Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 1. jun. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 1. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Raziskovanje podzemnega labirinta v Kranju je lahko nadvse razburljivo. Prava pustolovščina! In tudi igranje računalniških igric je zabavno … Vendar ne, kadar računalnik izgine! Je spet na delu zviti lisjak Foksner? To izveš v novi oddaji. In tudi, ali je nastop otrok in Pepeta v središču Kranja uspel.

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Bubi, Bibi in Boni se igrajo na listnih drsalnicah, ko začne deževati. Medtem ko v zavetju listov čakajo, da bo dež ponehal, se Bubi domisli nove igre: čofotanja po lužah. Bibi skače po lužah, posije sonce in sovice se spet dričajo po listih, Bibi pa štrbunkne v lužo. Malce omotičen na nebu zagleda superpisano drsalnico. Skupaj s prijatelji jo skušajo ujeti, a se jim vselej izmakne. Ko sovice priletijo čisto blizu, opazijo, da je sestavljena iz drobnih kapljic. Očka jih pokliče v domače gnezdo in jim pojasni, da je bila drsalnica v resnici mavrica, ki je skupek sedmih barvnih lokov. Spet dežuje in mami jim zapoje pesmico o mavrici.

Medvedja družina gre na izlet. Cofek si za nahrbtnik izbere velik štor, v katerega spravi vse, kar se mu zdi nujno. A ko je poln, ga Cofek sploh ne more dvigniti, ker je tako težek. Čemu se bo odrekel?

Ernest Celestinci na nočnem nebu kaže zvezde in ozvezdja, ki so imena dobila po živalih. Na nebu so labod, medved, lev ... Le mišje zvezde ni nikjer. Kakšna sramota!

Paola kolesari s prijatelji in išče strmine. Želi se preizkusiti v gorskem kolesarjenju. Po stezi je težje kolesariti kot je mislila, saj je blatna in zelo spolzka. Paola nekaj krat pade, a nikoli ne obupa. Želi doseči svoj cilj in prekolesariti zahtevno stezo čisto sama. Ali ji bo uspelo? Močno držimo pesti!

Jonas s prijatelji gasilci predstavi gasilski tovornjak, pokaže vajo za gašenje požara in se odpravi na pravo reševalno akcijo. Izginil je njegov zajček, medtem ko v Studiu Kriškraš pogrešajo kolobarnika Blatoljuba. Pogumnemu Jonasu in gasilcem gre zaupati. Konec dober, vse dobro.

Nejko in Ada sta dobila posebno Zofkino nalogo. Sestaviti morata sporočilo. Kakšno in za koga? Sploh pa nista našla še nobene besede. Kje se skrivajo? Zagotovo v rešitvi na uganko. Spoznajte črko J in poklic jezikoslovca!

Mili gre prepoznavanje okusov res dobro. Kaj pa če bi se v tem preizkusili kar vsi Firbcologi? Matija in Simon gresta medtem na obisk k slepim in slabovidnim, Jakob in Tisa spoznavata slikopleskarski poklic, Mila P. in Marli pa se preizkušata v risanju na kavo. Natakarski poklic postaja vse bolj zanimiv in zabaven, kar ugotavljajo tudi Firbcologi v stanovanju.

Teodozija ugotovi, da je Ozirisovo žezlo izginilo iz Throckmortonovega dvorca. Posledice so očitne. Svet se je neverjetno spremenil. Na srečo so Teodozija, Safija in Will zaščiteni. Zato lahko pomagajo Henryju, ki ga je uročil in odpeljal vodja Kač kaosa.

THEODOSIA/Francija, Nemčija/ 2021

Scenarij: Joe Williams (po knjižni predlogi Theodosia and the Serpents of Chaos avtorja R.L.Lafeversa)
Režija: Matthias Hoene
V glavnih vlogah: Eloise Little, Yasmina El-Abd, nana Agyeman-Bediako, Frankie Minchella

V 10. oddaji vlada praznično vzdušje, studio so napolnili Božički in diši iz pečice. Za lovoriko v znanju se pomerijo Matija, Jan in Luka iz OŠ Šmarjeta (rumeni) ter Tinkara, Lili in Teo iz OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica. Vsi so ljubitelji sladkobe korenja, se dobro spopadajo s knjižnimi težavami in sledenjem živali. Eksperiment zavežejo v nahrbtnik in na livadi v labirintu pa se soočijo z vlago. Kdo si bolj nahrani možganske celice in kdo je hitrejši pri zlaganju lončkov, Maja, Nena in Saša iz OŠ Gornji Petrovci ali Jaka, Matej in Mark iz OŠ Kapela, poglejte v predbožičnih Malih sivih celicah.

Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Tokatna Osvežilna fronta ne bo tako zelo osvežilna, saj so se ustvarjalci lotili precej smrdeče teme. Govorili bodo namreč o dreku, blatu, govnu, iztrebkih, fekalijah. In čeprav pogovorno kakšno slabo stvar pogosto opišemo, da je za en drek, to še ne pomeni, da so iztrebki nekoristni. O tem, kje jih je mogoče koristno uporabiti, s kakšnimi predsodki so povezani, pa tudi o dreku v umetniškem izražanju, o straniščih in bontonu prdenja bodo razmišljali v tokratni Osvežilni fronti.

Skok s posebno obleko z visoke gore, nastop pred množico, govorjenje resnice, pomoč ljudem v naravnih katastrofah … Pogum se lahko kaže z dejanji in moralnimi odločitvami. Pogumna oseba se zaveda tveganja, vendar se kljub temu odloči za neko vedenje.
Edo Senica je eden od pionirjev skakanja BASE in letenja s tako imenovano netopirsko obleko. Pri skoku s kilometra višine leti s horizontalno hitrostjo skoraj 300 km/h. Med enim od skokov je nosil merilne naprave, ki so merile njegovo počutje in stres. Kaj so izmerile?
Pogum nas spremlja že od prazgodovine. Zakaj ga evolucijsko potrebujemo? Je pogum tudi gonilo napredka?

»V temi(ni) senc«, Boris Čok

Boris Čok je spiritus agens Slovenske rodnoverske skupnosti »Otroci Triglava«. Pred leti je izdal knjigo z naslovom »V siju mesečine«, ki jo je posvetil staroverski dediščini na območju vasi Lokev in Prelože. V novi knjigi z naslovom »V temi(ni) senc« pa je zbrano ljudsko izročilo o staroverstvu na Krasu, pa tudi širše po Sloveniji in zamejstvu.

26 letni Mitja Cener iz Gornjih Črncev se je po končani srednji ekonomski šoli zaposlil v sosednji Avstriji, kjer danes opravlja delo vodje logističnega centra v enem od tamkajšnjih proizvodnih podjetij. Pred časom pa je stopil korak dlje in odprl čistilni salon za avtomobile. Na konferenci »Zdravje Romov – včeraj, danes, jutri«, so predstavili kar nekaj raziskav glede zdravja Romov. Izsledki prve raziskave, ki je bila opravljena pred 20 leti, so pokazali, da Romi umirajo 20 let prej kot večinsko prebivalstvo. V Murski Soboti je začela delovati dolgo pričakovana enota Pokrajinskega arhiva Maribor za Prekmurje. V novih prostorih je trenutno že na ogled prva razstava, ki ima naslov "Ej, Romale. Prekmurski Romi v sliki in besedi".

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Ponovno smo obiskali pred šestimi leti postavljeno umetno gnezdilnico za čuka in v njen odkrili številčen podmladek te vrste sov, ki je zelo ogrožena. Spoznavamo sviloprejke, ki so v svojem kratkem življenju pravo darilo narave. Svetujemo, na kaj moramo pomisliti preden se s psom odpravimo na izlet. Preverjamo, kako kaže koroškim žigcem in kakšna so prizadevanja Kinološke zveze Slovenije za priznanje te slovenske pasme. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Za nekoga, ki se želi ukvarjati z lesenimi površinami in ima ročne spretnosti, je lahko prava izbira poklic parketarja. Bili smo pri mojstrih v Parketarstvu Podlesnik. Obširneje pa bomo poročali tudi o Forumu obrti in podjetništva, na katerem so obrtniki opozorili med drugim na nevzdržne birokratske ovire.

"A tako? Po diskreditaciji sledi likvidacija?" (Jože Kifeljc, pretepeni soprog)

Dopustniški čas zahteva dodatne napore od dežurne novinarske ekipe. Po udarnem članku o radioaktivnih pelargonijah je na vrsti novi koncept Bliska, pod geslom: Resnica boli! In kaj boli bolj od udarcev? Da pa bo stvar zares senzacija, pripravi Monika članek o pretepenih možeh s posebnim poudarkom na njihovih odgovornih funkcijah. Reakcija je burna, očitno je Monika zadela žebljico na glavico. Zakonca Kifeljc sta zgovoren dokaz. Veronika in Lili skupaj na pot Veronikine preobrazbe: v obliki wellness paketov za srečna zrela leta.

V tokratni oddaji Prisluhnimo tišini boste spoznali slovenskega gluhega kemika, ki je študiral na znameniti univerzi Gallaudet v Washingtonu v Združenih državah Amerike, in gluho Američanko z gluhim psom. Karlie Waldrip je po rodu iz Teksasa, kjer je tudi diplomirala. Danes kot potujoča učiteljica z gluhim psom Rhettom poučuje gluhe in naglušne, slišeče pa ozavešča o gluhoti, tudi o gluhoti psov. Več boste izvedeli v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

V tokratni oddaji smo hodili po tematski poti na robu pragozdnega rezervata Krokar, ki je vključen na UNESCO-v seznam svetovne naravne dediščine.
Na obmejnem območju Zelenega krasa pa smo raziskovali turistično spregledan Gorski Kotar, ki predstavlja eno zadnjih evropskih divjin v kateri živijo tudi tri velike zveri: medved, volk in ris.

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Mami in teta Tinka gresta po svoje, Brina, Binka in Mufka pa se z očijem in stricem Črtom igrajo igro »hi, konjiček!«. A mala Sami izmakne Brinino najljubšo igračko, punčko Pijo, in je ne izpusti iz rok. Brina jo bo morala prelisičiti, da ji bo Pijo vrnila.

Življenje nas neizogibno postavi pred različne preizkušnje, ki lahko pridejo v različnih oblikah. Soočanje z njimi zahteva pogum, odpornost, pogosto tudi pomoč drugih in predvsem ljubezen. Da ta premaga vse, nas je učila tudi Manca Košir. Kako jima ta njena lekcija in predvsem njena ljubezen pomaga pri premagovanju težkih trenutkov, nam bosta razkrili njeni hčeri, Ladeja Godina Košir in Tina Košir.
Obiskali smo zakonca Slavko in Iztoka Ilicha, ki je ob našem obisku iskreno spregovoril o spopadanju z ženino boleznijo in o sprejemanju njunega novega načina življenja, Marjetka Gregorc pa nam je zaupala, kako išče pot do svojega odraslega sina, s katerim sta že pred leti prekinila stike.
Nekaj usmeritev, kako se spoprijeti z najtežjimi življenjskimi preizkušnjami, bo z nami delila tudi psihologinja in doktorica psihoterapevtskih znanosti Tjaša M. Kos.
Ob zaključku oddaje bomo prisluhnili še intimni izpovedi Doris Kukovičič, mame, ki je morala sprejeti nesprejemljivo, smrt sina Matica. »Ne bom pustila žalosti, da me zlomi,« je obljubila Maticu. Odnos z njim se ni končal in tudi ne pogovori z njim. Doris mu redno piše pisma, nekatera so zdaj izšla tudi v knjigi.

Kot marsikateremu paru z majhnimi otroki je tudi Gregu in Teji postalo stanovanje na neki točki preveč utesnjeno. Zato sta se podala na pot iskanja primerne parcele, kjer bi postavila hišo in pognala korenine. Ker sta oba Gorenjca, je bila regija jasna. Nekje med Kranjsko Goro in Radovljico, pa tudi blizu vrtca, šole, trgovine in z dobro prometno povezavo do Ljubljane. Družini prijazno in priročno lokacijo sta našla v Žirovnici, kjer sta na razgledni parceli pod znamenitim Vodostanom postavila sanjsko hišo.
Prenovljeno meščansko stanovanje v središču Ljubljane je lep primer, kako lahko z dobro zasnovo stanovanja z ustvarjalnim pristopom arhitektov nastane bistveno izboljšano, posodobljeno in novi lastnici prilagojeno stanovanje. Hkrati se je v stanovanju odprla popolnoma nova barvna paleta.
Prenova dvesto let stare kraške domačije je velik zalogaj. Zato so se je novi lastniki lotili postopoma. Najprej prenove nekdanjega gospodarskega poslopja, »tako za okus«, kot je povedala arhitektka Vesna Hrvatin, ki vodi prenovo celotne domačije. Z njo se bomo pogovarjali o specifikah in čarih takšne prenove.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Točno čez en mesec bomo v Sloveniji začeli uporabljati nov način obračunavanja omrežnine za električno energijo. Obetajo se nekatere bistvene spremembe: razdelitev na dve sezoni in na pet časovnih pasov, operater bo po novem vsakemu odjemalcu posebej določil obračunsko moč, ta pa jo bo lahko tudi spremenil, če bo presodil, da lahko omrežje več uporablja takrat, ko je obremenitev manjša in je zato cena omrežnine nižja. Da bi bilo nejasnosti glede novega sistema čim manj, bomo v oddaji gostili direktorico Agencije za energijo in jo med drugim vprašali, ali bomo morali po novem kuhati ponoči, pa tudi, ali oziroma kdo bo po novem za omrežnino plačeval več.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Nogomet že dolgo ni več šport, kjer se enajst razgretih fantov žene za žogo in in na koncu zmaga Nemčija. Je pa to šport, ki je dokazal, da so Nemci lahko simpatični, zabavni in silno gostoljubni. Tako je bilo leta 2006 na svetovnem prvenstvu in tako si želijo tudi letos, ko Nemčija gosti 17. evropsko prvenstvo v nogometu. V oddaji Čez planke Mojca Mavec predstavlja vseh deset mest, ki letos gostijo enega največjih športnih dogodkov leta.

Dokumentarec, posnet leta 1976, je prvi film o svetovno znani švedski glasbeni skupini Abba. V dokumentarnem filmu se s fotografijami iz osebnih albumov in spomini na odraščanje predstavijo posamezni člani skupine. Uspeh Abbe ni bil naključje: Anni-Frid in Agnetha sta bili že od rosnih let uspešni pevki, skladatelja Benny in Björn pa sta izhajala iz družin z glasbeno tradicijo. Dokumentarec slovi po šegavi pripovedi in razkritju skritega kotička, kjer so člani skupine ustvarjali glasbo.

ABBA-DABBA-DOO / Švedska / 1976 / režija: Leonard Eek in Per Falkman

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:20
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Film je kulinarična drama, tudi triler. Prikazuje zgodbo Andyja Jonesa, glavnega kuharja v prestižni londonski restavraciji. Pred njim in njegovo kuharsko ekipo je božično praznovanje, napoveduje se gneča, napetost pa se stopnjuje, ko se nenadoma pojavi inšpektor za zdravje in varnost pri delu ter ugotovi nekaj pomanjkljivosti. Zdi se, da restavraciji grozi znižanje ocene, poleg tega mora Andy usklajevati različne interese svoje številčne ekipe in poskrbeti za posebne želje gostov. Delo in okolje sta stresna. Andy v napetih okoliščinah pokaže svoj pravi obraz …

BOILING POINT /ZK / 2021
Režija: Philip Barantini / Scenarij: Philip Barantini, James Cummings / Igrajo: Stephen Graham, Vinette Robinson, Alice Feetham, Hannah Walters, Malachi Kirby, Taz Skylar, Lauryn Ajufo, Daniel Larkai, Lourdes Faberes, Jason Flemyng, Ray Panthaki ...

Tokrat se v oddaji Svetovno ne selimo daleč – le v sosednjo Hrvaško, kjer so nedavno odkrili zanimivo grško-ilirsko čelado iz 5. stoletja pred našim štetjem. Kaj ta razkriva o ljudstvu, ki je vzhodno obalo Jadranskega morja naseljevalo v železni dobi, in kako so tovrstne najdbe povezane s podobnimi v Sloveniji, ki so pomembne za vso evropsko arheologijo železne dobe?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov