Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 7. apr. 2024

TV Slovenija 1 • Ned, 7. apr.

V gozdu je noč. Miš zavoha želod. Nenadoma zauka sova. Miš steče, da bi ubežala nočnemu plenilcu. Končno doseže brlog. V njem jo čakajo mladički. Tam izpusti želod, ki ga mladički začnejo glodati. Ko se najejo, se stisnejo k mami in zaspijo. Lahko noč, miške!

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Žabica Živa in njen prijatelj Tjaž sta na trnih. Rada bi se pridružila Ribnikarjem, največjim pustolovcem na vrtu, toda člani lahko postanejo samo najpogumnejši in najspretnejši. Živa in Tjaž morata premagati ovire na poligonu, njun športni podvig pa spremljajo tako na tleh kot v zraku. Jima bo uspelo?

Rija in Krokodil gresta v kino gledat film z naslovom O petih vilah. Krokodil šušti s papirčki bombonov. Srka, riga in zeha! Pozor, Krokodil! Glej, vile so spekle torto. Krokodil? Ogromna senca se pojavi na platnu. Pošast? Zdaj drobna senca pride rešit Krokodila. Otroci vzklikajo. Zares si super, Krokodil!

Maček Smuk je obtičal na strehi skednja, zato morata Žarko in Živa narediti načrt in ga rešiti. Žarko misli, da zna leteti, Živa pa hoče splezati po lestvi. Ko pade z lestve, se zdi, da je letenje res edina rešitev!

Jesen je in cmokci se zabavajo ob odkrivanju najzanimivejših listov. Ko Modri cmokec najde seme platane, hitro odkrijejo edinstven in zabaven način igre.

Mipa je navdušena, da se bo fotografirala s sošolci. Pripela si je celo novo pentljo. Ker pa ne more sedeti pri miru, pokvari vsako fotografijo. Ali ji bo Bučko znal pomagati, da se bo lahko umirila?

Bubi, Bibi in Boni se igrajo na obali in med letenjem oponašajo let drugih gozdnih živali. Radi bi leteli kot čebele, zato se jih odločijo poiskati in poizvedeti, zakaj letajo od cveta do cveta. V rožnem vrtu zagledajo čebelico. Približajo se ji in opazijo, da od cveta do cveta raznaša cvetni prah, ko nabira nektar. Bubi in Bibi sta tako neučakano radovedna, da z vprašanji kar prehitevata drug drugega. Čebelica ju skuša umiriti in jima pove, da bo nektar odnesla v čebelji panj, kjer ga bodo čebele delavke predelale v med. Sovice v domače gnezdo prinesejo satje, čebelje darilo za mami in očka. Hitijo jima pripovedovati o vsem, kar jih je naučila čebelica. In tudi o tem, da sogovorniku ne smemo nikoli segati v besedo.

Boti se znajde sredi bleščečega prostranstva in pade v temni krater. Žareča sled vijugavega Trobka, ki se vije skozi temačne rove, ju pripelje do jame, polne razigranih plešočih Trobkov.

Jure Cofka uči loviti po medvedje. Rib pa ni prav lahko ujeti, če imaš majhne tačke. Na srečo si Cofek izmisli drug način, kako bo domov prinesel večerjo. Ali mu bo to res uspelo?

Pav Pavo se na poti na veliko pavje srečanje izgubi, in Mavgli mu pomaga najti pot. Tiger Šir kan pa jima sledi na srečanje in med pavi povzroči preplah. Mavgli in Pavo morata ukrepati.

S čim dihamo bitja na kopnem in zakaj ne moremo ostati pod vodo kot ribice? Zmedi se poda pod gladino poiskat zaklad, pri tem pa spozna, kaj so škrge.

Poka prespi pri Pipu. Ob medli svetlobi Pipove nočne lučke si pripovedujeta pravljice za lahko noč. Ko se ta pokvari, Pip prižge drugo svetilko, ob njeni močni svetlobi pa Poka ne more zaspati, saj raje spi v temi. Ko se odplazi v pritličje, da bi lahko spal ob prižgani luči, Poka spozna, da se Pip boji teme. Z igricami v temi mu pomaga, da se otrese strahu. Pipa res tako zabavajo igra z nalepkami, ki svetijo v temi, senčne lutke in opazovanje zvezd na nočnem nebu, da strah kar izpuhti. Pip brezskrbno zaspi v zatemnjeni sobi pod zvezdnatim nebom, posejanim s Pokinimi svetlečimi nalepkami.

Zafrk je imel strica, starega morskega volka Sivobradca. Ta je zakopal zaklad, potem pa pozabil, kam je dal zemljevid. Ko ga Zafrk najde, si ne more kaj, da ne bi šel iskat zaklada. Toda zaklad je na otočku sredi krhkega koralnega grebena.

Oskar Eli predstavi novega prijatelja. Oblačku je ime Ha. Hu je nenadoma zelo zaposlen!

Brina, Kati in Smejko so s starši na pikniku in se igrajo deželo senc. Kati si na vse pretege prizadeva spreminjati pravila igre, tako da bi bila ta njej v prid. A Brini jo uspe prepričati, da je z upoštevanjem pravil igra zabavnejša.

Ob koncu tedna se oči, Brina in Binka igrajo kipe. Binka je vsa iz sebe, ko zagleda žuželko v obliki lista. In ta list celo hodi. Očija pa igra »kipi« tako prevzame, da sploh ne opazi Binkinega vznemirjenja.

Danes je dan za izmenjavo. Vsi v gozdu zbirajo dragotine in jih z veseljem izmenjujejo. Ajdi pade v oči Egonov kamen, ki bi bil sijajen za njeno kopje, a sama žal nima ničesar, kar bi lahko zamenjala. Na srečo ima očka predlog. Najdragocenejša so v naravi semena.

Ernest in Celestinca se igrata »igro tišine«. Tisti, ki bo prvi spregovoril, bo poraženec. Vsi v mestu pa so zaskrbljeni zaradi tega molka. Sta Ernest in Celestinca drug na drugega jezna?

Zdravnica Mica in Tinko pokažeta, kaj se zgodi, če si zlomimo kost. Takrat moramo nujno k zdravniku. Ta bo kost naravnal, nato pa bomo morali še nekaj časa počivati.

V džungli življenje ni lahko. Vroče je, mokro in zelo vlažno. Rastline so lahko bodeče in strupene, živali pa včasih nevarne. Toda nekaj ostroumnih živali je preživelo izzive življenja v džungli. Med njimi so tudi kenguru, ametistni piton in kazuar.

Avtor besedila: Svetlana Makarovič
Avtor glasbe: Ati Soss

Prestolnica je navdahnila številne popevke: Ljubljančanke, Bela Ljubljana, Šuštarski most, pa celo Lublana je bulana. Ljubljane pa številne popevke niso opevale po naključju: v zlatih časih slovenske popevke je obstajal natečaj za najboljšo pesem o Ljubljani.
Avtorica besedila Svetlana Makarovič je večkrat izjavila, da je besedilo skladbe V Ljubljano spisala na hitro, med vožnjo z avtobusom, ker se ji je mudilo z oddajo, toda kljub vsemu se je besedilo “prijelo". Kar na sedežu “malega avta, ki je še premajhen”, bo tekel pogovor o zlatih časih slovenskih popevk in pevk, o glasbenih aspektih in figurah, pa tudi o značilnostih in zmogljivostih nekaterih najbolj prepoznavnih slovenskih glasov.

V ciklu glasbenih oddaj Moj klasični hit boste lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način, s klasično glasbo. Iz sveta medijsko najbolj prepoznavnih osebnosti so izbrali šest zanimivih osebnosti z različnimi poklici, ki spregovorijo o svojih najljubših klasičnih delih: predsednika Boruta Pahorja, plavalca Darka Đurića, popotnika Toma Križnarja, duhovnika Roberta Friškovca, pesnico Svetlano Makarovič in poslovneža Iva Boscarola. Zaporniški duhovnik Robert Friškovec je ustvarjalcem oddaje zaupal svojo zanimivo glasbeno zgodbo. Scenarist in urednik oddaj Daniel Celarec, režiser in montažer Jernej Kastelec, direktor fotografije Marko Kočevar.

Nastop Slovenskega komornega zbora pod vodstvom dr. Mirka Cudermana, enega najvidnejših slovenskih zborovodij druge polovice 20. stoletja. Muzikolog, duhovnik in dirigent Mirko Cuderman je velik poudarek v poustvarjalnosti namenil kvalitetni predstavitvi duhovne in posvetne slovenske zborovske glasbe. V tokratni oddaji boste spremljali predstavitev izbranih motetov iz obsežne zbirke Opus Musicum, slovenskega renesančnega skladatelja Jakoba Petelina Gallusa. Posnetek je nastal leta 1991 na slavnostnem koncertu v Cankarjevem domu ob skladateljevi 400-letnici smrti.

Na nedeljo Božjega usmiljenja se bomo pod vtisom praznikov sprehodili skozi mozaik (po)velikonočnega dogajanja.

Na nedeljo Božjega usmiljenja se bomo pod vtisom praznikov sprehodili skozi mozaik (po)velikonočnega dogajanja in raziskali, kako nas veselje velike noči lahko zaznamuje skozi vse leto. Med drugim nas bodo s pesmijo razvajali člani Zbora alfa in omega in kantavtor Bor Seušek, pozanimali se bomo, kako življenja zaznamuje program »Eksodus 90« in se spomnili 100. številke revije Vzgoja, morda pa nas preseneti tudi kakšen navihan zajček in pisan jajček.

V Komendi so konec marca pripravili tradicionalni kmetijsko-obrtni sejem, kjer obiskovalce običajno najbolj pritegne bogata ponudba kmetijske tehnike.
Predstavljamo Globočnikove na Gorenjskem, ki se ukvarjajo z rejo perutnine in prirejo jajc. Opozorimo na začetek kampanje vnosa zbirnih vlog za ukrepe kmetijske politike v letu 2024. Osrednjo temo namenjamo uveljavljanju pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja za kmetice. Mudili smo se med vinogradniki, ki so se v osrčju Slovenskih goric posvetili aktualni problematiki trajnostne pridelave.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Osrednja gosta oddaje sta Peter Fink in Tomaž Rot. Tomažev ansambel bo s pevkama Aljo Deželan ter Niko Svetlin, sicer vnukinjo Franca Flereta, izvedel uspešnico Ljubezen mamina. Za dobro vzdušje skrbi tudi dolenjski ansambel Petra Finka s pevko Urško Klobučar, premierno pa bo v oddaji Gorenjski kvintet, ki ustvarja avtorsko glasbo ter debitantski trio z imenom Prva liga. Avsenikovo Moj rodni kraj, moj rodni dom bo občuteno interpretirala sopranistka Tina Debevec Dragoš. Pomagali ji bodo violinistka Hermina Matjašič, basistka Barbara Jehart ter harmonikar Boris Lah. Andrej in Sandi se bosta v garderobi pogovorila o njegovih voditeljskih ambicijah.

Obujamo spomine in uživamo v najboljših točkah oddaje V petek zvečer.

Nadaljevanje dogodivščin na konjskem ranču Immenhof

Sestre Lou, Emmie in Charlie, ki so podedovale velik konjski ranč, se tokrat spopadajo s številnimi novimi izzivi. Ko neznani storilec zastrupi zmagovalnega dirkalnega konja Cagliostra s sosednjega ranča, se hitro dogovorijo, da ga bodo skrile na ranču Immenhof. Vendar Lou opazi, da tudi tam ni več varno in najde zatočišče drugje. Cagliostra odpelje med divje konje in mu obljubi, da se nikoli več ne bo udeležil konjske dirke. Njegov lastnik ima z dirkalnim konjem drugačne načrte.

Serija filmov o sestrah, ki se za ohranitev konjskega ranča spopadajo s številnimi zunanjimi sovražniki, je bila v 70. letih priljubljena TV-vsebina v Nemčiji, pred nekaj leti pa so jo ponovno obudili.

Izvirni naslov: IMMENHOF 2 – DAS GROSSE VERSHPRECHEN / Nemški film, 2022 / Režija in scenarij: Sharon von Wietersheim / Igrajo: Leia Holtwick, Ella Päffgen, Moritz Bäckerling, Caro Cult, Max Befort, Valerie Huber, Heiner Lauterbach

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Pip in Poka na hribu tekmujeta v kotaljenju. Poka nepričakovano naleti na Francko in se spomni obljube, da bosta na peskovniku skupaj naredili barčico tobogan. Ker bi rada izpolnila obljubi, ki ju je dala Pipu in Francki, sklene, da se bo skrivaj hkrati igrala z obema. Hitro smukne na hrib k Pipu, da se igrata kotalivčke, pa švigne do peskovnika, kopat mivko za tobogan. Tekanje sem ter tja jo strašno izčrpa, Pip in Francka pa po naključju odkrijeta njeno skrivnost. Zabavata se, ko vidita, kako bi rada ustregla obema. Igraje jo razkrinkata in Poka prizna, da je res pri koncu z močmi. Odločijo se, da se bodo skupaj igrali.

Pred odhodom na evrovizijsko turnejo Bernarda in Jože gostita našo predstavnico na Pesmi Evrovizije Raiven ter baletnega plesalca in koreografa Lukasa Zuschlaga, ki je pripravil koreografijo za nastop na velikem evrovizijskem odru. V goste prihaja še čarodej Sam Sebastian, ki praznuje 25-letnico delovanja, kar je obeležil s posebno magično varietejsko predstavo. V zabavnih igrah se tokrat pomerita spletni vplivnici Eva Ostrouška in Anja Fratnik Suska. Na glasbenem odru se predstavljajo glasbeni dvojec Romachild s pesmijo Vzem si ga in Miran Rudan s pesmijo Amen.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Po aferi sodna stavba so se Socialni demokrati odločili za izredni volilni kongres, na katerem bodo izbrali novo vodstvo. Kandidati za naslednico Tanje Fajon so trije, Milan Brglez, Jani Prednik in Tadej Beočanin. Naši gostje bodo govorili o tem, kakšna je prihodnost stranke in njen odnos z drugima strankama v koaliciji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Scenarij za razkošno biografsko nadaljevanko o Mariji Antoaneti je napisala Deborah Davis, ki je leta 2019 za film Najljubša (The Favorite) prejela bafto za najboljši scenarij in bila nominirana za oskarja.

Marija Antonija Jožefa Ivana Habsburško-Lotarinška, bolj znana kot Marija Antoaneta, se je rodila 2. novembra 1755 na Dunaju materi Mariji Tereziji in očetu Francu I. Štefanu Lotarinškemu. Ko je bila stara štirinajst let, so jo poslali na francoski dvor, kjer se je leta 1770 v Versajski palači poročila z Ludvikom XVI. S tem naj bi bil sklenjen mir med Francijo in Avstrijo. Kronanje para je potekalo 10. maja 1774, takoj po smrti kralja Ludvika XV. Marija Antoaneta je postala simbol vsega dobrega in hkrati tudi vsega slabega, povezanega z monarhijo.

Za mlado Marijo Antoaneto je prihod na dvor velik šok, saj se zave, da ne bo več mogla živeti, kot je bila navajena, in da bo zbliževanje s soprogom nenavadno in zahtevno. Ludvik je po značaju samotar, pred soprogo beži, še najbolje se počuti, ko je v naravi in v družbi živali. Marija Antoaneta je bistra in hitro spozna dvorna pravila ter skrivnosti, a kljub temu marsikdaj ravna po svoje. Je ljubiteljica razkošja, zabav in kulture. Proti vsem pričakovanjem se tudi Ludvik XVI. izkaže za bolj odločnega in sposobnega vladanja. A nasprotniki, ki niso prav daleč, se trudijo, da bi mlademu paru, še posebej Mariji Antoaneti, spodletelo.

ep. 1:
Štirinajstletna avstrijska nadvojvodinja Marija Antoaneta se pod budnim očesom mame Marije Terezije pripravlja na vlogo soproge francoskega prestolonaslednika Ludvika Avgusta, vnuka francoskega kralja Ludvika XV. Dogovorjena poroka naj bi povezala burbonsko in habsburško dinastijo in vzpostavila zavezništvo med Francijo in Avstrijo. Ko Marijo Antoaneto po predpisanem ceremonialu pospremijo čez most med obema državama, stopi v vrtinec povsem tujega kulturnega okolja in spletk v francoski kraljevi družini. Za nameček njen mož z njo noče spregovoriti niti besede.


MARIE ANTOINETTE / Francija / 2022
Scenarij: Deborah Davis
Režija: Geoffrey Enthoven, Pete Travis
V glavnih vlogah: Emilia Schüle, Louis Cunningham, James Purefoy, Jack Archer, Jasmine Blackborow, Gaia Weiss, Oscar Lesage, Crystal Shepherd – Cross, Caroline Piette, Nathan Willcocks, Roxane Duran, Laura Benson, Jonas Bloquet, Yoli Fuller, Liah O'Prey, Paul Bandey

Tokratna gostja oddaje Intervju je ponosna Slovenka Marija Ahačič Pollak, ki je že desetletja eden od stebrov slovenske identitete med našimi izseljenci v Kanadi. Ustanoviteljica zbora Plamen in avtorica radijske oddaje za kanadske Slovence je vsestransko dejavna vse od leta 1960, ko je za možem pobegnila iz takratne Jugoslavije. Podala se je v neznano in začela znova, pove Marija, ki je za seboj v Sloveniji pustila obetavno kariero pevke v Ansamblu Slavka Avsenika.

Voditelj: Jože Možina

22:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:15
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Dokumentarni film govori o izraelskih mladostnikih, ki morajo pri osemnajstih letih na služenje obveznega vojaškega roka. Dekleta se urijo dve leti, fantje tri, tudi v kriznih razmerah in na okupiranih ozemljih. Pri tem obstajajo izjeme, toda tistim, ki odhod v vojsko zavrnejo zaradi ugovora vesti, grozi zaporna kazen. Otroke indoktrinirajo od malega. Hodijo v mladinske kampe, ki so priprava na vojaščino, in jih silijo, da v roke vzamejo puško. Film prepleta vojaške posnetke iz prve roke in zapise iz dnevnikov tistih, ki v tem niso videli smisla in so končali svoje življenje.

INNOCENCE / Danska, Izrael, Islandija, Finska / 2022 / Režija: Guy Davidi

Skladatelju Lojzetu Lebiču se je leta 2014 ob njegovem 80. jubileju poklonila tudi osrednja glasbeno-izobraževalna ustanova pri nas, Akademija za glasbo v Ljubljani s svojim koncertnim programom. Za nastop s simfoničnim orkestrom, sestavljenim iz študentov glasbe, so v Cankarjevem domu pripravili izvedbo skladateljevih Novembrskih pesmi za glas in orkester. Solistka je bila mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko, izvedbo pa je vodil dirigent Marko Letonja.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov