Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 28. apr. 2024

TV Slovenija 1 • Ned, 28. apr.

Poleti so gore pravo igrišče za svizce. Ko se napasejo na čudovitih cvetlicah, mladički ob sončnem zahodu pohitijo domov v svoj brlog. Drug drugemu ovohajo lička, da se prepričajo, ali so vsi iz iste družine. Potem skupaj z mano in očkom zaspijo, ležeč na hrbtih, z glavo med sprednjima tačkama. Lahko noč, svizci!

Polž Saško zelo rad je, vendar ne sam, zato išče koga, s komer bi si skupaj privoščila dobro kosilo. Toda taščiček Niko je za Saška prehiter, kipec pri vodometu ni prav klepetav, konj Hektor pa ne razmišlja o hrani, temveč samo o igri. Saško že skoraj obupa, a se še malo potrudi in na koncu dobi nagrado – slastno kosilo z najboljšo družbo.

Boris praznuje rojstni dan. Lepo se obnašaj, Krokodil. Danes nisi ti v središču pozornosti. Danes je Borisov dan. Tudi darilo je zanj. A je tako posebno, da se Rija s težkim srcem loči od njega.

Ko Živa in Žarko na tleh najdeta skrivnosten pisan predmet, morata ugotoviti, čemu služi. Je to klobuk? Papirnata ladjica? Zastava? S pomočjo prašičkov ugotovita, da je to pravzaprav zmaj, a ga ne znata spraviti v zrak.

Cmokci naletijo na različne predmete, ki oddajajo živalske zvoke. Radovedni prijatelji se zvokom smejijo in jih posnemajo. Le Modri cmokec na veselje drugih ves čas samo mijavka.

Snežni Dremavko je mesečnik, ki blodi po zasneženi pokrajini. Ne more se prebuditi iz sna in se zaleti v Botija. V spanju brezglavo drsi po snegu. Boti se mu spretno izmika, s svojo domiselnostjo zbere vse podatke in opravi nalogo.

Cofek ugotovi, da prijateljice Rite zaradi počitnic ne bo videl dolga dva meseca. Skrbi ga, da ga bo pozabila, zato po vsem gozdu nalepi svoje slike. Ampak kaj, če te ne bodo dovolj?

Tiger Šir kan spet lovi Mavglija, in ta pade v sotesko. Vsi mislijo, da je mrtev. A Mavgli je živ, in domisli se, kako bo Šir kana prestrašil in ga prisilil, da se opraviči za svoja dejanja.

Zakaj se sladoledna lučka na soncu stopi in kako iz vode nastane led? Zmedi bo izvedel tudi to, pomagal pa mu bo Snežko.

Bučko je nerodna pošast. Ko pomotoma polomi nagrado gospe Jokinstok, se potrudi, da skrije svojo napako. Bo zbral pogum in priznal, kaj je naredil, preden bo učiteljica sama odkrila resnico?

Bubi na obali jezera opazuje poskočnega žabca, pri tem pa zagleda nenavadne ribice. Žabec ji pojasni, da so njegovi bratci. Pove ji, da je bil sprva tudi sam taka ribica. Bubi je navdušena nad preobrazbo. Odloči se, da se bo spremenila v slona. Bibi dvomi, Bubi pa je odločna. Sovice poiščejo slončka, a ta jim pove, da ni bil niti sovica, niti se ni izvalil iz jajčka. Bubi je razočarana, ker se ne more preobraziti, a jo Bibi in Boni tolažita, da je ljubka mala sovica. Bubi misli, da se je žabica prej z njo pošalila, zato se preobleče v slončka: ušesa iz listov, trobec iz rožic in vejica za rep. A žabec jim pojasni, da ni šlo za šalo, ampak da je bil v resnici paglavec, ko je bil majhen. Doma v gnezdu sovice pripovedujejo mami in očku o preobrazbah in Bubi spozna, da je prav rada ljubka mala sovica.

Pip in Poka taborita na Pipovem vrtu, ker sta se namenila opazovati zvezde. Pip se umiri in tiho zre v nebo, nemirna Poka pa moti Pipa, pripoveduje pravljice in poje. Pipa skrbi, da bosta zamudila zvezdne utrinke. Poki je neprijetno, igrat se gre v šotor, da ga ne bi več motila. A opazovanje utrinkov brez Poke Pipa dolgočasi, zato jo zvabi iz šotora s prijazno taborniško zgodbico o zvezdnem utrinku. Poka se umiri in končno mirno obsedi, po nebu pa švigne zvezdni utrinek. Poka ga vidi, Pip pa ne. Čeprav je razočaran, ga veseli, da ga je videla vsaj Poka, in spomni jo, naj si kaj zaželi. Poka si želi, da bi tudi Pip videl zvezdni utrinek. Ob prijetnem kramljanju se ga res oba razveselita.

Zafrk v Kripi igra golf. Toda to golfišče je postalo premajhno zanj. Zaželi si večje in boljše. In takšno robotki najdejo sredi kitajskih riževih polj. Na srečo se tja odpravljajo tudi Reaktivčki, ki preprečijo, da bi Zafrk povzročil nepopravljivo škodo.

Oskar ugotovi, da mora v šolo za velike otroke. Ela ga skuša pomiriti in opogumiti.

Na igrišču se Brina uči voziti kolo, a je preveč nestrpna in se hitro naveliča. Z očijem opazujeta Binko, Mufko in Betko, kako vztrajajo pri svojih podvigih. To opogumi tudi Brino, da še enkrat sede na kolo.

Binka je na vrsti, da za konec tedna iz vrtca vzame domov lutko bilbija Boba. Poslikala bo vsa skupna doživetja z njim in fotografije nalepila v album. Razočarana je, ker na vseh slikah vidi le zdolgočasenega Boba, ki tiči pred tablico in strmi v risanko na zaslonu. Vsa družina se odloči, da bodo preostali konec tedna popestrili z zabavnejšimi dogodivščinami in tako bodo Binkine fotografije z Bobom živahnejše.

Kmalu bo nonin rojstni dan in Egon in Ajda se domislita popolnega darila zanjo. Podarila ji bosta lilije, a kaj, ko te še ne cvetijo. Miški imata kot vselej poln koš nasvetov. Rože bi zrasle hitreje, če bi imele več toplote in vlage. Egon in Ajda se takoj domislita, kako bosta spodbodla naravo. Pa je to prava pot?

Celestinca v gozdu najde jamo in na njene stene nariše sebe in Ernesta. Ko jo meščani odkrijejo, mislijo, da je to jama iz prazgodovine. Le Ernestov bratranec Benčič, ki sovraži miši, je prepričan, da medvedi in miši nikoli niso živeli skupaj. Zato risbe skrivaj spremeni.

Zdravnica Mica in Tinko pokažeta, kaj se zgodi, če preveč raztegnemo vez v sklepu. Blag zvin odpravi že počitek, če pa se vez v sklepu pretrga, je pametno iti k zdravniku.

V tej epizodi bomo srečali tri živali, ki so se uspešno prilagodile življenju ob obali. Ena leti, druga se skriva in tretja plava – to so morski orel, veščec in morski bič. Vsaka od teh živali je dobro prilagojena svojemu okolju, toda katera je ustvarjena za preživetje?

Nedeljsko bogoslužje iz Slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah.

Mladinska folklorna skupina Mengeš vas bo s koreografijo Tomaža Simetingerja popeljala na Koroško in vam voščila »Frižekson«! To je slovenska izpeljanka nemškega pozdrava »Frisch und g'sund«, s katerim so na Koroškem in v drugih severnih delih slovenskega etničnega ozemlja na dan nedolžnih otročičev, 28. decembra, hodili od hiše do hiše in pred novim letom voščili sreče in zdravja. Šego spremlja tudi tepežkanje, pri katerem naj bi življenjska moč in rodnost iz šibe prehajala na ljudi.

Kako se moramo ob obisku cerkve ali bogoslužja obleči in kakšno je dostojno vedenje? V oddaji si oglejte tudi o liturgičnih držah in oblačilih.

Kako se moramo ob obisku cerkve ali bogoslužja obleči in kakšno je dostojno vedenje? Obleka in drža pri liturgiji sta povezani z dogajanjem pri zakramentih. Spoštovanje svetega se pričakuje tudi od obiskovalcev sakralnih prostorov. To bo posebna tema oddaje na drugo postno nedeljo. Spreobrnjenje srca se kaže tudi na zunaj.
Frančiškan, brat Jan Dominik Bogataj, je v slovenski jezik prevedel prvo delo zgodnjekrščanske književnosti, ki se v celoti posveča vprašanju učlovečenju Boga in njegovemu odrešenjskemu poslanstvu. Ob obletnici rojstva svetniške kandidatinje Cvetane Priol prisluhnite uglasbitvi njene poezije, v izvedbi Maje Krevs in Pije Brodnik ter ob spremljavi dr. Andreja Missona.
Ob etiopski modrosti »Kdor ne razdaja svojega znanja, je kot luč v vrču!« vas bo v postnem času z razmišljanjem spodbudil pater Branko Petauer.

Slovenski državni gozdovi so že petič pripravili vseslovensko akcijo sajenja mladih dreves. V Velenju se jim je pridružila naša ekipa. Govorimo o strojnih krožkih, ki imajo v Sloveniji že 30 letno tradicijo. Svetovno združenje veterinarjev se je leta 2000 odločilo, da bodo zadnjo soboto v aprilu praznovali dan veterinarjev in opozorili na družbeni pomen te strokovne službe. Predstavljamo veterinarje praktike iz veterinarske ambulanete KRI&ZA. Mariborska Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede sodeluje v projektu o evropskem svilogojstvu. Njihovi raziskovalci se ukvarjajo predvsem s proučevanjem murve, ki so jo včasih gojili tudi skupaj z vinsko trto.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Prifarski muzikanti so v letu 2023 praznovali že 35 let delovanja. Ob tej priložnosti so se obdali z glasbenimi prijatelji, ki se tudi sami vrtijo okoli 35-letnice. Na slavnostni koncert so povabili Nino Pušlar, Čuke, Katice, Oktet Žetev, Dareta Kauriča, folkloristke iz Dragatuša, Jazbečarje in druge odlične inštrumentaliste.
To je bil že 15. veliki gala koncert Prifarskih muzikantov v Cankarjevem domu. Spremljali ga boste lahko na TV Slovenija 1 v dveh delih.

Izbor popularnih skladb iz oddaje V petek zvečer

Za srečo je treba včasih skočiti v prazno, sporoča lucidna družinska komedija

V srednjih letih se Paul, oče dveh najstnic, na lepem odloči za radikalno spremembo. V banki, kjer ima varno zaposlitev, da odpoved. Doma pove, da hoče slediti mladostniškim sanjam in postati igralec. Mlajša hči Zoe, starejša sestra, brat in žena to doživijo kot tragedijo. Sprašujejo se, kako bo družina finančno preživela. A še hujše so psihološke posledice njegovega dejanja, saj se morajo vsi bližnji soočiti z vrsto Paulovih porazov, zavrnitev in ponižanj. V enem od najnižjih trenutkov Paulovega življenja se mora zaposliti kot hodeča reklama in se obleči v klobaso, zaradi česar se mu družinski člani skoraj odrečejo. Nekega dne pa se prične mlajša hči Zoe zavedati, kako radikalno in pogumno je bilo očetovo dejanje.

Nekonvencionalna premisa te družinske komedije je, da se otroci oklepajo konservativnih vrednot, medtem ko je oče, ki običajno nastopa kot nosilec konservativnih stališč, tisti, ki zblazni ter po zaslugi svojega nekonformizma sčasoma postane hčerin največji junak. Film je nenavadna družinska komedija tudi po zaslugi družbeno satirične komponente, saj zbadljivo obravnava plehkost, samozadovoljstvo in konformizem srednjih slojev. Redki so tisti, ki si upajo izstopiti iz lagodnega sveta konvencij in stopiti korak v neznano.

Izvirni naslov: MIJN VADER IS EEN SAUCISSE / Belgijsko-nemški film, 2021 / Režija: Anouk Fortunier / Scenarij: Jean-Claude Van Rijckeghem / Igrajo: Johan Heldenbergh, Serge-Henri Valcke, Camilia Blereau

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Štirinajstletna Gaja živi v ločeni družini, se sooči z nasilnimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Kljub temu, da so počitnice in se Gaja z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. Gaja s pomočjo svojega prijatelja Matica in policijskega inšpektorja ter množice vrstnikov reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo svoje sestre reši tudi očetovo "težavo".

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Politično na poglobljen in strnjen način z gosti odstira najpomembnejše politično dogajanje.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Marija Antoaneta in Ludvik se pripravljata na prvi uradni obisk Pariza in dvor skrbi, ali bo francosko ljudstvo avstrijsko princeso sprejelo za svojo. Ko kralj za kratek čas hudo zboli, se grofica du Barry odloči, da si mora zagotoviti svojo prihodnost na dvoru tudi po njegovi smrti, in doseže, da jo kralj zasnubi. Med Marijo Antoaneto in Ludvikom se počasi spletata naklonjenost in ljubezen, ki se še poglobita po princesinem velikem zmagoslavju v Parizu.

MARIE ANTOINETTE / Francija / 2022
Scenarij: Deborah Davis
Režija: Geoffrey Enthoven, Pete Travis
V glavnih vlogah: Emilia Schüle, Louis Cunningham, James Purefoy, Jack Archer, Jasmine Blackborow, Gaia Weiss, Oscar Lesage, Crystal Shepherd – Cross, Caroline Piette, Nathan Willcocks, Roxane Duran, Laura Benson, Jonas Bloquet, Yoli Fuller, Liah O'Prey, Paul Bandey

Gost Intervjuja je Zoran Kus, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, kar morda ni nepomembno, in nacionalni ekspert za področje okolja pri Svetovni banki. Čeprav se zdi, da se je slovenska politika, izjema je Levica, odločila za JEK2, Zoran Kus poziva: v Sloveniji potrebujemo resen, temeljit, racionalen, strokoven pogovor o jedrski energiji.

Voditelj: Edvard Žitnik

22:00
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:15
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Dokumentarni film povzema in pojasnjuje nenavadno odkritje, s katerim si je zgodovinar dr. Egon Pelikan prislužil Zoisovo priznanje ter vznemiril domačo in tujo stroko, ob njej pa tudi del javnosti. Odkritje je po mnenju ustvarjalcev izjemno pomembno za dojemanje narodove preteklosti, ki jo v pomembnem delu tudi na novo opredeljuje, in menimo, da gre za nacionalno prelomen projekt.
Prvi del filma se ukvarja s slovenskim slikarjem Tonetom Kraljem, njegovim mestom v zgodovini umetnosti, njegovim nekonvencionalnim slikarskim in mladostnim odraščanjem ter odnosom z bratom Francetom. V drugem delu ga srečamo še enkrat v zvezi s Kostanjevico na Krki, ukvarjamo se tudi z njegovim mitskim statusom med Slovenci, z ilustriranjem Martina Krpana.
Drugi del filma se ukvarja s političnimi razmerami na Slovenskem po prvi svetovni vojni, predvsem z rapalsko mejo in z usodo ljudi, ki so ostali odrezani od matičnega naroda. Menimo, da kljub vključitvi v šolski kurikulum javnosti v osrednji Sloveniji tragedija rapalske meje še vedno ni blizu. Predvsem omenimo delovanje duhovščine v Julijski krajini in poudarimo razliko med stališči in delovanjem ljubljanskih cerkvenih oblasti in narodnoobrambno držo primorskih duhovnikov. Omenimo tudi stike in kanale, ki so duhovnike povezovali z jugoslovanskimi oblastmi, ter poudarimo pojme, kot so slovenski nacionalizem in iredentizem Primorcev.
Bistveni del dokumentarnega filma se ukvarja z delovanjem slikarja Toneta Kralja za rapalsko mejo. Kot cenjen in priljubljen slikar cerkvenih poslikav je v primorskih cerkvah preživel več desetletij. Znano je, da je v nekaterih cerkvah svoje nestrinjanje s fašističnimi, kasneje tudi nacističnimi oblastmi pokazal s satiričnim slikanjem nekaterih vodilnih političnih osebnosti ter tudi dogodkov tistega časa. O teh poslikavah se je dolgo šušljalo, kasneje so bila na to temo napisana tudi nekatera znanstvena in psevdoznanstvena dela. Tako bi ostalo, če se dr. Pelikan ne bi lotil sistematične raziskave tega Kraljevega opusa. V letu raziskovanja je odkril kar 50 cerkva, v katerih je Kralj v svojem delu na tak ali drugačen način ironiziral zatiralce in kasneje tudi okupatorje. Še večje presenečenje pa je sledilo, ko je raziskovalec položaje cerkva označil na zemljevidu ter od ene do druge potegnil črto. Izrisala se je natančna meja slovenskega etničnega ozemlja v tedanji Julijski krajini, kar Kraljevo delo postavlja v povsem druge, ne le neodkrite, temveč tudi nikoli prej opažene okvire.
V zadnjem delu se s Kraljevim delovanjem ukvarjamo na recimo temu fenomenološki ravni. Pojasnjujemo sodobne in celo v sodobnem zgodovinopisju dokaj nove pojme, npr. ideološko markacijo prostora. Prinašamo tudi odzive tujih eminentnih raziskovalcev, ki so nad omenjeno Kraljevo potezo navdušeni.
Ob koncu; Kraljevo delo – poslikava primorskih cerkva med obema vojnama ni le upor posameznika, ki se je z umetnostjo zoperstavil politični in kulturni nadvladi, temveč na simbolni ravni pojasnjuje in komentira, predvsem pa ironizira ironije in cinizma polno dvajseto stoletje.

Simfonični orkester RTV Slovenija, ki ga vodi bolgarski dirigent Rossen Milanov, je izvedel Žalno simfonijo št. 44 Josepha Haydna. Mešani pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika pa se je predstavil s kontrastnim izborom iz njegovega opusa, štiriglasno lirično pesmijo Večerna pesem Bogu.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov