Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 7. jun. 2024

TV Slovenija 1 • Pet, 7. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Nocoj v Kulturi: včeraj se je začel festival Kino Otok, ki letos praznuje 20-letnico; bili smo tudi na skupnostnem festivalu Soteska Open, ki bo na Gregorčičevi ulici, ulici Soteska, Vegovi ulici in Rimski cesti v Ljubljani potekal od danes do sobote; obiskali smo tudi Galerijo Krka v Ljubljani, kjer razstavlja Meta Šolar.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Žarko in Živa poskušata naučiti podgano Bojanco plesnih korakov za letni ples v skednju. Učne ure so bolj zahtevne, kot sta mislila, saj ugotovita, da ima Bojanca zanimiv smisel za ples.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

V Dnevno sobo prihaja nekdanji estradni par pevka Saša Lendero in glasbeni producent Miha Hercog. Polnila sta naslovnice, ko sta bila skupaj, javnost je zanimala tudi vsaka podrobnost o njuni ločitvi. Po dolgem času spet skupaj pred kamerami. Iskreno in brez dlake na jeziku. Le kaj bosta povedala?

Meta pride na obisk v zoro. Pripravila bo svečano kosilo in tako oznanila skorajšnjo poroko z Jožetom. Dana ji ponagaja pri sestavi jedilnika. Otroci sklenejo tekmovati dediju in babici v čast. Teka se udeležita tudi dvojčici, ki sta na obisku pri sosedi. Toda Jože zamuja na kosilo in Meta podvomi, da se je premislil glede poroke.

Nagelj, roža na ganku, pripet za klobuk in ruto narodne noše, izvezen na prtu, motiv na majolki, je bil tradicionalen okras slovenskih domov in izraz naše nacionalne identitete. O njegovem izvoru, vrstah, značilnostih, simbolni, okrasni in drugih vlogah, o tem, koliko in v čem je tipično slovenski, kaj nam je pomenil nekoč in kaj nam danes, razmišljajo strokovnjaki, vzreditelji in ljubitelji nageljnov, med njimi tudi zamejska Slovenka, ki jo nagelj od malega navdaja s posebnim ponosom. Scenarij: Milica Prešeren, režija: Mile Vilar.

Dokumentarni portret češkega režiserja Františka Čapa, ki je generacijam slovenskega filmskega občinstva podaril nepozabno Vesno.

František Čap je bil uspešen režiser pa zelo osamljen in nesrečen človek. V 31-letni karieri je posnel 32 filmov, v svojem času postal najmlajši uspešni režiser na svetu, prejel nagrado na festivalu v Benetkah in osvojil Grand Prix na prvem festivalu v Cannesu. V dokumentarnem filmu, ki ga je režiral Urban Arsenjuk, se s svojimi pripovedmi in spomini na Čapa zvrstijo igralci Milena Dravić, Franek Trefalt in Demeter Bitenc, znanci iz Marušićev Boro, Dante in Guiseppe, snemalec dveh njegovih filmov Ivan Marinček, sodelavci Janez Marinko, Emilija Soklič in Mirko Mahnič ter filmski publicisti Pavel Taussig, Nebojša Jovanović, Peter Stanković in Zdenko Vrdlovec. Skozi arhivske posnetke pa nastopijo tudi sam Čap, njegov bližnji sodelavec, direktor fotografije Janez Kališnik in direktor Viba filma Branimir Tuma, ki je Čapa pripeljal v Jugoslavijo. Čap je bil izjemen estet. Njegovi filmi niso samo obrtniško odlično posnete drame ali komedije, temveč tudi semantično in vsebinsko pomenljiva dela, v katerih nam med drugim v kodificiranem jeziku sporoča, da “seksualnost ne more biti ločena od ideologije, ker sta obe podrejeni epistemološkim in antagonističnim negotovostim.” Ta misel je za Čapovo življenje tako rekoč ključnega pomena. Bil je tudi prvi, ki se je znotraj ideoloških okvirjev ukvarjal z dvomom posameznika v samega sebe. Življenje je končal kot nesrečen, od filmskega sveta odrezan ustvarjalec. Ob skromni udeležbi dveh ali treh sodelavcev so ga pokopali na piranskem pokopališču.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Voditelj Nick Knowles se v dokumentarni seriji v petih delih z vlakom odpravi na potovanje po več evropskih in eni severnoafriški državi. Poleg običajnih turističnih, kulturnih in naravnih znamenitosti spoznava tudi navade domačinov, okuša krajevne poslastice, se preizkuša v številnih športih, predvsem pa uživa v vožnji z vlakom.

2. del:
Svoje drugo potovanje Nick Knowles razglasi kar za vulkanekspres, saj nas pot vodi po južni Italiji od enega ognjenika do drugega, od Vezuva do Etne. Spotoma se ustavimo v razkošnem hotelu, kjer se Nick nauči pripravljati limončelo, in v vasi, katere prebivalci pogosto dočakajo visoko starost. Navdušen je nad tem, da se bomo z vlakom na Sicilijo pripeljali na trajektu. Etna, ki jo spoznavamo v spremstvu vulkanologa, se dolgo izmika našim pogledom, dokler se megla naposled le ne dvigne.

AMAZING RAILWAY ADVENTURES WITH NICK KNOWLES / Velika Britanija / 2023 / Režija: Ben Southwell

Bliža se konec šolskega leta in večina mladostnikov se pripravlja na čim boljše ocene. V Opusu pa bomo spoznali izjemno glasbeno družino, v kateri so kar trije nadarjeni glasbeniki, ki se šolajo na domu, večino časa pa usmerjajo v študij inštrumenta. 15-letna Patricija je ena najmlajših študentk violine na Visoki šoli za glasbo na Dunaju, njena starejša sestra Klara prav tako na Dunaju študira violončelo, po njuni glasbeni poti gre tudi njun desetletni brat David. V oddaji bomo spoznali še očeta Mateja Avšiča, glasbenega pedagoga, ki je svoje življenje in delo povsem prilagodil svojim otrokom. Razložil bo, kako je zasnoval urnik in zagotovil kar največji izkoristek študijskih ur na Dunaju ter organiziral vso logistiko, ki je do potankosti podrejena obveznostim otrok.

Az adás tartalma:

- In memoriam Bobovec Franc – Bobi;
- a nemzeti összetartozás napja a Hetés Barátság Parkban;
- ülésezett az LKMNÖK Tanácsa;
- a májusfa kitáncolása Szerdahelyen és Domonkosfán;
- Kardos-est Dobronakon;
- a gyöngyfűző és a szövés kereten szakkör kiállítása;
- a pártosfalvi és a dobronaki gyermekkórus koncertje;
- Neubauer Janet dobronaki zongorista diploma előtti koncertje.

Vsebina oddaje:

- In memoriam Franc Bobovec – Bobi;
- dan narodne povezanosti v Parku prijateljstva Hetés;
- zasedal je Svet MSNS Občine Lendava;
- podiranje mlaja v Središču in Domanjševcih;
- Kardošev večer v Dobrovniku;
- razstava krožkov nizanja perl in tkanja na okvirju;
- koncert prosenjakovskega in dobrovniškega otroškega zbora;
- preddiplomski recital dobrovniške pianistke Janet Neubauer.

V Poletnem Infodromu se tokrat posvečamo okolju. Razlagamo, kaj so fosilna goriva, kako v kopi nastane oglje, kaj je to hitra moda, kako lahko ravnamo okolju prijazneje, kaj je to zeleni prehod in kako spečemo kruh z drožmi.

Franzi po naključju odkrije, da je Boris v resnici Tim.
Na Tajskem na posnetku varnostnih kamer opazijo Borisa, ki se mora zato čim prej vrniti. Timu zmanjkuje časa, da bi odkril storilca.
Dirk prizna Steffenu, da je lagal policiji in da ni videl, ali ga je res napadel Tim. Steffen zahteva, da Dirk prekliče izjavo.
Vanessa Beli in Lucy dovoli snemanje Paula in hotelskih gostov pri teku, vendar ob tem nastanejo težave.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Rija in Krokodil gresta k jezeru krmit ptice. Krokodil obljubi, da ne bo pojedel zrnja. Tam najdeta račke, goske, vrabčke in labode. Pa tudi golobe. Fej! Rija jih ne bo hranila. A vse čudovite ptice odletijo, samo golob bi zobal zrnje. Morda je pa golobček najprijaznejši ptič!

VRTNI NASVETI: REDČENJE MALIN, BRESKEV IN JABLAN
Davorin Gamser, strokovnjak za sadjarstvo, svetuje, koliko plodov junija utrgamo z breskve, da bodo sadeži, ki smo jih pustili, sočni in zdravi. Redčiti je treba tudi plodove jablan, pri malinah, ki že zorijo, pa izrezujemo kar celotne poganjke.

V NASADU ZDRAVILNIH RASTLIN NA KRKU
Pred mesecem smo se z ekipo udeležili letošnjega spomladanskega srečanja članov kluba Gaia na otoku Krk. Ob tej priložnosti smo obiskali tudi nasad zdravilnih rastlin v notranjosti južnega dela otoka. Na posestvu Kusshh bodo sivko porezali konec meseca, grmički smilja so bili tik pred cvetenjem. Ali ste vedeli, da jih žanjejo dvakrat letno?

POLETNI NAGROBNI NASADI
Dnevi dediščine evropskih pokopališč so bili letos v znamenju trajnostnih nasadov. Nekaj vzorčnih kombinacij so pripravili tudi na pokopališču Pobrežje, kjer so posebej za oddajo uredili še sodobnejši nagrobni nasad, ki ga ne bo treba zalivati.

Provansa je najtoplejša in najbolj sončna francoska pokrajina. Zelo znana je po provansalskih zeliščih, ki jih gojijo tukaj, predvsem po rožmarinu, timijanu in šetraju.
V tokratni oddaji bomo v gosteh pri Josette in Jean-Marieju Goretu iz kraja Saint-Remy-de-Provence, ki bosta za kosilo pripravila narastek tian iz sezonske zelenjave in caillette, cmoke iz blitve, mlete svinjine in jeter. Vse jedi seveda začinita z mešanico provansalskih zelišč, ki jo izdelujeta sama. Zelišč pa v Provansi ne uporabljajo samo za oplemenitenje jedi, ampak tudi za čaj, saj vsebuje veliko zdravilnih učinkovin. Jean-Marie poleg tega izdeluje hidrolat in eterično olje iz rožmarina in drugih zelišč.
Ko bodo na obisk prišli otroci in vnuki, jim bosta za predjed pripravila surove marinirane bradače, glavna jed pa bo jagnjetina v omaki iz črnega vina in čokolade. Zraven se bodo lepo podali široki rezanci. Jean-Marie bo zamesil testo za pissaladière, provansalsko pico, obloženo s prepraženo čebulo, sardelnimi fileti, lovorjem in timijanom. Ker se v kuhinji ne znajde preveč, bo jed dokončala Josette.

ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Alix François Meier

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V petek, 7. junija 2024, ob 20.05 bodo na TV SLO 1 prvič v zgodovini neposredno prenašali koncert Zlatega abonmaja iz Cankarjevega doma v Ljubljani. Nastopila bo Praška filharmonija, eden od najbolj znanih simfoničnih orkestrov na svetu. Predstavila se bo z biseri klasične glasbe, Vltavo B. Smetane, Simfonijo št. 9 'Iz novega sveta' A. Dvořáka in z znamenitim Koncertom za klavir in orkester št. 2 S. Rahmaninova. Solist bo pianist George Li, zmagovalec številnih glasbenih tekmovanj, dirigent pa Emmanuel Villaume. Televizija Slovenija bo na ta dan postala največja koncertna dvorana v Sloveniji in bo tako kulturno bogastvo klasične glasbe ponudila vsem. Med odmorom koncerta si bodo gledalci lahko ogledali glasbeni dokumentarni film o Praški filharmoniji, ki ga je ekipa Televizije Slovenija posnela v Pragi.
Prenos koncerta bo pripravilo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj pod vodstvom urednika Daniela Celarca, režiser televizijskega prenosa pa bo Aljaž Bastič.

Praška filharmonija je eden od najbolj znanih simfoničnih orkestrov na svetu. Posebno pozornost namenja izvajanju češke glasbe, predvsem avtorjev A. Dvořáka in B. Smetane. Za gostovanje orkestra v Ljubljani je Televizija Slovenija v Pragi posnela glasbeni dokumentarni film. V filmu spoznamo lepoto mesta Praga, delovanje orkestra in njegove člane ter pomen skladateljev Smetane in Dvořáka. O skladateljih govorita tudi vodja muzeja B. Smetane, češka muzikologinja Sandra Bergmannova, ter ameriški muzikolog David Beveridge, eden od največjih poznavalcev dela in življenja A. Dvořáka. Ustvarjalci so poseben poudarek namenili reki Vltavi in posneli njen tok tudi na slikovitih krajih zunaj Prage. Avtor idejne zasnove, scenarija in urednik oddaje Daniel Celarec; direktor fotografije, montažer in režiser Gregor Kos.

Praška filharmonija, eden od najbolj znanih simfoničnih orkestrov na svetu, se bo v drugem delu koncerta predstavila s Simfonijo št. 9 'Iz novega sveta' A. Dvořáka, ki spada med najbolj priljubljene klasične skladbe vseh časov. Ta simfonija je simbolično spremljala človeštvo na njegovem prvem pomembnem potovanju v vesolje. Astronavt Neil Armstrong je to simfonijo poslušal, ko je leta 1969 z misijo Apollo pristal na Luni. Simfonija, ki jo je skladatelj napisal med bivanjem v Združenih državah Amerike, ponuja poslušalcu številne prelepe melodije, na katere so vplivale tudi črnske duhovne pesmi. Dirigent bo Emmanuel Villaume, šef dirigent orkestra Praške filharmonije. Prenos koncerta pripravlja Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj.

22:25
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:30
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Festival Borštnikovo srečanje se nocoj začenja s sodobnim baletom Vezi duš Staatsthetra Mainz. V Pionirskem teatru bo nocoj premiera flamenko monodrame Tišina glasu plesalca in performerja Mitje Obeda. Bili smo na sinočnjem koncertu Pomaranče - pionirjev heavy metala pri nas v Kinu Šiška in na nocojšnjem koncertu skupine Salamander v Atriju ZRC. Jutri pa se v Kinu Šiška obeta koncert zasedb Svojat in Kavasutra, ki bosta predstavili nova albuma.

23:05
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Napeta minimalistična drama iranskega režiserja Abbasa Kiarostamija

Krojač v ugledni delavnici v mestnem atriju streže zahtevnim strankam, ki od njega pričakujejo brezhibno opravljeno delo. Zato na kratko drži svojega mladega vajenca. Nekega dne se v ateljeju oglasi zahtevna stranka, ki naroči svečano obleko za sina. Ko krojač po dolgih pogajanjih končno izdela pravšnji kroj, se v trgovinici oglasita vajenčeva prijateljčka, ki si želita obleko izposoditi čez noč. Prestrašeni vajenec odide z njima, da bi poskrbel za obleko, od katere je odvisna njegova usoda.

Izvirni naslov: LEBASSI BARAYE AROSSI / Iranski film, 1976 / Režija: Abbas Kiarostami / Scenarij: Parviz Davaji, Abbas Kiarostami / Igrajo: Hašem Arkan, Mohamed Fasih, Reza Hašemi

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov