zaupajo škotski policijski svetnici Amy Silva. Poveljniki vojaškega letalstva so prepričani, da so krivca pridržali, ter od Amy in Kirsten zahtevajo, da končata preiskavo. Toda Amy vztraja.

VIGIL (II.) / 2023 / Velika Britanija
Scenarij: Tom Edge
Režija: Andy De Emmony, Joss Agnew
V glavnih vlogah: Suranne Jones, Rose Leslie, Gary Lewis, Romola Garai, Dougray Scott, Oscar Salem, Amir El-Masry, David Elliot, Chris Jenks

Izvrstna analiza zakulisja sprejemanja odločitev na najvišji ravni v Evropski uniji je posneta po knjigi nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa. Vpogled v sobane, kjer se vršijo pritiski nad neubogljivimi članicami, je režiral legendarni francoski avtor grškega rodu Costa Gavras. Zanimivo je, da je to njegov prvi film, posnet v Grčiji.

Piše se leto 2015. V Grčiji, opustošeni zaradi finančne krize, na volitvah zmaga zveza levih strank Siriza, na čelu katere je karizmatični mladi politik Aleksis Cipras. Za pomoč pri pogajanjih z zloglasno Trojko, ki narekuje ukrepe za grški izhod iz krize, je določen finančni minister Janis Varufakis, ugledni ekonomist z bleščečo mednarodno akademsko kariero. Njegovi predlogi vodijo proti nekonvencionalnim rešitvam, ki pa bi lahko omilile res težaven položaj Grkov. Na zasedanjih t. i. Evroskupine pa poteka vse prej kot demokratična in transparentna igra …

Originalni naslov: ENÍLIKOI STIN AÍTHOUSA
Leto produkcije: 2019
Država: Grčija, Francija
Žanr: politična drama
Režija: Costa Gavras
Scenarij: Costa Gavras po knjigi Janisa Varoufakisa
Igrajo: Christos Loulis, Alexandros Bourdoumis, Ulrich Tukur, Daan Schuurmans

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov