Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 18. jun. 2024

TV Slovenija 1 • Tor, 18. jun.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Skovikar je vešč pripovedovalec zgodb. Le kaj je njegova skrivnost? Egonu in Ajdi svetuje, naj spodbudita domišljijo s kamenčki, na katerih so narisani junaki in kraj pripovedi. Toda Ajda ima svoje predstave o tem, kakšna je dobra zgodba, in kamenčki jim nikakor nočejo slediti.

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Serija TV vinjet prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Kristina Gorišek se je kot poštna uslužbenka vpisala med letalke. Postala je prva šolana pilotka na Balkanu. Njena kariera pilotke se je končala s poroko in selitvijo na tuje. Spomin nanjo ohranjajo v Stični, kjer je preživela otroštvo.

Današnji svet je poln nasprotij in se ne zmore presojati, kot bi bilo treba. Kaj nam o stanju družbe in človeka pripovedujejo umetniki?

Današnji svet je poln nasprotij in se ne zmore presojati, kot bi bilo treba. Kaj nam o tem pove literatura, kakšno modrost nam sporočajo knjige? Stanje človeka in družbe zapisujejo umetniki in nas opozarjajo na bistveno v življenju. O čem nam danes pripovedujejo? To bo tema oddaja.
V Kopru pa se vrstijo dogodki ob praznovanju 1500. obletnice prihoda svetega Nazarija, zavetnika mesta. Revija Magnificat, namenjena molitvi in poglobitvi vere, praznuje deseto obletnico izhajanja v slovenskem jeziku.

Janez Juvanovič je upokojeni elektroinženir, ki ima že nekaj časa težave s sluhom. Zaradi ponovnega poslabšanja se je obrnil na svojo zdravnico in uvrstila ga je na seznam upravičencev do slušnega aparata. Vendar ga je skrbelo, da slušni aparat škoduje zdravim dlačicam in s tem sluhu. Podobna vprašanja in negotovosti se porajajo veliki večini uporabnikov slušnih aparatov. Slušni akustiki so lahko prvi, ki nam pomagajo najti odgovore na vprašanja. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije je pred dvema letoma podala pobudo za razvoj poklicnega standarda – NPK Akustik za slušne aparate. Več izveste v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

V drugi oddaji Slovenska narečja se z voditeljico Nevo Novljan odpravimo proti vzhodu, med tote Štajerce, kot jim radi rečejo tisti, ki niso iz tega dela Slovenije. Spoznali bomo glavne značilnosti le nekaterih njihovih simpatičnih govorov, predvsem srednjesavinjsko narečje, zgornjesavinjsko s solčavskim podnarečjem in srednještajersko, v narečno skupino pa sicer sodijo še južnopohorsko in posavsko narečje ter pet podnarečij. Glavne značilnosti posameznih narečij v oddaji razkrivata dialektologa dr. Tjaša Jakop in dr. Peter Weiss, domačini pa so v svoji sočni govorici predstavili številne svoje zanimive dejavnosti in predvsem svojo lepo deželo Štajersko. Med štajerskimi ustvarjalci je med drugim o lepoti, pomenu in brezčasnosti narečne besede razmišlja tudi Tone Kregar, slovenski glasbenik in zgodovinar, znan tudi kot pevec in avtor besedil pri priljubljeni štajerski skupini Mi2. Vsi sogovorniki pa so si bili enotni, da bo njihovo narečje, tako pojoče in temperamentno, kot so tudi Štajerci sami, še naprej gradilo in utrjevalo njihovo identiteto ter jih še dolgo povezovalo celo bolj, kot sam prostor, na katerem živijo.

Ekskluzivno: kako si je medicinska sestra v eni od slovenskih bolnišnic pridobila zaupanje bolnice in jo le dan po premestitvi z intenzivne nege brez vednosti zdravnikov odpeljala k notarki, kjer je nanjo in na njenega moža prepisala vse premoženje.

Z nebinarnimi osebami, ki živijo v Sloveniji, o svobodi in peklu razkritja. Kako je razkritje svojega otroka doživljala mama nebinarne osebe? Zakaj bi želeli živeti v nevtralni spolni identiteti? In ali res obstaja več kot 50 spolnih identitet?

Nečloveško dolge vrste za fizioterapijo se še podaljšujejo. Dve tretjini bolnikov čakata nedopustno dolgo, nekateri celo 600 dni. Nekateri prst uperjajo v nekritično izdajanje napotnic.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Wouter tokratno etapo začne v Teuxu, veter pa ga žene v Ardene. Blizu Bastogne na nekem gradu prosi za vodo in z njo mu postreže mama belgijske kraljice. Pot nadaljuje v Francijo, toda vreme mu ni naklonjeno. Do kože premočen se ustavi v Loisonu, kjer ga pod streho sprejme prijazna družina, ga pogosti in mu ponudi prenočišče. Pozneje sreča zakonca, ki pridelujeta ekološko sadje in zelenjavo, in zaupata mu precej intimne zadeve.

MET DE WIND MEE / VRT, 2023 / Belgija / Avtor: Wouter Deboot

Matt Fredd:«Kje najti srečo?«; Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni

"Kje najti srečo?" se v novi knjižni izdaji Založbe Družina sprašuje Matt Fradd, ki razkriva skrivnost srečnega življenja po sv. Tomažu Akvinskem. Kako so modrosti srednjeveškega teologa in filozofa lahko v navdih za srečno življenje v 21. stoletju?


Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni ima v Sloveniji okoli štiristo aktivnih članov. Zbirajo se v Kranju, Celju, Mariboru in v Ljubljani, kjer smo z našo kamero zabeležili bogoslužje na prvo junijsko nedeljo.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Berettyóújfaluba és Nagykovácsira kalauzoljuk el önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po naseljih Berettyóújfalu in Nagykovácsi.

Michael reši poškodovano Natascho. Ob tem se skoraj zbližata, vendar se Natascha spomni, kako se je Michael med odvisnostjo vedel do nje, zato se mu izmakne. Michael je obupan. André ju še zadnjič poskusi spraviti skupaj.
Franzi in Steffen se zbližujeta, kar pa ni všeč Timu.
Lucy za Dirkovo stanje pove Lindi, ta ga skuša spodbuditi, naj se zbere in naj ne odneha.
Robert prepriča Evo, da je lahko na Emilievem krstu, nato pa se med svojim govorom za trenutek zmede. Eva ve, kaj to pomeni, zato sprejme težko odločitev.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Ernest in Celestinca med nabiranjem gob naletita na Leona, Ernestovega starega prijatelja glasbenika. Zdi se, da je ta v slabi koži. Ker nima doma, ga povabita k sebi. Leon je glasbo obesil na klin in začel trenirati bolhe. Točko predstavi prijateljema ... in ju z bolhami prežene iz njune hiše.

Miran Ipavec je avtoštopar že štiri desetletja. Palec je prvič dvignil 14. septembra 1984, ko je želel v Milano na koncert skupine Queen. In tudi ko je bil direktor svojega podjetja, se avtoštopu ni odpovedal.
Oaza Quadris je naravno območje v kraju Fagagna, kjer med ribniki in travniki živijo številne živalske vrste, predvsem ptice.
Krk je največji hrvaški otok, hkrati pa leži tudi najbližje celini. Znansteniki pa ga vidijo kot otok z bipolarno motnjo, saj je zelo blizu celine in pod močnim vplivom burje.
Nekateri za sprostitev preberejo dobro knjigo, spet drugi prekopljejo vrt, Stefanie Kallert iz srednjefrankovskega Windelsbacha pa se potopi v svoj svet čudovitih miniaturnih umetnin iz papirja.
Kolesarski dogodek »Krog okoli Blatnega jezera«, »madžarskega morja«, ni tekmovanje. Z 206 kilometri je to najdaljša vodena kolesarska pot v državi.

V Dnevni sobi bo Andrej Doblehar gostil operno in koncertno pevko, sopranistko Ano Pusar Jerič. Znamenita in vsestranska glasbena umetnica je bila v osemdesetih in devetdesetih letih preteklega stoletja gostja vodilnih evropskih opernih hiš, nastopala pa je tudi v vokalno-instrumentalnih delih in na recitalih samospevov. Spregovorila bo o pevski karieri, opernih hišah, skladateljih, glasu ter nam predstavila zanimivosti iz svoje življenjske in glasbene poti.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

“Ženska, ki je svojo grenko usodo spremenila v sladko življenje drugih“
Druga polovica 19. stoletja. Josipina Šumi se poroči s slaščičarjem Francem Šumijem. Preselita se na Kongresni trg v Ljubljani, tam odpreta trgovino in s slaščicami zalagata someščane. Vendar se ljubezen med Josipino in Francem kmalu spremeni v grenek, z duševnimi težavami in nezvestobo prepreden zakon in Josipina se odloči za ločitev: nenavadno za tiste čase. Slaščičarno nato prevzame sama in iz nje zgradi imperij.

Scenarij: Iza Strehar
Režija: Urban Zorko

Fragmenti narave v urbanem okolju, sodobne stavbe v stiku z zapuščenimi skladišči, arhitektura, gradbišča, konstrukcije … to so motivi, ki jih Miha Štrukelj zlaga v mreže kvadratov in sestavlja v velike triptihe. To je govorica digitalnih pikslov, ustvarjena s plastenjem različnih likovnih tehnik: svinčnika, oglja, olja na platnu, v sliki pušča pasove ličarskega traku in praznega platna. Tudi avtoportret je sestavljen iz mreže lego kock. Risbe na več slojih polprosojnega papirja ustvarijo globino prostora. To je premišljeno, natančno in dolgotrajno delo, ki zahteva veliko potrpežljivosti.

Voditelj Nick Knowles se v dokumentarni seriji v petih delih z vlakom odpravi na potovanje po več evropskih in eni severnoafriški državi. Poleg običajnih turističnih, kulturnih in naravnih znamenitosti spoznava tudi navade domačinov, okuša krajevne poslastice, se preizkuša v številnih športih, predvsem pa uživa v vožnji z vlakom.

4. del:
Na potovanju po Maroku se najprej peljemo z najhitrejšim vlakom na afriški celini. Nick Knowles spotoma občuduje nove železniške postaje in se v Rabatu pridruži skupini glasbenikov, ki so potomci črnskih sužnjev. V Casablanci obiščemo Rickovo kavarno iz istoimenskega kultnega filma, Nick pa se pri Berberih nauči pripraviti pristni berberski tažin. V Marakešu si ogledamo razkošen hotel, Nick pa svojo pustolovščino konča s poletom z balonom.

AMAZING RAILWAY ADVENTURES WITH NICK KNOWLES / Velika Britanija / 2023 / Režija: Ben Southwell

Vodilna južnoafriška stranka Afriški narodni kongres, ki jo je nekoč vodil prvi obraz boja proti rasizmu Nelson Mandela, je na volitvah prvič od konca apartheida izgubila absolutno večino. Stranke si zdaj prizadevajo za vlado narodne enotnosti. Kje se je črnskim voditeljem zalomilo pri vodenju države, ki se kljub velikim ambicijam še vedno spopada z revščino, neenakostjo, belim in črnim rasizmom ter razbohoteno korupcijo?

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Prebrali smo novi prevod knjige ameriškega antropologa Davida Graeberja Bulšihti, ki je izšel pri založbi cf*. V KiBeli smo si ogledali razstavo Rdeče in zlato Ejti Štih, v Ravnikar Gallery pa razstavo San Lorenzo fotografa Tadeja Vaukmana. Na Kinodvorišču je na ogled dokumentarni film Joan Baez: Jaz sem hrušč, v tasmanskem muzeju stare in nove umetnosti pa so v poslušanje ponudili edino različico albuma Wu-Tang Clana Once Upon A Time in Shaolin (2013). Spominjamo se včeraj umrle pisateljice Tereze Vuk.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Tokratni pripovedovalec Spominov Vladimir Bertoncelj je bil rojen leta 1932 v vasi Vaše pri Medvodah. Njegovo otroštvo med Vašami, Medvodami in Goričanami ter življenje njegove številne družine je zelo zaznamoval čas druge svetovne vojne. Po vojni je kot strojnik, vzdrževalec strojev, najprej delal v medvoški tekstilni tovarni, potem pa so vse še samske delavce iz tovarne napotili na delo v Titove zavode Litostroj v Ljubljani, ki so jih prav takrat gradili in zagnali prvo proizvodnjo. Litostroj so poleg zaposlenih delavcev in mojstrov, ki so tja prihajali na delo od doma, gradili nemški ujetniki in slovenski politični zaporniki, ki so bili ves čas nastanjeni na gradbišču, nadzorovanem ter strogo zavarovanem z bodečo žico in stražnimi stolpi. V Litostroju je Miro Bertoncelj delal do upokojitve in bil na njihovih gradbiščih elektrarn po vsem svetu. Po upokojitvi se je ves posvetil družbenopolitičnemu delu in bil dolgo legendarni predsednik Zveze borcev Medvode.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov